Всяко живо същество се опитва да оцелява в екстремни условия. Може и да не се съгласите с мен, но в 99 от всеки 100 случая условията в аквариумите ни са именно такива. Параметрите на водата в аквариумите се менят постоянно, малцина са тези, които са направили първоначален обоснован подбор на обитателите им, както и на пододящата обстановка в тях. Какво очаквате?
Оцеляването изисква изобретателност и надделяване. Дали дребните неони ще се научат на групови засади и нападения или зелените скариди ще се сливат с листата на растенията - всичко е въпрос на оцеляване. Същият инстинкт действа и на свобода, и в затворено пространство. Действа при животни, но действа и при хората. Между всеки два произволни живи вида има противопоставяне. И съм сигурен, че както Вили е убила стотици мухи, бължи и кърлежи (милите), така пък Цецо е допринесъл за хиляди начала на живот в базата си, а и не само той.
Никак не харесвам крайностите.
Ям риба, агнешко, свинско, ползвам хартия - консуматор съм на всякакви живи същества, както и всеки един от нас. Няма как да се стресирам от факта, че съм в основата на насилие или че заради мен умират живи същества.
Не виждам никакъв смисъл в дебатите по темата.