Автор Тема: "Nature Aquarium" - Cryptocoryne  (Прочетено 2251 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Gilgalath

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 220
 • Нас. място: Kingston, NY
 • Пол: Мъж
"Nature Aquarium" - Cryptocoryne
« : четвъртък, 27 ноември 2008 г., 03:17 ч. »
Криптокотине в Естествения Аквариум

Автор: Takashi Amano
Издание: журнал Tropical Fish Hobbyist 2006/9
Рубрика: Водные растения Криптокорины Периодические издания -журналы
Метки: амано криптокорины природный аквариум amano Nature Aquarium Cryptocoryne
Линк: http://aquaria2.ru/node/2234Растенията от рода на Cryptocoryne, които идват от Югоизточна Азия, са често използвани растения в Естествения Аквариум. Те са подходящи за различни цели и се използват в редица композиции, комбинирани със светлолюбиви растения или със сенколюбиви растения, като папратите например. И след като те варират във форми на листата и различни цветове е напълно възможно, да се направи цяла композиция с представители само на рода Cryptocoryne.
Една от характеристиките на Cryptocoryne е сравнително бавния й разтеж, който е типичен за сенколюбивите растения. Поради тази причина, ако комбинирате това растение с други сенколюбиви такива, можете да получите постоянна композиция, на която ще се радвате в период от 2 до 3 години . При положение, че я комбинирате със светлолюбиви растения пък ще се наслаждавате на редицата промени, през които акваскейпа ви ще премине за кратко време до момента в който растението Cryptocoryne ще започне да се налага - след година и нещо когато светлолюбивите растения забавят растежа си. Cryptocoryne понякога играе ролята на главен герой, а понякога подържаща роля в сценария ни.
Уникалните цветове на листата, главно в зелено и кафяво, им придава елегантен и спокоен вид пресявайки чувството за естественост в композицията и усилвайки тоновете й. Поради тази си причина растенията от рода Cryptocoryne са незаменими в Естествения Аквариум.

Планиране на средния план
Средно големи Cryptocoryne, като на пример C. wendtii и C. petchii са често използвани за среден план. Поради причината, че в средния план използване корени, тези растения са много подходящи за сенчестата част на секцията. Най-често корените се разполагат първи и Cryptocoryne се засажда около тях .
Размера на листата им също прави Cryptocoryne много подходящи за среден план. Те прикриват прекрасно основите на растенията от задния план и по естествен път свързват средния и задния план. Поради тези причини средно големите растения от този род са изключително полезни за среден план в подредбата на Естествения Аквариум. C. wendtii и C. petchii, C. beckettii. C. walkeri, C. undulata, C. albida, и C. pontederiifolia са видовете за гореспоменатата подредба. Тези популярни видове Cryptocoryne са лесни за намиране. Също така са и един практичен избор за композиции изискващи голямо количество на брой от растението.

Изваждане на растението от скасийката
Има няколко ключови точки за използването на водни растения поставени в саксии. За да расте добре и здраво Cryptocoryne, саксията и минералната вата овита около корените трябва да бъдат внимателно отстранени за да не нараним коренчетата, Ако корените му са наранени, на растението е нужно много време за да се вкорени в субстрата и да развие нови листа. Ако финни корени са се вплели във ватата не се притеснявайте просто не я отстранявайте напълно, малки количества от минералната вата не могат да причинят проблеми в аквариума ни.
Различен брой от малки Cryptocoryne са често засяти в саксията заедно. Тези които са така би трябвало да се засадят в аквариума заедно поради причината че разделяйки ги можете да счупите някой корен. По големи пинцети са по подходящия инстумент с добра фрикция за засяването на малъки вързопи Cryptocoryne, след като е приято да се засаждат с по тънки пинцети които са най често използваните за стеблени растения. Ако все още ви е трудно за садите, можете да създадете вдлъбнатина в субстрата с ръка и да поставите растението в нея след това покрийте корените със субстрат. Този метод е най успешен за по големи грудки на растението.

Информация - снимка 1

* 1.jpg (10.36 kB. 400x224 - видян 357 пъти.)


180 см аквариум в който hair grass е заменена с различни видове Cryptocoryne. Рибите за от семейство cyprinid, също присъщи за Югоизточна Азия, изключително подходящи за такъв тип композиция.

Аквариум: Cube Garden Д180 x Ш60 x В60 (cm)
Осветление: Green Glow/604 (NA lamp 20W x 4) x 6 единици, за 10 часа на ден
Филтър: Super Jet Filter (Bio Rio, NA Carbon)
Субстрат: Aqua Soil, Power Sand Special L, Barter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W/for Aquarium, Penac P
C02: Pollen Glass Beetle Series 50 mm, 5 балончета за секунда чрез CO2 Beetle Counter (using Tower/20)
Аерация: 14 часа след като е спряна светлината използвайки Lilly Pipe P-6
Добавки: Brighty K; Green Brighty STEP2
Смяна на водата: 1/3 once a week
Качества на водата:: Temperature 24°C, pH 7.0, TH 10 mg/l, NO2 < 0.02 mg/l, N03 <1 mg/l; COD 4 mg/l
Водни растения: Eleocharis acicularis, Cryptocoryne petchii, Cryptocoryne wendtii "Mi Oya," Cryptocoryne pontederiiiolia, Cryptocoryne wendtii "green," Cryptocoryne walkeri var. "lutea," Cryptocoryne beckettii, Cryptocoryne balansae, Fontinalis antipyretica
Водни животни:Trigonostigma espei, Rasbora einthovenii, Rasbora vaterifloris, Rasbora dorsiocellata, Puntius gelius, Puntius narayani, Rasbora caudimaculata, Otocinclus sp., Crossocheilus siamensis, Caridina japonica
(Гореспоменатитото оборудване е избрано от специфичния избор на автора, равносилни резултати могат да се постигнат и с друг избор на апаратура и аксесоари)

Субстрат и Торф
Хранителните условия в субстрата са от голямо значение за отглеждането на здрави криптокорини, които разпростират корените си и активно абсорбират хранителни вещества от грунда. В естествения Аквариум, субстрата е създаден в благодарение на използването на материали с голямо съдържание на органични хранителни вещества, правейки субстрат бизък до този на естествената почва. Преди се считаше че стар морския пясък е най подходящ за Cryptocoryne, с презумцията че в стария морски пясък има достатъчно изобилие на микроорганизми. Обилното количество на микроорганизми разлага органичните материали и помага на Cryptocoryne да ги абсорбира с корените си. Богат на хранителни вещества, субстрати на пориозна каменна основа имат тенденцията да окуражават разтежа на микроорганизми, и такива аквариуми са силно препоръчителни за Cryptocoryne.

След като Cryptocoryne не се презасява често субстрата трябва да е добре приготвен в началната си фаза, и хранителните вещества които се губят трябва да се възтановят след време, като се поставят пръчки тор. Тези пръчки се поставят в субстрата и имат срок на подхранване една година. След като мнозинството от растенията в семейство Cryptocoryne живеят в почви богати на желазо, подобни пръчки тор са много ефектни.

Cryptocoryne Топене
Най обезпокоителния феномен който се наблюдава при използването на Cryptocoryne в композицията е скашканите листа. Когато обстановката се мени листата на криптокорината се топят и се сменят с нови подходящи за новата обстановка. Това не се случва само с надводно отгледани растения които се поставят под вода, но се случва и с подводно гледани растения които сменят аквариум например или когато се смени основно силата на светлината или условията на водата. Веднъж сложена под вода за да се адаптира листата на Cryptocoryne се стапят в рамките на няколко дни до седмица. Дори и да загуби всичките си листа непосредственио нови листа ще се появят на тяхно място.
След като целулозата отделена от „разтопените” растения може да затормози филтъра ви, разкапващите се листа трябда се отстанят като например ги засмучете с маркуч за да не бъдат засмукани от водното течение и да попаднат във филтъра. Те лесно се отделят засмукани от водната струя след като приближите маркуча до тях. Ако жилката на растението остане можете да го подрежете с ножици.
Когато голямо количество вода се смени и качествата и се променят внезапно, или когато аквариума стане по ярък като например при смяна на лампа, листата на Cryptocoryne развиват малки дупки и започват да се стапят. За да не стигнете до такъв проблем по често сменяйте по малки количества вода когато аквариума ви е засаден главно с растения от това семейство. Лампите сменяйте последователно а не всички на веднъж.

Информация – снимка 2

* 2.jpg (13.62 kB. 400x306 - видян 275 пъти.)


С времето светлолюбивите растения забавят разтежа си и формират красиви храстчета, Cryptocoryne започва да развива големи, богати листа.

Аквариум: Cube Garden Д90 x Ш45 x В45 (cm)
Осветление:: Grand Solar (NAG lamp 150W - Green lamp), за 10 часа на ден
Филтър: Super Jet Filter ES-600 (Bio Rio, NA Carbon)
Субстрат:Aqua Soil, Power Sand M, Barter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W/for Aquarium, Penac P
C02: Pollen Glass Beetle Series 30 mm, 3 балончета за секунда чрез CO? Beetle Counter (using Tower/20)
Аерация: 14 след като е спряна светлината използвайки Lilly Pipe P-4
Добавки: Brighty K; Green Brighty STEP2
Смяна на водата: 1/3 once a week
Качества на водата: Tемпература: 25°C, pH 6.8, TH 10 mg/l, N02 < 0.02 mg/l, N03 < 1 mg/l, COD (chemical oxygen demand) 2 mg/l
Водни растения: Lilaeopsis novae-zelandiae, Micranthemum micranthemoides, Rotala indica, Rotala rotundifolia "green," Anubias barton var. nana "petite," Microsorium sp., Bolbitis heudelotii, Eleocharis vivipara, Cryptocoryne lucens, Cryptocoryne petchii, Cryptocoryne wendtii "green," Cryptocoryne pontederiifolia, Cryptocoryne wendtii "Mi Oya," Cryptocoryne wendtii "tropica," Fontinalis antipyretica
Водни животни: Hyphessobrycon herbertaxe/rodi, Hyphessobrycon sp., Trigonostigma espei, Otocinclus sp., Crossocheilus siamensis, Caridina japonica
(Гореспоменатитото оборудване е избрано от специфичния избор на автора, равносилни резултати могат да се постигнат и с друг избор на апаратура и аксесоари)

Информация – снимка 3

* 3.jpg (10 kB. 400x163 - видян 282 пъти.)


Светлолюбивите растения изпреварват разтежа на Cryptocoryne в тази композиция на Cryptocoryne комбинирана със светлолюбиви растения.

Информация – снимка 4

* 4.jpg (8.96 kB. 400x177 - видян 267 пъти.)

В тази композиция с бързорастящи растения и Cryptocoryne, светлолюбивите растения трябва да се подрязват многократно за да се изчака Cryptocoryne да порастне.

Неактивен Благой

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 128
 • Нас. място: София, Lulin Sity
 • Пол: Мъж
Отг: "Nature Aquarium" - Cryptocoryne
« Отговор #1 : четвъртък, 27 ноември 2008 г., 11:05 ч. »
Краси малко съм те излъгал онзи ден. :-[

Un-potting Plants не е "Незасадени растения", ами по скоро действието - изваждане на растението от скасийката. Освен разсаждане друг термин не мога да се сетя.

Поздравления за труда, статията си заслужава. :beer:

70l, 2x18W

Неактивен ogogogo

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 716
 • Нас. място: софия
 • Пол: Мъж
 • Огнян Пеев
Отг: "Nature Aquarium" - Cryptocoryne
« Отговор #2 : вторник, 23 декември 2008 г., 10:25 ч. »
Водни растения: Hyphessobrycon herbertaxe/rodi, Hyphessobrycon sp., Trigonostigma espei, Otocinclus sp., Crossocheilus siamensis, Caridina japonica
Май,че е дребна грешка.
Това са любимите ми водни рестения(криптокорините),чудесна статия.
Браво за труда.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.