Автор Тема: Хранеене на новородените живородки  (Прочетено 8199 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен WaTeR_bOy

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 29
 • Нас. място: Добрич
 • Пол: Мъж
 • Поздрави на всички!!
Хранеене на новородените живородки
« : събота, 15 ноември 2008 г., 19:05 ч. »
Младите рибки, току-що заплували свободно, се нуждаят от храна веднага. Те са така малки, че не могат да поемат нормална храна за риби. За щастие всеки аквариум, направен преди няколко седмици, съдържа множество микроскопични същества, наречени инфузории. Именно те са първата храна за малките. В малкия басейн няма достатъчно инфузории за всичките 300 до 500 ларви на риби и трябва да сте доволни, ако успеете да отгледате малка част от тях.
След една седмица малките може да се хранят с артемия. Това са солни рачета (Artemia salina), които се продават в зоомагазините като трайни яйца. Поставени в солена вода най-много след два дни от дребните като прашинки яйца се излюпват малките науплии (ларвите на солното раче). За тази цел в пластмасова кутия или шише се налива 1 литър вода, добавя се една равна чаена лъжичка готварска сол и на върха на нож яйца от солно раче. Разбърква се и се чака. Изюпените солни рачета се събират на светлата страна и се различават по оранжево-червеното оцветяване. Можете да ги засмучете с фин маркуч, какъвто се продава по зоомагазините и да ги пуснете направо в развъдния басейн.
Когато малките рибки се хранят с тези науплии, те бързо нарастват забележимо. Може да опитате дали ще поемат натрошена суха храна (търсете  маркова за малки рибки), разпръстната по повърхността на водата. Но трябва да внимавате,защото неизядената храна влошава качеството на водата.
Следващият съвет не е за всеки. Но само ако сте виждали колко бързо растат малките и как лакомо се нахвърлят върху тази храна - тубифекс (Tubifex)! Това са малки червени червейчета, които отначало са твърде големи за рибоците. Може да поставите МАЛКА част от тях върху картон и да ги раздробите с бръснарско ножче. Такава каша от червеи е превъзходна храна за подрастващите.
По-късно младите рибки започват да ядат нераздробена храна. Важно за бързото израстване освен доброто хранене е и редовното частично сменяне на водата. В басейна за отглеждане това спокойно може да се прави по-често. Не е прекалено ако на всеки 3 или 4 дни се сменя  една трета от водата в басейна. При изсмукването на водата трябва много да се внимава в маркуча да не попаднат риби. В това отношение помага един трик. Вземате патрон от порест материал, какъвто се използува за вътрешем филтър, и го поставяте на засмукващия край на маркуча. Така няма да се засмучат риби.


Себастиан Фолкер
Hi !

Неактивен killiman

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 216
  • Продажба на аквариумни рибки!
Отг: Хранеене на новородените живородки
« Отговор #1 : събота, 15 ноември 2008 г., 22:48 ч. »
Ще си позволя, на базата на практическия опит, който имам, да внеса някои уточнения и полезни съвети.
Новородените на огромна част от видовете живородки, да не казвам всички, се излюпват/раждат достатъчно големи за да се разчита на инфузория. Напълно възможно е те да се захранят с новоизлюпена артемия. Но не веднага, а на следващия ден след раждането, тъй като се раждат с не напълно усвоени жълтъчни мехурчета. Добавянето на новоизлюпена артемия в малкото количество вода , което обикновено е в родилните аквариуми, веднага след раждането може много бързо да унищожи цялото поколение, тъй като артемията е соленоводно животно, което в сладка вода живее едва няколко часа. Умрелите науплии от артемии могат много бързо да "развалят" водата и да причинят масова смърт на малките рибки. Помощно средство в такива аквариуми са охлювите, обикновено планорбис, които изяждат неусвоената храна.
Много са относителни и пропорциите на съотношението сол/вода/яйца на артемия. Най-добре  е да се потърси информация от колеги. Възможно е огромно количество от яйцата да си излюпват в 500 мл вода. Също така всяка артемия има различен период на излюпване, който може да се удължи или съкрати от температурата на водата. При по-висока температура артемията се излюпва по-бързо и обратно - при по-ниска температура този срок се удължава. Например, хубавата американска артемия се излюпва в рамките на 20-30 часа, а българската за около 60-70 часа.
Напоследък, специално за живородките си, използвам декапсулирана артемия, която дава учудващо добри резултати и спестява от времето ми.
Не съм много убеден, че тубифексът трябва да се нарязва точно върху картон. От влагата картонът се размеква и е напълно възможно при рязането на червейчетата част от него да се разпадне и да попадне в аквариума с малките рибки. Лично аз го нарязвам с помощта на малка ножичка в малък пластмасов съд, който много лесно се измива след това.
Особено важно за правилния и бърз растеж на всички малки рибки е постепенното увеличаване на обема, в който живеят.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.