Полезно > Статии, книги, връзки

Каулерпите в българските зоомагазини

(1/1)

botan:
Семейство Caulerpaceae
Много често срещани в морските аквариуми видове зелени водорасли, издръжливи, подходящи за начинаещи.Едноклетъчни, многоядрени макро алги. Всички видове от това семейство са агресори и израстват за ден над един см!

Caulerpa prolifera (Forsk) Lamour
Субтропичен вид, широко разпространен в Северно море.По-рядко се среща по бреговете на Западна Индия. В Черно море е разпространен само по кавказкото крайбрежие.
Талусът на макро алгата достига до 30 см.Възможно е върху листоподобните пластинки да се образува нова пластинка. Надолу развива ризоидни, образувания силно наподобяващи корени, с които се закрепя за дъното. Вода: 10-29 °C, SG: 1,012-1,025 Израства много бързо.Размножава се чрез фрагментация.На ден израства с по 1-2 см.


Caulerpa taxifolia (Vahl) Agardh
Каулерпа таксифолия е разпространена в тропическите морета край Австралия, Бразилия, Индонезия, Филипините, Танзания и Виетнам.Случайно е била пренесена и в Средиземно море, при което се аклиматизирала и станала вредител. Талусът на алгата достига около 20 см. Образува листоподобни пластинки приличащи на перо, насочени нагоре. Алгата има защитен механизъм - изпуска токсини, достатъчно силни, за да убият мишка. Оптималната температура за развитие е 20-30°С, соленост SG - 1,020 - 1,025. Размножава се чрез фрагментация, като фрагментите не бива да са по-къси от 10 см.


Caulerpa racemosa (Forsskal) Agardh
Този вид каулерпа е разпространена по крайбрежието на западна Индия.Случайно е пренесена и в Средиземно море, където е станала вредител.
Насочените нагоре разклонения са с цилиндрично “стъбло”, покрито с къси топчести до сферични израстъци. Талусът обикновено е по-къс от 10 см, макар понякога да достига 20 и повече см. Вода:  22-30°С, соленост SG - 1,020 - 1,025. Размножава се чрез фрагментация.На ден израства с 5 см.
Има няколко вариации като по известни са:
-   var. turbinata
-   var.cylindracea
-   var. laete-viriens


Caulerpa sertularioides (Gmelin) Howe
Каулерпа сертулариоидес се среща във водите на Коста Рика, Колумбия, Мексико и Никарагуа. Израстъците, насочени нагоре, имат форма на перо, но при този вид каулерпа  разклоненията са игловидни. Талусът достига до 10 см.Температурата на водата трябва да е от 24 до 28°С, соленост SG - 1,020 - 1,025.Размножава се подобно на гореизброените.

Smeagol:
 Всъщност историята с Caulerpa taxifolia в Средиземно море е малко по-различна. Щамът е аквариумен, разработен е в Германия и е изтърван по небрежност  в Средиземно море и то от Аквариума на Монако по времето, когато директор е Жак Кусто. Имало е случай на заразяване със същия щам в американски залив и паникьосани американците са убили целия залив с хлор...

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия