Полезно > Статии, книги, връзки

Ферма за корали - преводна статия

(1/2) > >>

foreigner:
Ето и обещаният превод на статията.Това е което успях да направя.Надявам се да ви е интересно и да има някаква полза за някого ;)------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Инвентаризационен контрол.
Създаването на коралова ферма изправя всеки пред същото предизвикателство, както при стартирането на каква да е ферма. Едно от първите предизвикателства е придобиването на подходящия вид изходен (развъден) материал. Второто предизвикателство идва с управлението на фермата, след като сте започнали да продавате, а това именно е управлението на производството. Методът „решетъчна ферма” помага при управление на производството повече отколкото сме се надявали. Почти цялото количество наши корали са изпращат понеделник, вторник и сряда. Почти цялото наше коралово производство се осъществява в петък, събота и неделя. До четвъртък е лесно да се види колко празни дупки има в нашите произвеждащи корал решетки. След кратка инвентаризация, ние планираме реколтата от резервоарите с изходен (развъден) материал. Това се прави чрез избиране на сектори от по - дълго отлежалия изходен (развъден) материал в резервоарите. Разделяме реколтата от всеки резервоар на третини и решаваме дали левият край, средата или десният край са готови за бъдещо използване.


Два инструмента ще ви помогнат за направата на пластмасови решетки. Един от тях е малка абрихт машина с остър triple cut (тройно рязане?) нож, а другият е малка дрелка с остро 1 инчово свредло (Forstner bit).  Повечето от решетките, които правим в GARF са изработени от ¼ инчов плексиглас. В случай, че планирате да направите решетка, която е повече от 4 фута дълга, е най-добре да използвате 3/8 инчов плексиглас. През изминалите четири години сме разработили няколко устройства, които да държат решетките на място. Двата основни типа са пластмасови халки и пластмасови крачета В нашия стандартен 55 галонов резервоар използваме решетки, дълги 3-4 фута, които висят  и добавяме пластмасови рафтове (2 фута дълги), които висят пред аквариума. Във всички рафтове има едни и същи пробити дупки. В момента правим повечето от нашите решетки 3 инча широки, с два реда дупки, разположени равномерно по дължината на решетката.Изграждане
Първата стъпка, която е необходимо да направите при изграждането на вашите решетки е разцепване на пластмасовия лист на 3-инчови ивици/ленти. В случай, че работите с плексиглас най-добре е да запазите хартиеното покритие върху него. Това предпазва повърхността на плексигласа от надраскване от вашите инструменти. Най-важната част от работата с пластмаса е да поддържате ножовете на инструментите си остри. Ако е възможно най-добре да разполагате с един нож за пластмаса и друг за рязане на дърво и друг материал.
Много е важно да запомните, че плексигласът може да бъде изключително остър и има специален малък инструмент, който ние използваме, за да запазим ръбовете гладки. Този инструмент изглежда като 6 инчов диск за абрихт с две пластмасови дръжки, едната страна на който е напълно гладка с остър ръб, а другата му страна има множество фаски с формата на полукръг. Движете гладката страна по протежение на ръба на плексигласа като по този начин заглаждате/заобляте острите ръбове, получени от рязането на материала. Ако не разполагате с подходяща стяга и работна маса, най-лесно е някой да ви помогне като държи пластмасата, докато вие изглаждате ръбовете.

Проектът, който сега описваме е този, който направих за моя Xenia Bed Filter. Този резервоар е 30 инча дълъг и 18 инча широк. Xenia Filter е само 10 инча дълбок. Къси крачета държат четири решетки, всяка дълга 24 инча. Всяка решетка има по двa реда едноинчови дупки, пробити равномерно по протежението й. Тези решетки са направени от ¼ инчов плексиглас като използвах едноинчово парче от ¼ инчов плексиглас, залепено върху ръба му под средната част на решетките с цел да ги укрепя. Този филтър е до бюрото ми и исках да наблюдавам Xenia в процеса на растеж така, че направих предната решетка най-къса. Всяка следваща от трите решетки зад нея е с 1 инч по-висока от предходната така, че системата има стъпаловидна структура като пейките на футболен стадион. Сега правя крачетата от същата Т-образна пластмаса, от която е направена и горната част на решетката. При първите няколко изработени решетки не пробивах дупки в краката и открих, че това прекалено много ограничава движението на водата.


След като сте разделили пластмасата на ивици и сте изгладили ръбовете е време да започнете с пробиването на дупките. Използаме малка част от пластмасовия риф с четири пробити в него дупки и правилната позиция като макет за oбозначаване на новите решетки. Ако използвате ¼ инчова пластмаса е важно да оставите достътъчно място между дупките, за да укрепите рафтовете.
Когато използвате ¾ инчова пластмаса дупките могат да са по-наблизо една от друга. Ако залепяме пластмасовите решетки една за друга използваме чистия акрилен цимент с No 3. Чистият цимент се полага с помоща на тубичка с шприц, което ви позволява да нанасяте необходимото малко количество лепило на мястото на всяка свръзка. Акрилният цимент No 3 съхне в рамките на няколко секунди, така, че имате малко време, за да наместите свързваните елементи. Оставете всички слепени решетки да съхнат в продължение на 24 часа.

Тези пластмасови решетки работят за нас много по-добре  от колкото лекия порест материал (grid material). Контролът върху водораслите е едно от най-важните неща, с което трябва да се заемете при поддръжката на вашата коралова ферма. Тези плоски пластмасови решетки се чистят много лесно от охлювчета и рачета. Когато преди използвахме лек порест материал в нашите аквариуми открихме, че има прекалено много места, където могат да се развият водорасли. При поддръжката на сегашната система често просто изваждаме решетките и ги накисваме в чиста вода.Методът на пластмасовата решетка работи много добре в изследователските аквариуми, тъй като всеки корал се намира в отделна номерирана дупка. Ако правите проучване или желаете удобен начин да управлявате новата си коралова ферма, изпробвайте точно тази система.

Тези пластмаси държат 3 решетки с по 75 дупки на всяко ниво. Всеки от тези резервоари са произвели  по над 1000 корала през последните 4 години.Xenia филтърът, който използвам на моя 150 галонов SPS коралов риф, осигурява една голяма част от реколтата в нашата производствена система. Можем да местим по – големите Xenia колонии в предната част на системата. Когато Xenia станат около 4 инча високи, можем да ги извадим от решетките, за да ги отрежем. Когато развъждаме POM-POM Xenia ние обръщаме надолу колонията, така, че да можем да отрежем горната част (главата). Скоро на мястото на отрязаната пораства нова глава. Когато подрязваме дърветата Xenia, държейки plug надолу над купа с вода, отстраняваме всички с изключение на една глава. Когато всички възрастни Xenia биват подрязани ги поставяме обратно в средната решетка.  OСИГУРЯВАНЕ НА ИЗХОДЕН (РАЗВЪДЕН) МАТЕРИАЛ ZOANTHID
Zoanthids са чудесен вид корали. Лесно се развъждат. Много добре растат в нови аквариуми и се срещат в широка гама цветове. Има много различни видове Zoanthids. По време на нашето проучване в GARF взехме различни разновидности Zoanthids от дивия риф и на всяка група й отне по няколко месеца, за да се аклиматизира към изкуствените условия в аквариумите
През първите няколко месеца дивата колония не расте много бързо. След период от около 6 месеца забелязахме, че отделни видове Zoanthids са започнали да се възпроизвеждат и колонията започна да се разраства.
Много от ярко цветните Zoanthids, които имаме в нашата генерична банка в GARF, са взети от развъдно предприятие в Koror, Palau. Тези красиви корали Zoanthids са отглеждани върху циментови дискове в океана.Тези Zoanthids бяха поставени в 120 галонов рифен аквариум, в който вече има активно растящи Zoanthids. Нововнесените Zoanthids не се развиваха изобщо през първите  шест месеца. Сега, когато тази колония започна да расте, ние разделихме циментовите дискове. В GARF използваме резач за PVC тръби, с който режем скалите и черупките, върху които растат колониите. Отделили сме всяка колония Zoanthids в различен цвят. Всеки от тези фрагменти скали със Zoanthids, развили се върху тях, сме залепили в 120 галоновия аквариум. Използваме супер клей гел за прикрепване на колониите към живите скали под водата.

ПРИКРЕПВАНЕ НА СКАЛИ ПОД ВОДАТА

В GARF използваме филтрирано течно лепило 440 за прикрепяне към живите скали под вода. Най-лесния начин да застопорите скалите на място, където желаете, е да поставите малко лепило върху живата скала под вода с един пръст. Използваното за целта лепило GARF е гъста течност, която лесно може да се апликира на капка. Когато вече сте решили къде да сложите парчето скала, поставете две капки от GARF лепилото върху показалеца си. Присегнете се до рифа и разтъркайте течното лепило върху живата скала. Поставете две капки от него и върху частта от скалата, която желаете да прикрепите. Тогава отново се присегнете до рифа и съединете двете повърхности. След като сте установили добър контакт между двете намазани с лепило повърхности,  втрийте скалата, която прикрепяте, в живата отдолу, като извършвате леки кръгови движения за около 30 секунди. Ще усетите леко подръпване, което значи, че лепилото е започнало да се втвърдява. След като вече втвърдяването на лепилото е започнало, движете скалата, която прикрепвате, в по-малки кръгове за още няколко секунди. С това малката скаличка ще бъде прикрепена към живата скала под водата.

Daniel:
Много интересно, жалко че нямам соленоводен аквариум.

Kratun:
Позволих си да преместя темата тук. Ако има някакви неточности, ще помоля да се коригират чрез ЛС до foreigner, на когото благодаря за труда! :drinks:

malomir:
Моите поздравления за труда колега.Нека Лу Греъм да бъде с теб. :)Недей очаквай много хора да и обърнат внимание на тази тема но за единици хора ще бъде безценна. :rocknroll:

Stas:
Да, интересна тема. Поздравления за положения труд!

Впечатли ме залепването на скали към корали с лепило! Това под вода ли става, че не разбрах?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия