Здравейте. Гледам не съм писал в темата повече от 6 години. За това време ми се случиха доста неща, и акваристиката мина леко на заден план. Ама леко. Та постопанисвах малкото аквариум че още известно време и си купих по голямо. По голямото е Eheim Aquapro 126 литра, стария модел, с луминисцентните лампи(тогава си беше актуален). В него вече по имаше място за развитие. Сложих грунд JBL Manado, два големи корена, доста каманяк. Оригиналния филтър от комплект много не ставаше и купих външен Sunsun, в комбинация с малкия външен който се разисква по нагоре в темата нещата се получиха. Пробвах с най различни разтения, като най добър резултат постигах с бавни растения. Последно в аквариума има само анубиас, микрозорум и вилснерея по задното стъкло.
Дълго време си се радвах на аквариума, и дойде време сменя жишището(бях под наем) като нямаше как да го преместя в новото(пак под наем). И го командировах в къщата на родителите ми, където отначало му обръщах някакво внимание, после по малко, после остана брат ми да се грижи за него, и в последната година е тотално занемарен. Като риби са останали два, или три анциструса, брат ки периодично купува някакви(той на вид ги избира) който не преживяват дълго.
Та за тези шест години успях да се сдобия с една малка къщичка, леко да я ремонтирам, и от скоро да живея в нея. И аквариума ми липсва. По време на ремонта, в ъгала на хола, зад един ревизионен капак си оставих изводи за чиста вода и канал. Но се оказа че сложихме твърде голям диван, и първоначалните планове за нов голям аквариум на предвиденото място няма как да се осъществят на този етап.
Място мога да намеря само на този който е при родителите ми.
Та за момента имам Eheim Aquapro 126 литра, с шкаф, неговото осветление е изгоряло, трябва да се подменят пурите и стартерите може би. Има монтирани и рефлектори(оригинално няма), има монтирани и две лед ленти по 15 вата(те светят).
Имам два външни филтъра, пълни само с керамика. Имам 25 литра JBL Manado, което доста се е затлачило, за съжаление не позволява никакво сифониране. Нагревател няма,изгорял е. Декорация, и растения за старт си има.
Та така.
Как ще ме посъветва те да процедирам относно преместването и последващия старт? Смятам да направя пълен рестарт, с измиване на грунда, филтрите, нова вода. Трябва да направя и основно почистване на стъкларията на аквариума. Предполагам с отцет?
За какво да внимавам относно техниката? Има ли опасност аквариума да се разлепи след 6 години? Трябва ли му някаква профилактика? Той и в момента е пълен, но възникват в мен едни такива притеснения...
Всякакви съвети и идей ще са ми добре дошли,щото хем ми се иска, хем не ми стиска. Пък пари за нов нямам.