Автор Тема: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция  (Прочетено 50585 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен T_H_A1984

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 74
 • Нас. място: Свищов / Хасково
Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« : понеделник, 15 декември 2008 г., 23:50 ч. »
По-възрастните от вас си спомнят зората на демокрацията, когато акваристиката определено не беше на дневен ред в България и зоо-магазините бяха кът. Тогава с рибки можеше да се снабдиш само от някой стар акварист, а повечето вносни рибки се внасяха от Съветския съюз. И не само рибките, а и почти всичко необходимо - аерератори, литература и тн. Тогава нямаше и толкова голям избор на рибки - Гупи, Плати, Хелери, Молинезии, Велиферии, Кардинали, Данио, Барбуси, Бети, Трихогастери, Макроподи и Неони, дори скалариите бяха кът и цената им беше много над убидните днес 1-2лв за рибка.
Тогава кралското семейство на аквариумите в България или поне за повечето от нас беше семейството на Златните рибки. Те също бяха скъпи и трудно се намираха, но техните причудливи форми и окраски караха хората да ги наричат "принцеси", "булки" и какви ли не други приказни имена. Те караха фантазията ни да заработи и за всеки беше чест в аквариумът му да плува една две от тези грациозни същества.

Всъщност Златните рибки караха не само нашата фантазия да заработи. Всички сте чували приказката за рибаря и златната рибка, която изпълнява три желания. Тази приказка е написана от Александър Сергеевич Пушкин. Неговата дойка, преди да стане такава, била слугиня в царският дворец в Москва. Там, в руският царски двор, гледали златни рибки, които били подарък на царя от холандският престолонаследник. По онова време обаче в Русия не знаели как да се грижат за рибките и ги гледали във високи, керамични вази и колкото и смешно да звучи сега, не ги хранели, защото вярвали, че рибките се хранят с вода. Лишени от светлина и храна рибките не издържали дълго, но споменът за тяхната красота и магическо излъчване останли завинаги в умовете на тези, които ги били виждали някога. Дойката на Пушкин, която тогава също била част от кралския двор, макар и като прислуга, също била имала честта да види тези причудливи рибки и споменът за тях останал в съзнанието й завинаги. По късно когато се грижела за малкият Александър Сергеевич, тя с часове му разказвала за тези рибки. Споменът за тези истории се запечатал в главата на гениалният поет и писател и след години, като пораснал, макар никога да не бил виждал такива създания през живота си, тяхната магична осанка, която изградила в неговият ум дойката му, го накарала да напише тази приказка.

Но нека започнем от самото начало.

Според една китайска легенда, в Китай настанала голяма суша. Месеци наред не капвала капка дъжд. Посевите взели да съхнат, животните да измират, реките да пресъхват, а страшни болести завладели хората. Тогава след дълги молитви Буда пратил на хората една златна рибка, която се появила от земята и от дупчицата която направила бликнал извор, а изворът станал река, която спасила Китай от мор.

Според друга легенда, живяли някога прекрасната девойка Тао и нейният любим Лю. Те били заедно по цял ден, семействата им се разбирали, всички им се радвали, те били невероятно влюбени и решили да се оженят. Точно тогава обаче Великата Китайска империя влязла във война и Лю трябвало да отиде да брани родината. Не след дълго бедната Тао получила писмо от фронта, че нейният Лю е загинал в битка. Тя не могла да превъзмогне мъката си и отишла на една скала над езерото в близост до нейния град. Тао заридала и всяка сълза, която падала във водата мигом се превръщала в Златна рибка.

Легендите са хубаво нещо и доказват какво силно въздействие са имали тези прекрасни рибки над хората. Легендите са били породени и от факта, че тези рибки били привилегия само на императорското семейство в Китай и на техните приближени блгородници. Императорите ги използвали като безценни подаръци в знак на благодарност и дори било забранено да се търгува с тях, защото те се считали за безценни.

Златните рибки произхождат от китайският сребрист шаран - Carassius auratus gibelio. 

1. Първите данни за появата на златисто оцветени такива шарани са от времето на династията Цун (265-419).

2. По време на династията Танг (618-907) се появява традиционната златна рибка с продълговато, шаранообразно тяло и изцяло златиста окраска, от този период е и названието "Златни рибки". През този период рибките почват да се отглеждат в каменни езрца и басейни специално изработени в императорският двор и будистките храмове.

3. По време на династията Нан Сонг (1127-1279) се появява бялата и червено-бялата окраска, след първите целенасочени селекции, под наблюдението лично на императорът.

