Автор Тема: Сладководна артемия - обща информация  (Прочетено 14127 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Сладководна артемия - обща информация
« : понеделник, 26 юли 2010 г., 12:03 ч. »
Сладководна артемия
Fairy shrimp (Anostraca)

   

Fairy shrimp са от семейство Branchiopods, което включва и морски скариди. Те се срещат предимно в по - топли райони, където има временни, сезонни водоеми. Въпреки,че обитават както сладка, така и солена вода, те не обитават моретата и океаните. Техния вид е добре приспособен към живот в райони със засушаване, където яйцата им могат да оцелеят на сухо няколко години. При попадане в подходящи условия и подходяща вода (температура, соленост)  се излюпват за около 30 часа,
като междувременно преминават през няколко сухи цикъла, които гарантират оцеляването на вида и възпроизвеждането. Известни са около 200 вида (Branchinecta conservatio, Branchinecta longiantenna, Branchinecta sandiegonensis, Branchinecta longiantenna, Streptocephalus wootoni) - застрашени видове, и наскоро открития през 1998 г. вид Branchinecta lynchi.
Повечето сладководни артемии са малки - около 1 см, но сред тях има и гиганти (Branchinecta Gigas), досигащи до 15 см., които са хищници и агресивни към останалите по - дребни видове. Те обитават пресъхващите водоеми на южна Калифорния. Видът Branchinecta mackini има характерни, големи антени и обитава алкалните тресавища, в които е единствения, воден, многоклетъчен
обитател. Интересен също така е новооткрития гигант Branchinecta raptor от Айдахо, използващ специално жило, което забива в своите жертви и ги изсмуква.

Описание :

   

Тялото им е ясно разделено на глава, гръден кош и коремче. Главата се състои от две части, като горната част са очите и антените, а долната част са челюстите (мандибули). Имат две двойки антени, като първите (известни като antennules) са много дълги, но не сегментирани. Втората двойка са по - мускулести, особено при мъжките индивиди. С тях те захващат женските по време на чифтосването. При някои видове тези антени са с много израстъци и имат доста необичайна форма.
Имат характерен чифт странични очи и в средата малко око (naupliar). На повечето видове гръдния кош се състои от 11 сегмента, а някои са с 17/19 гръдни сегмента. Всеки чифт има крака във формата на плавници, като всички те са сходни по структура и на всеки крак имат 2 или 3 странични пера, от външната страна, които играят функцията на дихателни органи и на дял за гребане. От вентралната страна на тялото има канал, който води водата до устния отвор, като на него има 6 странични ветрила, обилно снабдени с кръвоносни съдове. Коремчето се състои от 8 сегмента, което завършва с примитивен опашен плавник. Артемиите, както сладководните така и морските, плуват по гръб с вълнообразни, синхронни движение на крайниците.

Размножаване :

По време на размножаването мъжките хващат  женските с втория чифт антени между гръдната и коремната част и така остават скачени от няколко минути до няколко дни. Женските носят яйцата в две странични джобчета, отстрани на коремчето. Две - три денонощия след чифтосването женските разпръскват яйцата, които са по тежки от водата и потъват на дъното на водоема. Там те преминават различните стадии на развитие. При благоприятни условия женските произвеждат два вида яйца, едните са с тънка, а другите с дебела черупка. Тези с тънката се излюпват същия сезон, а другите остават да зимуват, като преживяват пресъхване или замръзване на водоема. Въпреки, че обикновено този летаргичен период е 6/8 месеца, има случаи на излюпване след 15 г. престой на сухо. При експериментални условия яйцата са били подложени на температура около 100 С, както и понижаване до минус 190 С, след което по - голямата част са запазили своята жизнеспособност.


Отглеждане при домашни условия :


Поставените яйца при температура между 15 С и 25 С се изклюпват след около 30 часа.
Излюпването е неравномерно, като някои се излюпват след 48 ч.
Новоизлюпените ларви започват да плуват към светлината и това улеснява тяхното събиране. Жизненият им цикъл е доста кратък, вследствие на което бързо метаморфозират от ларви към следващия етап. Ако искаме да храним по - едри рибки, за да порастне артемията трябва да бъде подхранвана с бульон, който представлява млечен разтвор на бирена мая. Може да се хранят и с така
наречената цъфтяща вода. За една седмица седмица достигат до около 1 см на размер, а след две седмици достигат полова зрялост. След 6 / 8 седмици артемиите започват да загиват от "старост" . Във всеки един етап на развитието са пододящи за храна на сладководните и морски обитатели.


Надявам се, че скоро ще допълним информацията с личен опит от излюпване на сладководна артемия в домашни условия.


Fairy shrimp
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Zdravko089

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 79
 • Нас. място: Добрич,България
 • Пол: Мъж
Отг: Сладководна артемия - обща информация
« Отговор #1 : събота, 14 февруари 2015 г., 18:04 ч. »
Ами това нещо от каде мога да си го купя (комплекта даден в клипа)
Моля пишете ми на ЛС

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.