Рибки > Дънни рибки
Гибел на сомове
(1/1)
kaloyandg:
Здравейте, за месец и полувина изпратих 2 гибицепса и един геринохелиус във вечните ловни полета, на каво се дължи това според вас колеги. Съжителстват с 2 мъжки и 1 женски анциструрс, 8 скаларии и 4 трихогастера, във 200 л аква . поддържам t от около 28 градуса , водата е с нормални параметри, сифонирам и сменям 30 % на всеки 10 дни . Последно време им давам от този микс хапченца на tetra . Направо не знам как успях да уморя 3 сома за 2 месеца . Моля за мнения и съвети !!!
malomir:
18 риби в 200 литров аквариум си е много. Вероятно е амонячно натравяне, но няма как да съм сигурен. Трябва да си направиш тестове, да видим какви са ти параметрите. Иначе от тези обяснения, трудно може да се даде диагноза.
Fundulopanchax:
Ако анциструсите са големи, а другите сомове са малки възможно е, те да са ги убили или поне малтретирали достатъчно за да умрат. Аз имах подобен опит с десет сома в един аквариум. Най - големият просто разпердушинваше малките и те малко по малко измряха. След като разделих всеки вид в отделен аквариум всички останали сега живеят нормално. Никъде не се говори за агресията между плекосите, но тя е реална.
dndechev:
Подкрепям горното мнение. В голям аквариум имам 3 Гибицепса и голям бой се бият и трите. Единственото което ги спасява е, че са на сходен размер и големината на съда (рядко се засичат, но когато се срещнат става чудо......).
Lightning_boy:
--- Цитат от: Fundulopanchax на четвъртък, 27 април 2017 г., 10:00 ч. ---
Ако анциструсите са големи, а другите сомове са малки възможно е, те да са ги убили или поне малтретирали достатъчно за да умрат. Аз имах подобен опит с десет сома в един аквариум. Най - големият просто разпердушинваше малките и те малко по малко измряха. След като разделих всеки вид в отделен аквариум всички останали сега живеят нормално. Никъде не се говори за агресията между плекосите, но тя е реална.
--- Край на цитата ---
Аз лично съм чел, че при плекосите не е изключена междувидова агресия за територия. Предвид, че аквата е малка за тези сомове, според мен е нормално.
Навигация
Преминаване към пълната версия