Автор Тема: Профилът на Кирил  (Прочетено 1777 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kirilorius

• Регистриран потребител
  • Публикации: 10
  • Нас. място: София
Профилът на Кирил
« : вторник, 27 февруари 2018 г., 02:22 ч. »
Здравейте колеги!
След 5 години пауза реших да се върна към акваристиката. Определено ми липсваше аквариум вкъщи, а и дъщеря ми ще се радва да има рибки  ;)
Аквата ми е 80*40*55 Resun DM-800 с горен филтър, шкафа си го направих аз с 18мм ПДЧ от Практикер, осветлението съм го подобрил както следва:
Philips Tornado 2x32W всяка по 2100 лумена, цвят 4000К daylight
V-tac led плочки водоустойчиви 7х3 диода студено бяло 6400К - всяка плочка е по 100 лумена, 7х3 диода червено, 7х3 диода синьо.
Може би някои от вас ще кажат, че осветлението е в повече, но аз обичам в аквариума да се вижда добре. Ще видя с времето дали няма да имам много водорасли. Стартирах го на 21.02.2018 като добавих и бактерии. Засега не мисля да правя СО2 система и затова съм взел такива растения, ако ми бръмне мухата, ще направя и такава. На 2-3 ден водата помътня, после се изчисти, имам слуз по корена, което говори че нещата се случват. Днес правих тест на водата и само pH е малко ниско, но и това ще се оправи. Уикенда бях командировка и бях оставил лампите да се пускат и гасят явтоматично с таймер, само дето бях оставил таймера перманентно включен :crazy: Светя по около 8-10 часа на ден. Май е много, нали? Доста неща съм позабравил за тези 5 години. Давайте съвети и акъл ако виждате, че бъркам някъде - ще съм благодарен. За обитатели съм се насочил към рамирези (много ги обичам), неони и някакви други пасажни рибоци. За момента не бързам с купуването им. В сряда ще стане 1 седмица от както работи системата. Да сменям ли вода, ако да колко, филтъра да го мия ли - виждам че е започнал да става кафяв. Да слагам ли пак бактерии?
Надявам се всичко да стане както трябва с ваша помощ.  :drinks:

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
Отг: Профилът на Кирил
« Отговор #1 : вторник, 27 февруари 2018 г., 16:35 ч. »
  Няколко рамирези и пасаж от 10-15 неонки ще са добре за аквариума.
  Сложи някой бързорастяща китка, да обира излишъците от вещества. Освен това те са и добър индикатор за условията на водата - примерно хигрофила диформис се казва така, защото при липси на хранителни вещества си променя формата на листата. Пък и изобщо при бързорастящите липсите ще си проличат най-бързо и ще имаш време да се коригираш.
   Дори и да не искаш СО2 система (а съм сигурен, че след време ще си вземеш), пак трябва да ториш растенията -  дори и по- рядко, но и те трябва да се хранят.
   Като цяло - имаш добре обмислен подход, без излишно нетърпение - значи няма как да не се случат нещата ! 

Неактивен Kirilorius

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : сряда, 28 февруари 2018 г., 13:12 ч. »
Благодаря колега за съветите. Разгледах по магазините, но хигрофила диформис не намирам. Ще потърся пак. Принципно искам да е много добре залесен аквариума. Да, прав си, сигурно ще направя и СО2 система.

Поздрави

Неактивен saxon

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Варна
« Отговор #3 : четвъртък, 01 март 2018 г., 21:38 ч. »
Колега пишете от къде сте да знаем поне каква е водата.Светенето наистина го намали.Ако намериш егерия,роголистник,наяс за старт са супер.Търпение с рибите.Ще следя темата ти.

Неактивен Kirilorius

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : петък, 02 март 2018 г., 10:02 ч. »
От София съм колега. Светенето го намалих. Днес ще обикалям по магазините за още растения. Ако намеря нещо да ми хареса ще кача снимки.
Поздрави!

Неактивен Kirilorius

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : събота, 03 март 2018 г., 11:24 ч. »
Здравейте колеги,
Не мога да не се похваля на каква находка попаднах вчера в един от столичните магазини. Двойка боливийски рамирези-уникално красиви. Снимките са малко след пускане и мъжкия още не си е пуснал всички цветове. Дамата обаче е огън... Буквално  :)
Към тях взех 2 САЕ-та и две сомчета(червени)... Просто им забравих името  :dontknow:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 902
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : неделя, 04 март 2018 г., 01:08 ч. »
И рибите и снимките са страхотни. Пусни още малко снимки, като се поокопитят малко, да ги видим в пълния им блясък.   :drinks:

Неактивен Kirilorius

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : четвъртък, 08 март 2018 г., 14:09 ч. »
Вече се окопитиха в новият им дом и станаха много трудни за снимки. Преди "позираха" от уплаха, а сега преследват камерата  :D

Неактивен Vlad0

• Активен потребител
  • Публикации: 79
« Отговор #8 : четвъртък, 08 март 2018 г., 15:58 ч. »
Цвета при тези идва от храната, трябва да ги храниш с "червена" такава. Моите с аоще по-оцветени, покрай дискусите...:)

Неактивен Kirilorius

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : петък, 09 март 2018 г., 01:25 ч. »
Ето и малко ъпдейт на визията. На снимката също липсва и канистъра, който сложих след това, както и 20 неона, 2 плекостомуса (които много рядко се виждат) и 2 звездни анциструса (които е цяло чудо ако излязат през деня)  :)
Сега правя и един нано проект, но като стане готов ще го покажа.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.