Аквариуми > Направи си сам

Капак с осветление за 200 л. аквариум (разказ в картинки)

(1/1)

kiak:
Подготовката за пускането на аквариума стигна до етап осветление. Реших да бъде с 3 пури по 30 вата, а именно - Филипс 840, Филипс Акварел и Силвания Гролукс. Тъй като капака е временен (така е вече доста години) за сега ще светят само две от лампите - 840 и Гролукс-а. Обмислям начин да монтирам и третата, но задачата вече е с доста по-нисък преоритет и може да почака.

Ето ги нещата преди да започна:

Съжалявам за лошата снимка, но вече бях напреднал с монтажа, когато забелязах че съм на ръчен фокус  :eyes:

Първо премерих и оразмерих къде ще се намират рефлекторите. Монтирах ги с малки винтчета за дърво, които станаха съвсем точно - половин милиметър в повече и щяха да се появят от другата страна на капака.


Скобичките, които придържат купунзите ги местих няколко пъти преди да им намеря точното място - в крайна сметка от трети опит успях:


Баласта го сложих от задната част на капака - да не пречи вътре и да се охлажда по-добре ако е нужно.


Натъкнах се на проблем, за който не бях подготвен - окабеляването, въпреки че, преди това бях изчел статията за осветлението със форума  :-[. Бях намислил да използвам кабел СВТ но се оказа неподходящ. Все пак намерих някакъв мостов кабел с доста голямо сечение на проводника и пуснах тестово едната лампа - резултата не беше лош:
Ето как изглежда и аквариума, осветен само с 840-ката:


На следващия ден (днес) купих проводник, както и лустер клема за захранването на баласта с 220 волта и нещата взеха да се получават :)


Последната проба:


И накрая махнах  предпазното фолио от рефлекторите и крайния резултат с двете лампи:


Виолета:
Браво, много добра работа!
Една единствена забележка - аз бих оставила гролукса да чака преработката на капака, предпочитам аквариумът да не червенее толкова, пък и за растенията акварелът ще е по-полезен. Истината е, че винаги можеш да свалиш едната лампа и да сложиш другата.
Сега чакаме развитието на аквариума в профила.

Stas:
Не беше лошо преди да го напълниш с вода, да сложиш поне грунда!
Сега ще ти е много по-трудно.

kiak:
Това е водата, с която пробвах дали аквариума ще тече, след ремонта. Оставих го пълен за мое успокоение, а се възползвах от ситуацията да закисна едно коренче вътре. Ако днес нещата се развият по план, би трябвало да се дооборудвам с техника, и довечера да сложа грунд. Може и едно две разстения да взема за цвят :)

Цецо:

--- Цитат от: kiak на четвъртък, 23 април 2009 г., 15:00 ч. ---
Ами поне до колкото знам аз - не, не сме семейство  :nono:

--- Край на цитата ---

Сега ако ти се звънне на вратата и видиш, че го прави жена с багаж не и отваряй, дори и да е красива.Сещащ ли се с тези прилики как би могъл да я убедиш, не не си е у тях.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия