Автор Тема: Обикновена риба-клоун - Аmphiprion ocellaris  (Прочетено 5692 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен botan

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Обикновена риба-клоун - Аmphiprion ocellaris
« : петък, 14 ноември 2008 г., 18:23 ч. »
Царство:Животни/Animalia
Тип:Хордови/Chordata
Надклас:Риби/Pisces
Клас:Костни риби/Osteichthyes
Подклас:Лъчеперки риби/Actinopterygii
Разред:Костурови/Perciformes
Семейство:Коралови риби/Pomacentridae
Род:Риби-клоуни/Amphiprion
Вид:Обикновена риба-клоун/Аmphiprion ocellaris

Аmphiprion ocellaris(Обикновена риба-клоун) или по-известна като Немо е най-популярната и предпочитана рибка сред акваристите в света. Известността й идва не само от хитовия филм "Търсенето на Немо", но и от ярките, искрящи оранжеви, бели и черни ивици, които правят рибката много пъстроцветна придобивка в аквариумът. За да се засили оранжевия цвят е добре да се сложи осверление и от жълто-червения диапазон.
Тези, малки, достигащи до 8 см., риби са подходящи за малки аквариуми(поне по 15л. за всяка) и особено за хора, които тепърва навлизат в морската акваристика. Това е така заради сравнително лесното й отглеждане и размножаване в аквариумни условия.
Не изисква по-специални условия, също така и митът, че не може клоун да живее без анемония е измислица! Рибките са просто в симбиоза с нея, те имат мн дебела слузна обвивка, която ги предпазва от парливите клетки на актинията и заради която обвивка тя не ги смята за храна. Актиниите ги защитава от хищниците с парливите си клетки(при уплаха се крият в нея), а клоуните я "хранят" с остатъците от тяхната храна. В домашни условия рибките могат да се хранят с хирономус, солни рачета (артемия), замразени храни(голям размер), крил, други видове дребни скариди и специализирана храна за морски риби, особено ако рибите са развъдени в изкуствени условия.
Немо живее в западния Тихи океан, Индийския океан и около Австралия, Индонезия, Филипините, Тайланд, Малайзия, Сингапур и Тайван, за това за него най подходящата температура е от 24oC до 27оС и соленост 36%0(SG- oт 1,023 до 1,027). Нивото на плуване на рибките е средно към дънно. Тереториални риби, съжителстват чудесно с всякакъв вид безгръбначни(освен с храната си де :-D). Освен основната форна на обикновената риба клоун чрез селекция се е получила и черна форма с черен цвят и характерните бели ивици.
Съвсем възможно е клоуните да се рамножат в аквариума ни! За да стне това трябва да се купят поне два клоуна чифт или двама мъжки, като единия ще се развие до женска. За да се приготвят за хвърлянето на хайвер, рибките, трябва да се хранят добре с предимно жива храна. Ако се отглежда чифта в общ аквариум или с други клоуни(тук се включва и собствения вид), за да хвърли хайвер двойката трябва да има анемония(използват я за защита на жълтооранжевите хайверни зрънца). Те почистват мястото около основата на анемонията и след бурни брачни игри отлагат зрънцата. Тогава трябва всички други риби да се махнат от аквариума ако не е достатъчно голям, защото мъжките стават доста агресивни. Но ако се отглежда само една двойка в аквариума, би трябвало да успеят да хвърлят хайвера си спокойно и без анемония. Грижат се за поколението си. Ларвите се хранят с ротатории като начална храна.
Снимки:
[imgt]http://photo-cult.com/pics/392/pic_10007503_0392761.jpg[/imgt]

Неактивен vilibitka

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 1
  • Нас. място: Sandanski
  • Пол: Жена
Отг: Обикновена риба-клоун - Аmphiprion ocellaris
« Отговор #1 : вторник, 13 януари 2009 г., 10:09 ч. »
:)здраве извиньвам се 4е пи6а на латиниcа но клавиатурата ми е развалена.таи като сега мисль да си взема то4но такива рики мойе ли да ми даде6 малко пове4е инфо за тьх.Благодариа

Редакция от Boby_: Затова има бутон "Транслитерация" отдолу! Никаква латиница!


 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.