4. Идва ред и на династията Мин (1368-1644). Близо 1000 години след като Китай открива златната рибка, тя става достояние на обикновенното население, но все още е забранена за изнасяне извън територията на империята. По време на царуването на тази династия, рибките започват да се отглеждат вече вътре в домовете на хората в стъклени чаши и високи съдове наподобяващи вази. По времето на царуването на тази династия по дати се получават следните вариации:

1481 - появяват се вариации с късо тяло и воални плавници

1590 - появява се първите рибки - бели с червени шапки

1592 - появяват се първите рибки с изпъкнали очи, които днес наричаме - телескоп

1596 - появява се така популярната и до днес окраска "калико", което на китайски означава пъстра окраска. Тези рибки дълго време са били забранени за износ.

1603 - към края на династия Мин, тогавашният император прави подарък с цел да запази мирът със съседна Япония и подарява първият чифт, който напуска пределите на Китай 1300 години след като започва тяхното отглеждане, на Японският император.

1611 - Един португалски мореплавател търговец, успява да откупи два чифта златни рибки срещу целият товар на корабът си и отнася рибките в Европа за първи път. В знак на уважение подарява единият чифт на Португалският крал и от там започва разпространението на тези рибки из европейските царски и кралски дворове, но не и из простолюдито. Португалия - Холандия - Русия и тн. ...

1644 - 1911 Идва властването на династията Цинг. По тяхно време, отглеждането, изучаването и развитието на породите и мутациите на златните рибки продължават но вече на два континента.

1728 - Първото рамножаване на златни рибки в Европа - Холандия

1870 - Създаден е звездоброеца

1874 - Първият чифт златни рибки е пренесен от Холандия в Нова Холандия или днешен Ню Йорк САЩ. Така 1500 години след тяхното откриване рибките стъпват в Новата земя

1893 - Получена е тигровата глава, днес известна като оранда.

1900 - получени са 3 нови вариации - помпони, перлена или бисерна и шубункин, която е създадена в Япония.

1908 - създадена е породата - водни очи

1911 - появяват се накъдрените плавници

1921 - появяват се кометите и воалните форми

1934 - появява се бристолското шубункин

В края на 80те и началото на 90те години се появяват телескопи с черно-бяла окраска наречени - Панди, защото окраската им наподобява много, тази на пандата.

Началото на новият век се рапространява и японската порода - Джикин.

От 2003 насам се провежда експеримента КАНАКИН:
 


http://www.canadiangoldfish.com/canakin.php

Това е проект по създаването на Канадска златна рибка. Идеята е да се получи рибка със снежнобяло тяло, червена гръбна перка и опашка във формата на кленов лист и червено оцветяване. Дори аз самият съм член на Канадската асоциация по този проект.   

Развитието на породите и цветовите вариации на златните рибки е необятно, защото и човешкото въображение е необятно, а тези рибки близо 1700 години са карали хората да фантазират. В резултат днес имаме 20 официално признати породи и близо 150 цветови вариации.

Породите са:

1. Обикновенна златна рибка - дълго тяло, къси, стандартни плавници и златиста окраска.
2. Комета - дълго тяло, воални плавници, но със стандартна форма и златиста окраска.
3. Шубункин - дълго тяло, воални плавници, стандартна форма и пъстра окраска тип "калико". Екземпляри, в които се срещат сините и синьо-лилавите петна са най-ценни.


4. Уакин - дълго тяло, къс, раздвоен заден плавник, металическа окраска с характерни червени и сребристи цветове.


5. Джикин - тялото и плавниците са като на Уакин, но окраската е млечно-бяла с червеникави плавници и опашка.


6. Воална златна рибка - късо тяло, раздвоена опашка, дълги и воални плавници, характерни цветове са златистото, червено и бяло, пъстра окраска тип "Калико", тук също тези със сини и лилави петна са най-ценни.


7. Оранда - тялото е същото като на воалната, разликата е там, че на горната част на главата има масно натрупване. Най-предпочитани са видовете с червена "шапка" и млечнобяло тяло.

 

8. Телескоп - тялото и плавниците са като при воалната, но очните ябълки са изпъкнали напред, най-красиви са Руските кадифено черни телескопи.


9. Сферично око - тялото е същото като на телескопите, единствената разлика е че тук очните ябълки са изпъкнали настрани. През 90те години на 20ти век най-популярни станаха така наречените телескопи - Панда с черно-бяла окраска.10. Късоопашати - късо, сферично тяло с къси плавници, характена окраска - златисто, червено, калико


11. Перлени/Бисерни - тялото, плавниците и окраската са идентични с горната порода, но тук люспите са изпъкнали навън и наподобяват малки перлички12. Яйцевидна - рибка с късо, сферично тяло, воални плавници и липса на гръбен плавник. Характерна окраска - златиста, бяла с червена шапка, калико


13. Лъвска глава - тяло, плавници и окраска като на предходната порода, отново липсва гръбен плавник, но тук имаме масно натрупване, което обхваща цялата глава и наподобява лъвска грива. Цветовата гама е неограничена, без синьо, лилаво и зелено.


14. Ранчу - разликата м/у тази и горната порода е в това, че при тази плавниците и опашката са с късси размери.

 

15. Звездроброец - късо тяло, къси плавници, липса на гръбен плавник, очните ябълки са обърнати нагоре. Златисти, калико, черни и др.16. Хирошима / Помпон - тяло като на звездоброец, нормални очни ябълки, но клапите на ноздрите са мутирали и изпъкнали като помпони. Черни, оразнджеви, златисти, калико и множество комбинации.
;

17. Водни очи - идентична със звездоброеца, но тук под очните ябълки има изпъкнали мехури с течност. Цветова гама като на Звездоброец.


18. Рюкин - късо тяло, воални плавници, няма липсващи плавници, но "челото" им е издигнато и изпъкнало, най-красиви са червено-белите и металическите.

 

19. Тосакин - Подобна на воалната, но опашният плавник е цял и е под формата на ветрило или на кленов лист. Окраска - меденочервена. Тази рибка стои в основата на Канадският проект КАНАКИН!20. Ман-Ю - Смесица м/у Риукин и Късоопашата. Много редки за сега.


http://www.bristol-aquarists.org.uk/goldfish/goldfish.htm

Тук можете да разгледате и да прочетете за всяка една порода, просто, защото Бристолската асоциация за Златни рибки, като всичко в Англия има дълга история и традиции, а класификациите са направени разкошно точно!


ОТГЛЕЖДАНЕ
Като цяло Златните рибки са изключително издръжливи на всякакви условия, както сами разбрахте те не се срещат в природата и тези 1700 години история са ги научили да се приспособяват към всякакви условия. Просто им дайте пространство - 20 литра на рибка с късо тяло и 30 литра на рибка с дълго и им се наслаждавайте, а форми и цветове колкото искате (още няма лилави, но никога не е късно   ).
За храна спокойно - ЯДАТ ВСИЧКО, без други рибки разбира се, много са миролюбиви и изказвания от сорта на "златната ми изяде другите рибки" са смешни. Давайте им тубифекс и специализирани храни. Хапват си и водни растения, затова внимавайте какво засаждате.


РАЗМНОЖАВАНЕ
За размножаването не е трудно, но иска малко по-голямо пространство поне 100 литров аквариум. 2-3 мъжки на една женска. Намалете малко температурата, разделете мъжките и женската, хранете ги обилно с тубифекс, после ги съберете, вдигнете температурата и това е сигнал за тях да действат. Виждал съм, че в Азия ги развъждат, като на дъното слагат разни снопове въжета, в които хайверът се скрива и после по-лесно го вадят полепнал по тях:   

Мъжките имат белезникави точки по хрилете - "брадавички" и аналният им отвор е леко вдлъбнат
Женските са по-пълни, без "брадавички" и с леко изпъкнал анален отвор. 

 Златните рибки са поставили началото на акваристиката в световен мащаб, те са пионерите, и са съумели да запазят човешкото внимание 1700 години, те са непреходни и ако им дадете шанс да влязат в живоат ви, те ще завладеят и вашите сърца и умове и ще ви се отблагоадрят, като ви допуснат до своя магически свят!!!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Установих, че не съм упоменал кои растения виреят при златни, защото както знаем те обичат да хрупат зеленинка и не може да сложим, каквото и да е растение. Та ето един професионален съвет по този въпрос: http://sera.de/index.php?id=123&L=15

Неактивен exorsist

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 15
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
 • Нередовен член
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #1 : понеделник, 15 декември 2008 г., 23:58 ч. »
 :clapping: :clapping: :clapping:
След тази статия се замислям отново за 1-2 чифта бяла оранда
"Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите"-А.Сена

Неактивен Daniel

 • Dwarf Amazon Enthusiast
 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 210
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Аквариум: Гола Вода
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #2 : вторник, 16 декември 2008 г., 00:15 ч. »
Вярно е, че са доста отричани в България, и са създадени изкуствено, но не момога да отреча че тази рибка е доста интересна за мен.

Неактивен raiko

 • Raiko Slavkov
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 641
 • Нас. място: Благоевград
 • Пол: Мъж
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #3 : вторник, 16 декември 2008 г., 00:24 ч. »
Браво!  :up:
 Крайно време беше, да се обърне повече внимание на тези красавици- златните рибки. :up: :up: :up:

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #4 : вторник, 16 декември 2008 г., 18:19 ч. »
Не знам защо ги правиш тия уговорки в началото - мен ако питаш, можеш да ги махнеш директно и да оставиш самата статия. Доста труд си вложил, за което те поздравявам.
А личното мнение на някого за златните рибки (включително и моето) не означава, че не са част от акваристиката. Tакива чудесни статии за тях са добре дошли в този форум! Чувствай се напълно свободен, даже поканен настоятелно, да говориш за тях и да ги обсъждаш, коментираш и каквото решиш.  :drinks:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен kamos

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 439
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • Антон Ганчев
  • Linux blog
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #5 : вторник, 16 декември 2008 г., 18:32 ч. »
Чудесна статия
А относно растенията - валиснерията я изкубват. Яванския мъх наистина не го пипат. За анубиаса и другите нямам наблюдения.
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен sashkosas

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 11
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Какъв бях а какво станах !!!
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #6 : сряда, 25 февруари 2009 г., 16:39 ч. »
Страхотна статия,иначе във форума няма много за златните рибки,пък мойте са само такива и като новак в това хоби всичко ми е важно.Ето сега чак разбрах че и петте ми риби уж златни пък били различни!

Неактивен RaDiNkA

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 9
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Жена
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #7 : неделя, 15 март 2009 г., 12:04 ч. »
статията е много подробно написана.Аз гледам няколко индивида от тези красавици и много ме радват  :up:
златарник,скаридарник и жабарник

Неактивен madjosan

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 13
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • http://villa.structmedia.com/
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #8 : вторник, 17 март 2009 г., 14:15 ч. »
Много добра статия, подкрепена със солиден снимков материал.
300l Malawi
Pseudotropheus saulosi
Pseudotropheus Elongatus "Mpanga"
Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus sp."Acei" (Ngara White)
Melanochromis cyanerhabdos (Maingano)
Melanochromis Johanni
Sciaenochromis ahli (Electric Blue Hap)
Synodontis sp.

Неактивен lyubak

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 1
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #9 : вторник, 24 март 2009 г., 18:47 ч. »
страхотна статия- супер :bow:

Неактивен mapero

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 1
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #10 : сряда, 15 април 2009 г., 13:57 ч. »
И аз гледам само златни рибки ,но се чудя дали да не им взема ниаколко съквариранти,но какви ли....?

Неактивен viki

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 2
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #11 : вторник, 21 юли 2009 г., 14:17 ч. »
az imam 2 zlatni ribki v 100 litrov akvarium.oborudvan e i t.n.samo nqma nagrevatel.iskam da popitam dali e problem ako temp na vodata e 22 gradosa po celzii.  :dontknow: :fool:
Тук се пише единствено и само на Кирилица и български.Изключения за съжаление не са възможни с това

Автоматично съединени мнения: [time]21.07.2009 (вт) 14,25,45 GMT-2[/time]
:kez15: :kez15: :kez15:
а и се притеснявам да не замръзнатр защото рибките на една приятелка се бяха превърнали в блокче лед :dontknow:

Неактивен Daniel

 • Dwarf Amazon Enthusiast
 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 210
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Аквариум: Гола Вода
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #12 : вторник, 21 юли 2009 г., 14:28 ч. »
Никакъв проблем, те могат да издържат и на по ниска температура, накаде бях гледал или чел че при пренос на златни рибки ги подлагат на 0 градуса темепература и те испадат в летаргия, след това като достигнат определеното място започват бавно да им вдигат температурата и те се раздвижват :) нещо такова беше.

Неактивен viki

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 2
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #13 : неделя, 26 юли 2009 г., 20:47 ч. »
имам 100 литров аквариум и искам да ви питам :kez15: :dance5: :please: колко златни рибки могат да се отглеждат там??? ??? ??? :wink1:

Неактивен Daniel

 • Dwarf Amazon Enthusiast
 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 210
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Аквариум: Гола Вода
Отг: Златните рибки: Пазителките на вековната традиция
« Отговор #14 : неделя, 26 юли 2009 г., 20:51 ч. »
Малко по нагоре пише (20 литра на рибка с късо тяло и 30 литра на рибка с дълго), прочети статята внимателно ще ти и е полезна :)

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.