Автор Тема: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА  (Прочетено 23817 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« : понеделник, 22 февруари 2010 г., 10:38 ч. »
ИНДИЯ – ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
Делхи – Джайпур – Фатехпур Сикри – Агра - Делхи
10.02.2010 – 18.02.2010


©2010 г., Станислав Бояджиев.
Моля да не използвате текста или части от него, както и снимковия материал за други цели или публикации без разрешението на автора.Индия – звучи екзотично, нали? Повечето от вас знаят, че обичам дестинациите в Азия. Идеята за пътуване в Индия отдавна ми се беше загнездила в главата, но в крайна сметка всичко стана съвсем спонтанно. Поинтересувах се от хора, които са ходили дали има нещо по-специално, имайки предвид, че Индия е страна на големите контрасти. Мизерията, която очаквах ме притесняваше, а също така и болестите... Както каза моята приятелка Юлия М., там не е за хора със слаби сърца, но ... си заслужава да се отиде. Благодарение на нейните съвети не отидохме съвсем неподготвени. Нека не се впускам в предистория, за да не ставам досаден, но все пак – човек е длъжен предварително да се поинтересува за мястото, на което ще ходи и това и направихме аз и жена ми.

На 10-ти февруари, сряда, в 8:30 сутринта излязохме от дома си и с полет на Turkish Airlines в 11:20 излетяхме към Истанбул. Полетът до Истанбул е 1:15 часа. След кацането се настанихме в транзитната зала на летището в Истанбул – Хриси, Мария и Мери:След един дълъг престой на летището в Истанбул, в 19:30 излетяхме за Делхи с огромния Airbus A-330.

Благодарение на служителите на Turkish Airlines полетът беше приятен и времето минаваше бързо. 5 часа и половина минаха и в 0:52 часа (4:22 часа местно време) кацнахме на международното летище Индира Ганди в Делхи. Посрещнаха ни от местната турагенция и в 5:30 сутринта успешно се настанихме в хотел Madonna в западната част на Ню Делхи. Пред хотела се вижда и автомобила, с който ни разхождаха навсякъде – 7+1 местна Toyota Innova.

1. ДЕЛХИ


Натрупалата се умора не бе преминала след 3 часа сън и в 9:30 сутринта трябваше да закуским, за да започнем в 10:00 обиколката на града.

Първият ни екскурзовод, Vidut Sharma, започна с някои общи данни като например, че Индия вече е с почти 1,2 млрд. Население, от които хиндуисти 80%, мюсюлмани около 10% и останалите 10% са от други религии като християни, будисти, бахайци и т.н. Населението на Делхи наброява 16 млн. Първото впечатление бе, че въздухът в столицата е доста мръсен – дърветата са били изсечени и малкото останала зеленина не успява да изпълнява функциите на бял дроб на града. Мъглата (смога) впоследствие ми предизвика неприятна алергична реакция на гърлото, която ме тормозеше до последния ден в Индия.

В Индия се използва парична единица рупия, като 45 Rs = 1 USD. Нормалният живот на едно 4-членно семейство изисква около 20 000 Rs на месец, т.е. около 440 долара. Твърде много семейства, обаче, въобще не могат да се доближат до този стандарт. В процеса на разказа си ще дам повече информация за начина на живот на индийците. Важният съвет в случая към всеки, който реши да пътува в Индия е по възможно най-бързия начин да се снабди с местна валута. Да, почти навсякъде се приемат долари, но е доста неизгодно. Например за тоалетна нормално се дават 10 Rs, а ако нямаш – отиват цели 45 под формата на 1$. Всички супермаркети, McDonald’s, KFC, Pizza Hut, повечето музеи – приемат плащане само в местна валута.

В началото съм длъжен да спомена още нещо, което играе огромна роля в живота на индийците – това е тяхната религия. След целия си престой останах с впечатление, че всеки индиец има някаква духовна сила, вяра в някое от многобройните им божества, която го кара да бъде добър и спокоен, въпреки несгодите. Хиндуизмът е религията с най-много божества -  твърди се, че в сърцето на всяко живо същество живее бог и понеже се е считало, че живите същества са 330 млн., то толкова били и боговете. Разбира се, не е възможно да бъдат измислени имена за всички тях, така че този брой е символичен. Върховният бог е Шива, а други основни богове и богини, в които всеки хиндуист вярва и почита са Вишну, Ганеша (с глава на слон), Кришна (идентичен с Рама), Лакшми, Хануман (с глава на маймуна), Кали (с черна глава).

И така... Първият храм, който видяхме бе Lakshmi Hindu Temple. Правят впечатление ярките цветове – въобще в Индия се счита, че черното е „лош” цвят, а ярките цветове се използват навсякъде в изобилие, както сами ще се убедите нататък.Обиколката с кола по улиците на Ню Делхи въобще не потвърди предубеждението, че навсякъде е мизерия. Напротив, бих казал, че имаше нормални улици с нормални хора...

Е, преминахме и през по-мизерни квартали, където можеха да се видят и фрапиращи гледки, но като цяло те не преобладаваха. И все пак, да не забравяме, че Ню Делхи е столицата и най-цивилизованият им град.

В стария град посетихме най-големия мюсюлмански храм в Индия – Jama Masjid Mosque (Петъчната джамия). Тук се сблъскахме за пръв път с обичая в храмовете да се влиза без обувки – доста притеснително обстоятелство в интерес на истината. Слава богу – оцеляхме, макар и боси! Точно тук продаваха хотелски чехли, та поне запазихме чорапите чисти. Платих си и такса за снимане 5$, вместо 200 Rs, т.к. нямах все още рупии.

Улицата, от която дойдохме до една от вратите:


Входната врата:


Самият мюсюлмански храм:


Изглед от храма към Червения форт:


Вода за измиване според мюсюлманския обичай:


Вътрешността на храма:


Време е да си обуем обувките и да продължим:


Минахме покрай резиденцията на някакъв вицекрал, без да влизаме...


… и стигнахме до следващия обект – Rajghat (Мемориал на Индира Ганди – тук е била кремирана). Място, на което често водят децата от училище. Индира Ганди бе известна с любовта си към децата. Убита от сикхски сепаратисти, заради политическите си убеждения, тя остава в паметта на нацията посредством това свято за индийците място.

Може би тук е мястото да кажа няколко думи за Династията на Великите Могули. Северната част на Индия е управлявана именно от тази династия между 1526 и 1707 година. Дошли от териториите на днешен Афганистан, те са оставили трайна следа в историята на Индия. Втория, Акбар Велики, и четвъртия, Шах Джехан, са създали наистина забележителни исторически паметници.Отклонението е важно за разбирането на историческата последователност на посетените от нас обекти. Следващият е гробницата на Humayun. За разлика от Тадж Махал, тази гробница е построена от персийската съпруга за царя, а Тадж Махал – от царя за съпругата. Архитектът на тази гробница е персиец, нает от съпругата. Строежът е продължил от 1562 до 1572 година, а градините наоколо са първите по рода си в региона. По-късно подобни са направени и в Тадж Махал.

Цялата компания пред входа на комплекса (аз съм зад фотоапарата, жена ми, Хриси, Мария):


Алеята от входа на комплекса към гробницата:
Корейци със сериозна снимачна техника:


Гробницата и паркът около нея:
А това е обичайният начин на индийците за следобедна дрямка:


В непосредствена близост до гробницата на Humayun е гробницата на благородника Isa Khan, на чиято история няма да се спирам. Само ще кажа, че това е народен герой, борил се срещу властта на могулите. Входът към гробницата и самата гробница:

А по оградата се разхождаха смело катерички:
Следва посещението на едно от най-интересните места в Делхи. Qutub Minar (кулата Кютуб) от XII век е символ на града. Основите са положени през 1199 г. от Qutubuddin Aibak като кула на победата. Не можах да разбера съвсем точно дали синът му я е довършил, но така или иначе това е една изключително красива кула, която във всеки участък е с различна форма на вертикалните ивици – кръгли, ъглови или комбинация. Направена от червен пясъчник и висока 72,5 м, в нея са издълбани откъси от Корана. Тук е и стоманеният стълб:След Qutubuddin, доколкото разбрах, неговият син, е решил да направи друга кула, в непосредствена близост, която да бъде двойно по-голяма в основата и респективно двойно по-висока. Останките на положените основи все още си стоят, но самата кула никога не е била построена:В комплекса с кулата Qutub има още няколко гробници, интересни колони с изобразени хиндуистки богове и ... много туристи.По дърветата бяха накацали папагали, който този път не успях да снимам. Особена атракция представляваха тези катерички, които всъщност могат да бъдат видяни навсякъде:Програмата за деня бе на изчерпване и пожелахме да хапнем набързо в някой McDonald’s. Екскурзоводът пое ангажимент да ни заведе и тръгнахме. По пътя минахме покрай Президентския дворец, Парламента, минахме през квартала, в който живеят управляващите, спряхме за малко пред Вратата на Индия, военен мемориал на загиналите неизвестни войници в Първата световна и Втората афганистанска войни.

