Аквариуми > Осветление

Основни изисквания към светлината за добър растеж на растенията.

(1/4) > >>

Kratun:
За да се развиват добре растенията, светлината трябва да има червен и син спектър. Едното стимулира нарастване на листна маса, а другото ръст и цъфтеж.
Пример:
В оранжериите в Холандия живи цветя за продажба се отглеждат само на живачни лампи- това е най-ефективният светлоизточник - има около 180-200 лумена за ват, като металхалогена има само около 80 лум. за ват. Но, тъй-като живачните лампи са с топлинна температура 2 300К то там син цвят в спектъра няма въобще, в резултат на което цветята търсейки го се издължават силно. Лалетата и хризамтемите правят дълги дръжки и бързо нарастват на дължина-тоест търси се умишлен ефект.
В аквариум, ако се сложи същият спектър, ще се издължът растенията, а листата им ще бъдат малки за сметка на стъблото и дръжките.

Силвания препоръчват 3200К и 6500К в комбинация, защото няма пълнота на спектъра. Освен това, цветната температура първо е различно нещо от спектъра, второ не всички лампи с еднаква цветна температура имат еднакъв спектър, затова различните производители дават и схеми на спектралните криви. Най-лесно е за ориентация- гледате да има два пика- в синия и в червения диапазон и да има минимум в жълтия и особено в зеления. Тъй-като растенията отразяват зелената светлина /поради което ги виждаме зелени/ те най-малко я поглъщат и следователно не е необходима. Жълтата също се усвоява по-малко. Тоест, да се гледа да няма пикове в диапазона 500-600нм-дължина на вълната. Жълтото граничи с червеното на около 580нм., а от 600нм нагоре е червено и се усвоява добре. Специализираните лампи за растения имат два пика - на 450-500 нм и на 600-650 нм.
Колкото е по-висок пика за съответната дължина на вълната, толкова по-висока е цветната температура. Примерно, ако има пик в 6500 нм. дължина на вълната - то цветната температура ще е ниска - под 4000 к и лампата е червена, но ако има два балансирани пика то се получава фито лампа. Затова трябва или да търсим нещо с два балнсирани пика в диапазона 5500К -  8000К или да комбинираме. Лампите които използвам са точно такива – комбинирани, с цветна температура 5200 К и с два пика- в червената и синята дължина на вълната, което ги прави подходящи.
В заключение - моят съвет, на базата на личен опит и на това което съм чел- ако слагате жълта или червена лампа /3000К- 4000К/ задължително я комбинирайте с нещо синьо бяло- /6000К -6500К/ и то в съотношение 2 към 1 в полза на бялото, тъй-като колкото е по-топла цветната температура, толкова по малко са лумените.

Статията е публикувана със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".

panchopan:
Аз имам въпрос.
Винаги се коментира за силно/слаба светлина W/л.
Но това всички знаем че не е така.
Аз имам 200W халогени които светят по-слабо от 120W лимунисцентни пури.

Въпроса ми е кое наистина е важното - лумени, кандели, ватове или що?
Примерно ако са лумени, колко лумена са силно осветление?

Другия ми въпрос е дали някой има или е виждал спектрална диаграма на халогенна лампа?

Виолета:
Не може да има строг критерий за силна или слаба светлина, всичко е относително. Ватовете и лумените на литър са съвсем относителна мярка. Счита се, че за повечето растения 0,5 W/l са достатъчни, но растенията имат и други изисквания за добро развитие освен светлина... CO2, торове...  Луменът пък като мерна единица е дефинирана в зависимост от чувствителността на човешкото око, така че също не може да бъде критерий. А освен силната светлина е важно и качеството й... спектралната характеристика. Халогенните лампи нямат установена такава и за съжаление не са подходящи за отглеждане на растения. Дали съм виждала такава диаграма за халогенна лампа - току-що прелистих каталога на Филипс, това са единствените лампи, които нямат.
Впрочем теб растенията не те вълнуват толкова... или греша? :)
Ако става въпрос за твоя аквариум - достатъчно е светлината да е силна, равномерна и да подчертава цветовете на рибите... силна в смисъл на визия. Ако искаш да говорим конкретно - подсети ме колко голям беше аквариумът, колко литра, с какви размери и ще коментираме.

Kratun:
Без да се опитвам да противореча ще кажа, че при осветлението е по-важен спектърът на светлината и правилната преценка на собственика, отколкото тривиалните определения - ват за един литър, или лумен, или лукс... Същата полемика може да се оформи и в темата за см риба/ литър вода.
Важното е да го обсъждаме. Някъде по средата ще излезе истината. Аз не бих се ангажирал с крайно мнение за чужд аквариум. По никакъв повод.

Виолета:
Мисля, че няма противоречие, аквариумът е сложна система и светлината е само един от многото фактори.
А колкото до мнение за чужд аквариум - да, защо не. Нали затова сме тук, да обсъждаме и да си помагаме.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия