Автор Тема: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки  (Прочетено 35010 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Гунчев

• Активен потребител
  • Публикации: 262
  • Нас. място: гр.Пловдив с.Йоаким Груево
Отг: Всякакви въпроси, свързани със златните рибки
« Отговор #165 : неделя, 06 януари 2013 г., 16:15 ч. »
Вчера забелязах нещо като желе ,но много по твърдо на една от рибите
Очертал съм го да се вижда по добре!

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
  • Нас. място: София
« Отговор #166 : петък, 22 март 2013 г., 14:27 ч. »
Имам следният проблем - в един аквариум имам 5 златни рибки ,от които само една е телескоп. Останалите сякаш не я долюбват и първоначално й се завираха отзад и я бутаха. Днес обаче виждам как най-голямата е затиснала телескопа към дъното, сякаш иска да го удави. Помислих,че има някакъв проблем с телескопа и ги побутнах с кепчето - тя си плува нормално, но другите й се нахвърлят и я "кълват" по очите, перките...после най-голямата пак я затисна към дъното. Преместих телескопа в големия аквариум, но може ли някой с опит да ми каже на какво се дължи това поведение и ако пак ги събера дали тази агресия ще продължи?! :eyes:

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
« Отговор #167 : петък, 22 март 2013 г., 18:11 ч. »
Така както го описваш ми прилича на поведение като на разгонени риби, с изключение на това 'затискане'. По принцип точно така се завират отзад и се похапват и това е характерно за мъжкаря, който кара женската да хвърли хайвера. Може този дъртия да има и похват с натискане ;) не знам...
Дано райко да се весне и да напише и той мнение, но според мен не е невъзможно, а и сега е точно периода да започват да се разгонват. На моя мъжкар му избиха вече точките по бузите, ама май няма женска готова още...

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #168 : петък, 22 март 2013 г., 18:36 ч. »
Аз си мисля,че им е рано...само тази голямата дето затиска вероятно има плова зрялост,ама знам ли...
То тоя тормоз с пъхането отзад го има още откакто ги пуснах за пръв път в аквариума..
Дано се появи Райко !..

За сега побойниците са в 220 л , а телескопчето се кефи на 540 л  :grin:

Неактивен dgwrite

• Активен потребител
  • Публикации: 221
  • Нас. място: Несебър
« Отговор #169 : събота, 23 март 2013 г., 09:40 ч. »
Това е типично поведение на разгонен мъжкар, включително и затискането. Няма защо да се притесняваш, върни рибката в аквариума. При мен е постоянно явление, не съм забелязал да има проблем за женската риба.

Неактивен Никич

• Активен потребител
  • Публикации: 70
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #170 : събота, 23 март 2013 г., 10:03 ч. »
При моите златни имаше нещо подобно, но не го определям като тормоз към телескопа. В началото, когато ги събрах, имаше такова преследване, предимно към телескопа, но всичко премина за един ден. Предполагам, че се опознаваха, една-друга.
 Иначе ми прави впечатление, че телескопчето е винаги отделно от другите три рибки. Не че го изолират, може би това се дължи на формата на тялото, очите, зрението, цвета и т.н. Според мен всичко идва от там, така съм срещал да пишат и по книжките.
 Вече съм им приготвил нов аквариум-225л, чака само шкафа и канистъра и ще се разширят. Тогава ще пусна още едно-две телескопчета и си мисля, че в компания ще се чувстват по-добре.
 Да добавя и за половата зрялост на златните, имах калико на възраст по-молко от година и хвърли хайвер. Всичко се случи, без ухажване, преследване и т.н. Е това, не протеворичи ли с писаното за половата зрялост при златните рибки?
225л. Златни рибки

Неактивен Divane

• Активен потребител
« Отговор #171 : събота, 23 март 2013 г., 11:16 ч. »
Мдамм...ясно. Благодаря за отговорите!  :) Явно ще си го тормозят нон стоп телескопчето, защото аз ги имам от Коледа и това преследване не спира. Мисля да преместа всичките в големия аквариум...може би ако имат повече пространство няма да го напъват толкова...ще видим... :drinks:

Неактивен Никич

• Активен потребител
« Отговор #172 : неделя, 31 март 2013 г., 16:22 ч. »
Колеги, някой имал ли е такъв проблем и какви мерки трябва да взема?

Става въпрос за потдутината на гърбчето на рибката, точно след главата. Появи се преди два дни, стои като желе, не е бяло и пухкаво а по-скоро леко прозрачно. Днес ми направи впечатление, че леко се е зачервило, не повърхностно, все едно вътре в него, като кръвоносни съдове. Иначе, рибката си е жизнена и има апетит.
Какво може да е това и с какво да го третирам?
Съжалявам, но по-добри снимки не можах да нопровя. Тази рибка, не се спря за снимка :D
225л. Златни рибки

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #173 : понеделник, 01 април 2013 г., 12:43 ч. »
Здравей Колега!
Не е много ясно от фотографията, но на мен ми прилича на бактериално заболяване. Както го описваш, че засегнатото място леко червенее, може да става въпрос за начален стадии на Еритродерматит, но не съм много уверен.

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Публикации: 211
  • Златар/ка
« Отговор #174 : понеделник, 01 април 2013 г., 13:08 ч. »
Помня че Rhyan имаше подобен проблем с една от рибките, която имаше нещо като язва точно на същото място. Може да се е наранила механично рибката и да са я нападнали бактерийки. Наблюдавай дали се развива или нараства, може само да изчезне.
Rosi

Неактивен Никич

• Активен потребител
« Отговор #175 : понеделник, 01 април 2013 г., 21:49 ч. »
И аз се надявах да изчезне само, но не. От сутринта, рибката е отделена и лекувам с Бактопур. Направих консултация в един от пловдивските магазини и ми казаха същото - бактериална инфекция.
Надявам се да се излекува :(.  Съжалявам, че не започнах лечението още в Събота, когато възникнаха съмненията.
225л. Златни рибки

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #176 : вторник, 02 април 2013 г., 09:50 ч. »
Никич, преди повече от година спасих черния си телескоп по същия начин от един 10 литров "буркан". Първата седмица почти цялата му опашка окапа заради бактериална инфекция. Приложих лечение с бактопур директ.Ударно едно хапче на 8 литра вода, около 15 минутна баня и така два пъти дневно. Рибата се оправи за 3 дни, а опашката и стана още по-голяма :)
Успех ти пожелавам и с твоята!
Rosi

Неактивен Никич

• Активен потребител
« Отговор #177 : вторник, 02 април 2013 г., 17:29 ч. »
За късмет, моята рибка не е в такова състояние. От както съм я отделил, тази раничка или каквото и да е то, не се развива и не се разпространява по други части на тялото. Даже ми прави впечатление, че зачервяването изчезна. Но днес е само втория ден на лечението.
Не знам само, дали не бъркам? Аз лекувам със Бактопур а не Бактопур директ. Дали разликата е само в това, че лекарството е течно, а не на хапчета? Не можах да намеря добра информация за тези лекарства. Ще проведа лечението и ако няма добър ефект ще купя Бактопур директ.
225л. Златни рибки

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
« Отговор #178 : вторник, 02 април 2013 г., 20:37 ч. »
Директ е с доста по-силна консистенция на активната съставка, като ефект - драстична разлика:) но и бактопур, който е на капки е добър. Мини 7-дневния курс и стискам палци рибката да е достатъчно силна, че да помага сама на лекарството :)
Rosi

Неактивен Никич

• Активен потребител
« Отговор #179 : сряда, 03 април 2013 г., 21:15 ч. »
И аз така си помислих. Да се надяваме, че ще си свърши работата. Иначе рибката, дава надежда. Не е загубила нито апетита си, нито жизнеността си.
225л. Златни рибки

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.