Аквариуми > Оборудване

Ph Контролер съвет

<< < (2/6) > >>

malomir:
Нямам идея какво може да е. Но всчики водорасли не обичат механичната намеса, така, че премахвай колкото можеш. С четка за зъби става лесно. Просто я набучваш с нея и въртиш.

Daniel:
И аз така правя и на следващата седмица пак :))

Daniel:
Здравейте отново.
Вчера калибрирах контролера и го настроих на 6.6Ph по предложение на malomir, пуснах го 24/7 да работи и ще го следя с дроп чекъра за начало. Не съм напълно сигурен какво точно съм настроил и дали ще работи добре за моя аквариум. Също искам да питам за буферните разтвори има ли значение че ще са друга марка а не производителя на контролера, харесъл съм ето тези и има ли някой ползвал такива, за мнение. На същата цена са но с двойно повече милилитри.

a_andreew:
Здравейте, ползвам пх от доста време и трябва да се съобразиш със твърдостта на водата и така от таблица да видиш колко е допустимото насищане с цо2. Пх разтворите се променят със времето и неприятното е че трябва да се подменясдве думи много не ти трябва  има и сашета разтваряш си ги с дестилирана вода и си поличаваш необходимите стойности. Ph метъра също е консуматив виж в ибей от братския китай от там може да си вземеш на добри цени пх сонди. 

a_andreew:
Добавям една инструкжия от човека който ми го продаде контролера преди 6 години  Петя 3515.  Ще е полезно  четиво.
Това са таблиците и според температурата която поддържаш в аквариума.

http://www.aquaportal.bg/forum/himia-i-fizika/izchislyavane-na-so2/

Таблиците са за 20 , 25 и 30 градоса целзии, избираш да определиш пх по таблицата най близо до температурата която поддържаш в твоя аквариум. След това измерваш КH-карбонатната твърдост в аквариума ти. Ако ползваш един и същи источник на вода за твоят аквариум,например чешмяната ви вода, то тогава карбонатнат твърдост те е винаги една и съща, може да си купиш тест за КН и да си я измериш или да вземеш малко вода от аквариумат ти и да носиш в магазин за акваристика да ти я измерят и да знаеш. След като разбереш колко ти е КН Засичаш по таблицата. Оптималните концентрации  на СО2 са 30 мг/л +-5 или гледаш да си в зеленият участък на таблицата.Давам ти пример за да ти стане най ясно.1.Температурата на моята вода е 26 градуса.- избирам таблицата най блиска до таи температура, тази за 25 градоса долу в ляво на таблицата пише за колко градоса е.2.Измервам стойността на КН във водата на аквариума ми, посредством тест. На моят аквариум КН е 8.3. Засичам по таблицата на реда с КН 8 , и СО2 30 мг/л или зеленият сектор, какво пх трябва да отговаря водата. И резултатът е за КН - 8, СО2  28 мг/л ще имам във водата, ако потдържам ПХ 7,00.Един тест за КН е около 10 лв. Ползвал съм и на JBL и на Тетра без значение. Може да правиш в месеца едно замерване на водата в аквариума да нямаш случайно някакво изменение, но по принцип за даден источник на вода си е постоянен параметър.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия