Автор Тема: "Тъмната страна" на Paracheirodon innesi  (Прочетено 8026 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
Отг: "Тъмната страна" на Paracheirodon innesi
« Отговор #15 : петък, 07 май 2010 г., 12:12 ч. »
Мисля, че излишно драматизираме нещата.
Самият факт, че сме хванали рибите и сме ги затворили в аквариум е достатъчно "нехуманен".

От тук нататък всякакви опити да им създадем благоприятни условия на живот са просто смешни. Но това не бива да ни отказва от акваристиката. Все пак и атерините и неоните, които са на снимката не нарушават целостта на природата, т.к. са развъдени в аквариумни/синтетични условия.

А това, че барбусите в магазина са се скрили от трихогастерите - причината не е в трихогастерите. Явно има нещо, което не им е по вкуса и са стресирани, което за барбуси направо ме учудва!

Неактивен galin

• Активен потребител
  • Публикации: 174
  • Нас. място: Варна
« Отговор #16 : неделя, 09 май 2010 г., 00:45 ч. »
" Затова има различни хабитати, биотопи и т.н. Когато разправям, че рибите трябва да се подбират по сродни локации, имам предвид и именно тяхната взаимна съвместимост, освен естетичната страна на нещата. Затова има толкова интересен раздел в сайта и форума за именно тези биотопи."

И аз достигнах до това заключение. Благодарение на Цецо осъзнах че наистина е добре рибите да се подбират, и така колкото и да ми беше трудно се разделих с неона и разбората, които пък попаднаха точно където трябва. Сега имам Меланотения Прекокс която е сама и очаква някой ден да съжителства с Меланотения Парва. Та моето мнение е че всички риби са чудесни, стига да се подберат правилно за да може да покажат красотата си. Но явно, че Hristo не е имал моят късмет с консултацията си и е подбрал несъвместими видове. :drinks:

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
« Отговор #17 : неделя, 09 май 2010 г., 14:51 ч. »
Айдееее и на неоните им излезна име на опасни риби.  :lol:
Върви разправяй после, че нямаш сестра.  :P

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #18 : неделя, 09 май 2010 г., 15:29 ч. »
Между другото, наскоро с Орлин обсъждахме подобна тема. Той не смееше да пусне дискусчета с размер 4-5 см в 200 л аквариум с червени неони. Каза, че когато са малко неоните - няма проблем. Но когато са стотици, както беше в неговия случай, опасността е налице. Така че въобще не се учудвам на описания случай за неоните и анулатусите.

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
« Отговор #19 : понеделник, 10 май 2010 г., 20:07 ч. »
Добре де, killiman, аз имам стадо от 40-ина червени неона и 20-ина императорски тетри в един аквариум. Съжителстват си чудесно с лисички и анциструси. Вярно, че не съм пускал гупи или килита, но не съм забелязал НИКАКВА междувидова агресия досега. Единствено палмерите понякога се гонят, но го отдавам на игра мъжки-женски.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #20 : понеделник, 10 май 2010 г., 21:26 ч. »
Всяко живо същество се опитва да оцелява в екстремни условия. Може и да не се съгласите с мен, но в 99 от всеки 100 случая условията в аквариумите ни са именно такива. Параметрите на водата в аквариумите се менят постоянно, малцина са тези, които са направили първоначален обоснован подбор на обитателите им, както и на пододящата обстановка в тях. Какво очаквате?
Оцеляването изисква изобретателност и надделяване. Дали дребните неони ще се научат на групови засади и нападения или зелените скариди ще се сливат с листата на растенията - всичко е въпрос на оцеляване. Същият инстинкт действа и на свобода, и в затворено пространство. Действа при животни, но действа и при хората. Между всеки два произволни живи вида има противопоставяне. И съм сигурен, че както Вили е убила стотици мухи, бължи и кърлежи (милите), така пък Цецо е допринесъл за хиляди начала на живот в базата си, а и не само той.
Никак не харесвам крайностите.
Ям риба, агнешко, свинско, ползвам хартия - консуматор съм на всякакви живи същества, както и всеки един от нас. Няма как да се стресирам от факта, че съм в основата на насилие или че заради мен умират живи същества.
Не виждам никакъв смисъл в дебатите по темата.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Акваристка по рождение.
« Отговор #21 : вторник, 11 май 2010 г., 10:33 ч. »
Ами аз малко да се набъркам в темата. Оставам с впечатлението, че това което искаше да каже Вили е, че рибите каквито и да са и агресията каквато крият към другите риби е нещо нормално, но е шокиращ факта, че някой го е заснел. Аз лично не виждам проблем в това, но някои неща може да окажат сериозно влияние в/у възприятията на определени хора. Все пак едно е да кажеш тази риба ще изяде онази риба, но когато го видиш документирано, ситуацията придобива малко по-жесток характер, независимо от това че може да е естествено в природата.

П.П. Радвам се, че не съм гледала въпросния клип с котенцето и змията.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.