Рибки > Харацинови (Characinidae)

Въпрос относно Тернеции

(1/2) > >>

Tiara:
Здравейте. Въпросът ми е свързан с поведението на тернециите. В 75 л. аквариум имам 6 рибки -4 от един месец и 2 от една седмица.
Не само, че не плуват заедно, ами през цялото време стоят в даден периметър, почти стационарно. В момента, в който някоя от рибките отиде в друга територия бива изгонена. С две думи- такова ли ще им е поведението по принцип, или може би ще започнат да съжителстват "нормално"? Забелязвам, че им се плува, но поради страх една от друга си стоят всяка на мястото и на мен ми е криво да ги гледам така...
Колко ли клипчета не изгледах и форуми не изчетох, но като цяло нищо конкретно не видях, освен, че може би си изграждат йерархия, но вече мина месец и си е все същото.

Някой с подобен опит да сподели нещо?

malomir:
Тернециите са стадни рибки и обичат да са на пасаж от поне 10-15 риби. Нормално е "новобранците" да не са добре дошли понякога. Убеден съм, че ако пуснеш още толкова риби, нещата ще се променят коренно след няколко дена.

Tiara:

--- Цитат от: malomir на сряда, 19 октомври 2022 г., 02:01 ч. ---
Тернециите са стадни рибки и обичат да са на пасаж от поне 10-15 риби. Нормално е "новобранците" да не са добре дошли понякога. Убеден съм, че ако пуснеш още толкова риби, нещата ще се променят коренно след няколко дена.

--- Край на цитата ---


За съжаление вече е късно да добавям нови риби :(. Понеже като бяха четири се държаха по абсолютно същия начин, за това добавихме новите две, след което нещата останаха непроменени- отново на територии. Не знам защо реших, че дори и да сложим повече, държанието им би било същото, само че щяха да имат по-малки територии. Затова реших да пробвам да ги сплотя като сложим друг вид рибки- в случая 5 барбуса Пентазона (които между другото се оказаха уникални рибки). Но и това няма резултат- барбусчетата си живеят живота- плуват си заедно, правят дължини, спотайват се м/у растенията и изобщо не си обръщат внимание с тернециите.
В краен случай ще махна една от доминантните тернеции- новата голяма женска или едно малко мъжкарче от "старите", другите 4 като че ли са по-разбрани, та дано настане мир. Не ми се ще, за сега ще изчакам.
п.с Ако знаех колко готино държание имат барбусите, направо щях да взема голям пасаж от тях, ама нА- луд на шаренко се радва  :grin:

malomir:
Аз лично бих заложил на тернециите. Но избора си е твой.

Tiara:
Не знам вече, при мен нещата стават нвтърпими. Най-свитата тернеция е толкова стресирана, че вече не проявява интерес към храната, не смее да се покаже. Другите две, които са най-доминантни продължават да не могат да разделят аквариума, а всички групово се навират в ку** Гъ* една друга.
Днес мисля да прместя "шефчето" в отделен аквариум да видя как ще са нещата, дано има някакъв успех.

Подозирм, че ако бяха, примерно, в 300 л. аквариум щяха да се гонят само когато се засекат, но понеже мястото е малко и няма как да се избегнат една друга.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия