Пускам тема, в която всеки да споделя опит. Особено, когато имате силно залесен, а понякога и занемарен аквариум.
Давам "тон за песен" с един аквариум, в който има много, твърде много растения. Умишлено е оставен в това положение. Никога не съм изваждал рибки от него освен, ако не са били мъртви по някаква причина. А, причините са били само 3 до момента. Както и да е!
Налагаше се да започна изваждането на повечето рейнбоу-рибки, които имам и да ги прехвърлям другаде. Това, което виждате е едно старо приспособление. Използвал съм го, за да уловя "живец" за стръв, когато съм ходил по язовирите. Използвах го и при улавянето на последните 20-ина рибки (неон, кардинали, коридораси, аустралиси и т.н.). За два часа имах много добър резултат. Пускам от гранулираната храна на Даяна Пет на дъното на бутилката. Предварително изрязах два прозореца на бутилка от безалкохолно.
Потапяте бавно в аквариума за да не се разбърка храната, а да падне от само себе си на дъното.
Задържате в тази позиция:
Рибките влизат в бутилката и започват да се хранят. Това е моментът за бавна намеса от ваша страна. Започвате да вадите леко бутилката и ако се налага я завъртате в различни посоки, за да предотвратите изскачането на добитъка. Прехвърляте ги в предварително подготвен съд с аквариумна вода.
Успех!