Автор Тема: Неизвестната Италия-част първа  (Прочетено 2340 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Майкъл

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 53
  • Нас. място: Несебър-Пловдив
  • Пол: Мъж
Неизвестната Италия-част първа
« : четвъртък, 23 декември 2010 г., 20:57 ч. »
.

Неизвестната Италия-едно пътеописание с кемпер.

..................................................

  "Никой не е задължен да направи повече, отколкото може". - латинска поговорка

..................................................

Идеята за това пътешествие не беше спонтанна, а следствие от други такива пътешествия в предните години. Търсихме критерии по които да определим какво точно трябва да се посети и семейния съвет реши, това да са места под егидата на ЮНЕСКО, като изключим големите италиански градове, които сме разглеждали преди това. Все пак живеем в Стария Несебър, град под егидата на ЮНЕСКО, и бяхме любопитни да направим сравнения. За да се посетят обаче такива места можеше само с кемпер. Взехме един малък кемпер под наем, съставихме списъка с последователността на местата за посещение, настроихме джипиеса и потеглихме.

Първия ден измина в пътуване транзит до Любляна където беше първата нощувка. На другия ден заобиколихме Венеция и ето ни в първия град от списъка.

.................................................

Падуа

Идеята да се посети този град е първата в света ботаническа градина. Основана е през 1545. В списъка на ЮНЕСКО е от 1997 година.
Очакванията ми бяха големи, защото съм посещавал доста ботанически градини, но останах разочарован от представените там растения. Може би през последните години вдигнах високо ниво относно цветарството и това да е било причината.
В Падуа се намира вторият (след този в Болоня) по „старост” университет, създаден през 1222 г. В него са преподавали великият Галилео Галилеи както и Коперник, Собиески и др.


Този клеродендрон беше на улицата, а не в ботаническата градинаУлични фенериВесел трамвай
Интересното при този трамвай е, че върви на една релса и на колела като при автомобилите и така е абсолютно тих.
В центъра обаче жицата на фазата горе изчезва с цел да не се разваля красотата на старинния град и предполагам, че тази част я минава на батерии.Съдебната палатаТази конна статуя е от Донатело известна с името "Медената котка".Базиликата "Сан Антонио" в която са мощите на Св.Антонио.
В саркофага му богомолците от цял свят, включително китайци и японци, пускат специални за целта листчета с написани  върху тях желания. И аз си написах три желания. Забранени са снимките вътре и затова само фасадата.Центъра на Падуа
Тук центъра е идеален кръг и представлява изкуствен остров, който е свързан със сушата чрез четири малки мостчета. Центърът му е красива градина, и околовръст са разположени 78 статуи,  като сред тях можем да видим Галилей, Донатело, Петрарка и др.С такива коли местните кръстосват в тесните улички на града.


...................................................

Ферара

Историческия център е малък.

Красивата романо-готическа дуомо с тройна фасада изградена от розов и бял мрамор.


Централния площад
Замъка  Кастело Естенсе в центъра на града
Целият град е изграден от тухли.
.............................................

В планината
След Ферара, решихме да хванем случаен път и да видим как живеят хората извън туристическите маршрути. Минахме през много китни селца и дори стигнахме място, където свършва асфалтовия път, защото имах чувството, че италианските пътища и магистрали нямат задънен край, а винаги са свързани като единен организъм. Пътя свършваше на един паркинг и от паркинга излизаха няколко черни пътища водещи до ферми. Интересното беше, че на едно дърво на паркинга имаше луксозна пощенска кутия/същите съм виждал в Практикер и са по 120лв./ и кош за смет и си представих каква ще е съдбата им ако бяха ненаглеждани у нас в гората.
Другото което прави впечатление е, че тези междуселски пътища служат за велоалеи на ентусиасти в пенсионерска възраст. Толкова много възрастни хора на бегачи и в състезателни екипи не е честа гледка.
От това събитие нямам снимки, защото съм снимал с апарата, който по незнайни причини, като се върнах вместо 1000 снимки, в компа излязаха около 100 бр.

.........................................................

По същата причина нямам снимки от следващия град Равена.
В него посетихме църквата Сан Витале с великолепните гръцки мозайки.
Мавзолея на Теодорих
Гробницата на Данте
и наклонената кула в Равена, която няма нищо общо с пизанската

..........................................................

Урбино

Този град е замръзнал в средновековието. Построен е на един страшно висок и стръмен  хълм и главната улица беше над 50градуса наклонена и изкачването е истинска епопея. Тук е роден Рафаело и вуйчо му Браманте. И двамата имат колосален принос в построяването на катедралата Св.Петър в Рим. Двамата са известни и с интрижката, когато са натопили Микеланджело пред папата, че само той може да изрисува Секстинската капела, а както е известно Микеланджело не е художник.
Градчето е 15 хил. души, но си има престижен университет векове наред.


КатедралатаДа се паркира в този град е равностойно на шестица от тототоВсички улички са ужасно стръмни.
На снимките не си личи, но гледайте вратите и прозорците как са разположени спрямо нивелацията.Египетски обелискПаметника на РафаелоИзглед на Палацо Дукале
Толкова е огромна сграда, че само от съседен хълм може да се обхванеСъщия ден имаше панаир на екологичните продукти


............................................

Арбелобело

Къщите са построени в този си вид, защото така хората си спестявали данъци и налози поради факта, че по законите властите не са считали такива градежи за къщи, като се има предвид, че най-бароковия град Лече е на 100км. Влизах в такава къща и видях, че са доста просторни и светли, с вътрешни дворчета с много цветя и всички удобства за нормален бит. Освен града и цялата околност е застроена с такива къщички.

Уличен етюд


На покривите има знаци, които отразяват стилизирано характера на собственика.


Задънена уличка с площадче


Обичайните улички


Поглед от една тераса


Паркинга


Изоставени къщички в маслинова горичка


Още изоставени на полето


Една огромна опунция край изоставените къщи


........................................
край на първа част
.........................................

.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.