Намерихме в района на Connaught Place, който се явява нещо като шопинг център, един ресторант на McDonald’s. Може би сега е мястото да отбележа, че бяхме се подготвили с гелове за дезинфекция на ръце, което би трябвало да ни предпази от различните видове бактерии във водата, с която си мием ръцете, но не бяхме си сменили местна валута, така че се наложи да свършим и това. Вече споменах, че не съвсем навсякъде може да се пазарува с долари. 6 човека спокойно си хапнахме за около 600 рупии (13$) и се прибрахме в хотела за почивка. Това е мястото:

След вечерята в хотела не се сдържах и излязох да се поразходя по улиците на Делхи пеша. Мисля си, че това е единствения начин да усети човек истинската атмосфера на града. Ужасяващият звук на клаксони, който постоянно се чува от всички посоки, може направо да те подлуди! Клаксоните в Индия се използват постоянно – при всяко изпреварване, при подминаване на пешеходец – абсолютно по всякакъв повод. Това създава един невъобразим шум по улиците. Като добавим обратното на нашето движение (десен волан) и това, че всеки си кара в която посока си иска, че абсолютно никога никой не спира, за да пусне пешеходец да пресече, то горе долу картинката става ясна. Като капак на всичко въздуха в този град е доста мръсен и това ни създаде проблеми с гърлата на цялата група.

Вечерна украса:


Уличен хинду храм или просто място за молитви:


Магазин за брашно:


Долнопробен пазар:


А тук живеят хора и имат голяма молба:


Навсякъде в Индия бакшишите са нещо нормално. Всеки, който ти свърши някаква работа очаква да получи нещичко. Не разочаровахме екскурзовода и шофьора и се прибрахме да поспим, защото на другия ден ни очакваше пътуване към Джайпур.

Неактивен demetra

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 172
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #1 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 11:11 ч. »
По добър репортаж няма и в туристическите брошури, преди време Симеон Идакиев правеше подобни и много подробни репортажи от света. Дано имаш повече подобни пътешествия.

Неактивен DanyGod

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 545
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Жена
 • Divolino.com
  • Divolino.com
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #2 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 11:18 ч. »
Невероятно място!
Невероятни снимки!
Невероятен репортаж!
 :drinks:
Divolino.com

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #3 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 11:21 ч. »
И това е само една част. Доколкото разбирам, следва продължение... :up:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #4 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 11:27 ч. »
Благодаря!
Следват продължения...
Това е само първият ни ден в Индия - Сити тур на Делхи.
Следващия ще е за пътуването към Джайпур, самият град Джайпур и красотите там. Държа да отблежа, че навсякъде си е мръсничко, но не чак толкова, колкото очаквах. Т.е. не съм стресиран от обстановката, но съм очарован от видяното.

Неактивен DanyGod

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 545
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Жена
 • Divolino.com
  • Divolino.com
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #5 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 11:49 ч. »
Чакаме с нетърпение продължението  :rocknroll:
Divolino.com

Неактивен kamos

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 439
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • Антон Ганчев
  • Linux blog
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #6 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 13:47 ч. »
Стас
Както винаги великолепни снимки!!!!! :rocknroll:
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Divane

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 016
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #7 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 16:57 ч. »
 :yahoo: ОЩЕ!  :yahoo:ОЩЕ!  :yahoo:

Неактивен TOTO

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 30
 • Нас. място: гр.Полски Тръмбеш обл.Велико Търново
 • Пол: Мъж
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #8 : понеделник, 22 февруари 2010 г., 22:11 ч. »
Браво Стасе само така  :clapping: :clapping: :clapping:Наистина невероятен репортаж  :clapping: Да знаеш че чакаме още :up: :drinks:

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #9 : вторник, 23 февруари 2010 г., 16:32 ч. »
2. ДЖАЙПУР

Закусихме в 8:00 с някакви странни индийски неща... Представете си как започвате с люто от сутринта и ще разберете. Е, не всичко е люто, но е въпрос на късмет да уцелиш, т.к. в менюто за закуска нещата са написани на английски, но с техните индийски имена.

След закуската се натоварихме с целия багаж и тръгнахме към Джайпур – столицата на щата Раджастан, който на север граничи с Кашмир, а на запад с Пакистан. Пътуването продължи около 6 часа с едно спиране за почивка. В Индия обикновено пътуванията отнемат много повече време от нормалното за нас – едно, че има големи задръствания по пътищата и второ, че навсякъде в населените места ограничението на скоростта е 50 км/ч, а извън тях е 90 км/ч дори и по магистралите. Магистрали е силно казано, но поне така се водят – по 2 платна в двете посоки и никакви ограждения отстрани, така че високите скорости са си направо опасни. Нашият шофьор беше отличен водач и се чувствахме много сигурни с него. На фона на пълната каша на пътя, това бе доста важно усещане за нас като чужденци. Иначе и той не е бил без прегрешения – сподели, че са го глобявали 500 рупии за превишение на скоростта с 6 км/ч. Стори ми се странно, защото километражът на колата му показваше със 7 км/ч повече от GPS-а, който в Индия работи много прецизно – с точност 3 м при хванати 12 спътника. Както и да е – за него това е била солена глоба, на фона на месечните доходи на обикновения индиец.

Малко снимки от попътната обстановка пред нас и около нас, снимани от прозореца:


По пътя имаше доста интересни возила – таксита триколки или моторизирани рикши – не знам как да ги нарека, но знам, че индийците ги наричат „тук-тук”. Имаше много велосипеди, камиони, но тези тук-тук биеха всички по товароносимост – на този мотор с кабинка виждах натоварени по 12-13 души! Направо не е за вярване как успяват да се съберат. Да не говорим, че на покрива товареха и багаж! Другата интересна гледка е двуколесен мотор с мъж, жена и 2 деца... Семеен мотор – доста евтино превозно средство явно.Попитах шофьора ни как се оправя в това невероятно движение. Отговорът беше доста интересен и ще го напиша на английски, защото така го и получих. Според него има 3 важни неща, за да караш в Индия:
1.   Good horn
2.   Good brakes
3.   Good luck!
За който не е разбрал – първото е добър клаксон, второто е добри спирачки и третото – късмет! Тези правила в продължение на всичките дни в Индия се потвърждаваха и препотвърждаваха многократно.

Малко преди Джайпур отляво на пътя минахме покрай стадо маймуни. Сигурно бяха поне 200-300 бр. Помолих шофьора да спре за момент и отворих прозореца, а те всички наскачаха към колата с явната надежда да получат нещо за хапване. Оставих ги леко разочаровани:В 14:40 пристигнахме в хотел Mansingh, Джайпур. Този хотел беше значително по-добър от хотела в Делхи. Наистина, в Индия е важно да отседнеш в хотел от висока категория – от гледна точка на хигиена и храна това е просто задължително. Вероятно хората оцеляват и в по-малко от 5 звезди, но като че ли не ми се искаше да пробвам дали и ние ще оцелеем.


След кратка почивка решихме, че както и в Делхи, би било добре да усетим атмосферата в града като се поразходим пеша. По пътя към хотела бяхме забелязали един МОЛ и понеже разстоянието до него беше по-малко от 2 км, решихме, че няма проблем да стигнем пеша. Оказа се, че тук е значително по-мръсно и миризливо от Делхи. Няма как, провинция, макар и столица на щат с население 3,5 млн. жители. В интерес на истината сградите бяха по-красиви, но боклуците по улиците – не. По едно време минахме покрай един канал, от който излетяха няколко комара, каквито до момента не бяхме срещали... Ужас! Веднага ме засърбя всичко, но ... се отървахме без ухапвания.

Строеж с бамбуково скеле и работници, които явно живеят на строежа... Колорит, звук от класкони, аромати... всичко си има по улиците на Джайпур! Даже и украсени с цветя къщи.

В МОЛ-а намерихме McDonald’s и хапнахме като за обяд или следобедна закуска – все едно! Половината група остана да разглежда магазините, а другата отидохме да вземем шофьора, с който имахме уговорка да се видим и да ни разходи из града, вкл. на едно специално място. Рамеш (името на шофьора) беше много всеотдаен към нас, явно ни хареса... Както каза той – екскурзоводите ще ни покажат туристическия облик на Индия, а той би могъл да ни покаже истинския живот, действителността. Все пак се съобразяваше с това какво е безопасно за нас като чужденци от гледна точка на хигиена и контакт с местните хора. За всичко това сме му изключително признателни.Събрахме останалата част от групата от МОЛ-а и тръгнахме. След няма и 10 минути минахме покрай един изключително красив хиндуистки храм от бял мрамор... Оказа се, че отиваме точно там! Другата изненада за нас бе, че точно този ден, 12 февруари, е рождения ден на техния главен бог – Шива! Какъв късмет! Заради общонационалния празник навсякъде украсяваха с гирлянди от цветя, а в храма имаше много поклонници и малко туристи. Точно на хълма над храма имаше старинен форт, който към този момент се явява резиденция на управляващата фамилия в Раджастан.

Впоследствие разбрах, че името на храма е Birla Lakshmi-Narayan Temple. Birla са индустриалци, които са построили няколко храма в Индия и един от тях е този, посветен на Lakshmi – богинята на успеха и на съпругa й Вишну (наричан още Narayan). Трите върховни богове при хиндуизма са Брама – създателят, Вишну – закрилникът и Шива – разрушителят. Фортът на хълма, с вид на шотландски замък, се нарича Moti Dungri.

И самият храм, осветен от прожектори на здрачаване:Вътре беше забранено да се снима. Целия храм беше бял и гравиран по стените с притчи на религиозна тематика. Рамеш бе така любезен да ни разкаже разни истори от тяхната митология. Той самият почиташе Бог Ганеша, син на Шива, изобразяван с човешко тяло и глава на слон.

Ганеша е бог на мъдростта, успеха, образованието, изкуствата и ... кой знае още на какво. Има интересна история как Ганеша се е сдобил със слонската си глава – Правати влязла да се къпе и казала на сина си Ганеша да не пуска никого. Да, но по това време се прибрал Шива и попитал къде е Правати. Ганеша казал, че се къпе и не може да го пусне. Шива се възмутил и го обезглавил. Тогава Правати се ядосала и за да я спечели отново, Шива трябвало да му върне живота. Не могли да намерят главата и затова сложил главата първото живо същество, което срещнал.


Като излязохме от храма, верен на обещанието си да ни покаже реалния живот в града, Рамеш ни разведе по улиците – минахме покрай по-стари храмове на Шива, които по случай празника бяха пълни с народ:И малко сергии по улиците, които са неизбежна част от всяко подобно оживление:След интересната вечер и изморителния ден се прибрахме в хотела към 20:30 часа за вечеря. След вечерята в ресторанта минахме през магазинчетата в самия хотел, жените си купиха шалове, а аз изслушах с интерес лекцията на собственика на бижутерския магазин за скъпоценните камъни. Признавам си, че не знаех, че скъпоценните камъни са само 4: диамант, рубин, изумруд и сапфир. Човекът ми обясни и показа кой камък е качествен и кой не и защо се различават толкова много по цените си. Беше ми наистина интересно, но трябваше да се спи, за да можем на следващия ден да сме бодри за разглеждането на забележителностите на Джайпур.

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #10 : вторник, 23 февруари 2010 г., 17:00 ч. »
Не знам за вас, аз съм впечатлена най-много от хиндуисткия храм... професионална деформация. :)
Чакаме втора серия Джайпур и по-нататък Агра.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен adam

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 318
 • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
 • Пол: Мъж
 • Don't worry, be happy!
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #11 : вторник, 23 февруари 2010 г., 23:02 ч. »
 Стасе, моите поздравления за страхотния фоторепортаж. Евала, просто се усеща духът на Индия. А пък и коментарите ти са много увлекателни. Мисля, че няма да звучи пресилено, ако кажа, че снимките са професионални, от ранга на National Geographic.

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #12 : вторник, 23 февруари 2010 г., 23:23 ч. »
Брей, брей! Много благодаря, но това си е живо ласкателство!
Радвам се и се опитвам да ви предам атмосферата там. Жалко, че няма звук, но накрая ако някой ми помогне може и някой клип да пусна.

Неактивен Geri

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 800
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Жена
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #13 : вторник, 23 февруари 2010 г., 23:34 ч. »
Стасе, това е страхотно! С голямо удоволствие прочетох всичко и с още по-голямо нетърпение очаквам продължението! :clapping:
 
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Неактивен Divane

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 016
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
Отг: ИНДИЯ - ОЧАРОВАТЕЛНА И СТРАННА
« Отговор #14 : сряда, 24 февруари 2010 г., 00:07 ч. »
такааамм..давай сега следващата дестинация ;)

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.