Соленоводна акваристика > Вашите соленоводни аквариуми

МОЯТ РИФОВ АКВАРИУМ/проект/

<< < (2/5) > >>

malomir:
Дотук добре! :)

iivs:
Стъпка по стъпка напредвам с нещата днес пристигна така наречения бял дроб на системата а именно скимера DELTEC SC1455 който изглежда доста сериозна машина и медиа реактора bubble magus mini100wp.Към наличното оборудване може да добавя и една УВ лампа 9 вата JBL както и 3 пауърхеда HYDOR KORALIA 2 по 1600 л и един 900 литра, които при първа възможност ще бъдат заменени с един vortech mp10.Предстои закупуването на подкачваща помпа sicce synra silent 2000 литра на час.Както и на чилър ако излезе нещо на добра цена като съм се насочил към hailea 200.Моля ви колеги за съвет относно химиите и тестове които трябва да набавя преди старта на системата.Марка и неща които са необходими за безпроблемния старт.Както казах по горе съм решил да стартирам с между 10 и 15 килограма жив камък както и жив пясък от най дребната фракция, бял и розов още не съм решил.
Mr.J:
Принципно ще ти трябват тестове за нитрати, фосфати, Ca, Kh, рН. Salifert (Red Sea).  Mg скоро няма да ти трябва.
Сол съм ползвал на Red Sea и на Tropic Marine, и от двете съм доволен. 

iivs:
Един въпрос ме тормози тези дни, доста четох из чуждите форуми относно ефекта от озоновия реактор и реших да купя такъв за моя проект,  марката която взех е TMC като може да се регулира количеството подаден озон в акварииума както и времчетраенето на подаването на озона през всеки час по колко да подава.Въпроса ми е опасен ли е за хората живеещи в апартамента този озон който излиза от реактора ако случайно попадни в атмосферата?  Кой е най добрия начин за разтварянето му?Със специален реактор или директно в скимера?Естествено мисля че ще е най добре да бъде поставен на орп контролер.Иначе озонатора е това:http://www.swelluk.com/aquarium/uv-sterilisers-1521/ozonisers-1523/tmc-v2-ozone-generator-249400.html

Mr.J:
Аз лично се въздържам от слагане на озонатор. За мен потенциалните опасности са много повече от евентуалните плюсове от използването на озон.
Минуси:
- При предозиране рибите си отиват.
- Редокс контролера трябва да е правилно калибриран и често проверяван за да си сигурен в показанията при ползване на озон (за избягване на предозиране).
- Озонът се подава директно на входа на въздуха в скимера. Продължителен директен контакт на озон с ПВЦ пластмаси ги прави крехки и чупливи, т.е. скимера трябва да е предвиден за работа с озон.  Вариант е отделен озон генератор.
- още един допълнителен разход (редокс контрол, озонатор)
 
Плюсовете от ползване на озон:
- убива патогените
- при пожълтяване на водата третирането с озон я прави кристално чиста.
- разгражда детрита (органиката).
Добре де, но ако си сменяш поне веднъж месечно въглена водата няма как да пожълтее. Детритра го сифонираш при смяна на водата, а ако чак толкова те мъчи добави бактерии, полезно и със сигурност не е опас но  :)

Излишъка на озон в помещението се усеща по неговия характерен мирис. Усещаш ли миризмата му значи концентрация на озон в помещение е опасна за човек.

Има колеги, които ползват озон без проблем и го препоръчват, така че сигурно ще видим и друго мнение. В крайна сметка всеки от нас претегля +/- и решава кое е най-доброто за неговата система  :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия