Аквариуми > Направи си сам

Нов проект - Танганайка

(1/1)

hraykov:
Здравейте,
След 5-6 годишно прекъсване май реших да рестартира любимото хоби. Към момента съм в супер начален етап, тип опипване на почвата/преговори с жена ми. Тъй-като нямам нищо готово (освен някаква бегла идея), мисля да пиша тук, като основната ми цел е да почерпя опит и добри идеи. Започвам с това, което знам:
1. Рибите.
Искам цихлиди от Танганайка. Нарочно пиша за рибоците преди всичко останало, защото смятам, че това е най-важната част, и че всичко (аквариум, осветление, филтри, шкаф, итн) се върти около плуващите вътре.
Мислех си за:
* Julidochromis marlieri - две готови двойки, но тъй-като намирането на такива граничи с невъзможното, предполагам че ще взема 8-10 малки докато образуват двойка/и, след което ще махна останалите.
* Cyprichromis leptosoma, заради това, че заемат среден/горен слой на аквариума. 3-4 мъжки и 10-ина женски.
* Altolamprologus compressiceps. Мисля си за 2 мъжки и 6 женски.
* В случай, че има място, бих сложил и някакви черупковци, например Lamprologus callipterus - 2 мъжки, 5-7 женски 2. Аквариум.
Мястото, с което разполагам е ограничено и би събрало нещо от рода на 150/50/60, което са около 450л, от които пък може би ще останат към 400 "чисти". Мислите ли, че е достатъчно за гореспоменатите рибоци?
Маса и товароносимост на бетон. Тук не знам нищо. Според "стандартите", товароносимостта на бетона е около 500кг/м2, но реално погледнато това не означава почти нищо. По груби сметки металното скеле, ПДЧ шкаф, аквариум с камъни и вода отиват
към 700кг. Трябва ли да се притеснявам, особено след като настилката е естествен ламинат? Предполагам, че тежестта трябва да е разпределена на максимална възможна площ.
Дебелина на стъкло. 10 или 15мм, с оребряване или без? Изобщо нямам желание да купувам нещо готово, а сам нямам умствен капацитет и практика, по-скоро бих се доверил на човек от форума с голям опит в лепенето на аквариуми.

Накратко толкова "знам" засега. Това, което изобщо не знам или не съм започнал да мисля е:
Филтър/филтри, някаква помпа за течение на горния слой, грунд, камъни (някой може ли да сподели опит върху какво се редят камъните, едва ли е добра идея директно върху стъклото/пясъка?)
Поставка за аквариума - ще да е нещо метално и облечено в ПДЧ за да е красиво, защото иначе ще спя на терасата. Имам нулев опит, а и не познавам заварчик, така че - моля помогнете с идеи/контакти.
Осветеление - със сигурност има гурута във форума, ще се поразтърся :)

Това е засега, моля помагайте. Предварително благодаря!

naskobe:
Здравей, първо за аквариума обема е достатъчен за цихлидите, от 10мм стъкло с разпънки няма проблем моя е 150*50*50 от 10 стъкло не е мрънал. За филтрация на тая дължина с два филтъра ще е по добре, марките имам sunsun китаец седем години бачка без никакви пролеми само дебита му е силно преувеличен по каталог но е ефтин и върши работа. От няколко месеца имам и eheim незнам колко ще кара засега съм доволен и от него а дебита е много добър. Ако си само с един филтър ще ти трябва или уейвмеикър или по силен вътрешен филтър да прави течение.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия