Автор Тема: Първи аквариум  (Прочетено 16278 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен addicted

• Активен потребител
  • Публикации: 71
Отг: Първи аквариум
« Отговор #90 : четвъртък, 29 октомври 2015 г., 07:51 ч. »
Ами рекламирайте ми каква тор да си купя, и какво количество да добавям. Аквариума е 39 литра, с две лампи по 6 вата, като третата е спряна за момента. Сега добавям по 5мл. JBL Ferropol седмично, мога да взема и ежедневна JBL Ferropol 24. Принципно по тестовите лентички на JBL нитратите са около 10, нитритите са 0, KH-6, GH-4, pH-6,5. Много е ниско pH-то, ама и на чешмянатавода е толкова и мезнам как да го вдигна.

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #91 : четвъртък, 29 октомври 2015 г., 11:31 ч. »
Защо би искал да вдигнеш pH над перфектните за растенията 6.4 ? При GH 4 имаш добър буфер и няма опасност от голям спад.
Ferropol добавя основно желязо и калий, което не е лошо по принцип, но е много неикономичен и скъп. За нашите стандарти най-добре торове" Направи си Сам"  :)

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #92 : четвъртък, 29 октомври 2015 г., 12:17 ч. »
Много съм начинаещ за правене на торове. Предпочитам нещо готово, да е по малка вероятноста за грешки с дозировката. А за pH-то, понеже имам гупи, пък те обичали по високо.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 909
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #93 : четвъртък, 29 октомври 2015 г., 12:46 ч. »
За гупи да вдигаш рН? Стига бе. Не пипай нищо, тези риби са адаптивни и няма да има проблеми. При смяна на водата същото това рН ще се върне на старите стойности, пак трябва да го оправяш, а тази рязка смяна на параметрите, че е далеч по-стресираща и пагубна за рибите ти. Така, че моя съвет е да не пипаш.

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #94 : четвъртък, 29 октомври 2015 г., 13:42 ч. »
Ами няма да го попиам, понеже Ferropol-а ми е доста накрая, та ще трябва да копувам, кажете с какво да се снабдя, за седмично и за ежедневно добавяне. Също така ако започвам да торя повече мисля че е време да пусна и третата лампа. Най-ме плашат водораслите, торя от самото начала, пък не съм имал досега.

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #95 : четвъртък, 29 октомври 2015 г., 17:44 ч. »
Тор за седмично и такъв за ежедневно добавяне не е много точно понятие. Когато говорим за тор с микроелементи т.е. Желязо трябва да се добавя ежедневно защото при pH над 7 (и нещо май) то много бързо образува неразтворими соли и се утаява. Има торове в които Желязото е в много устойчива форма и може да се добавя веднъж седмично, не че трябва така. Като компромис, с цел намаляване честотата на обслужване е прието желязото да се добавя през ден, в другите дни се добавя фосфат с които желязото лесно влиза в съединение.
ProFito е широко разпространен тор с микроелементи с добри качества, в форума се продава от колеги на приемлива цена и дава добри резултати. Има високо съдържание на Калий, който е в графа "Макро" .

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #96 : неделя, 01 ноември 2015 г., 13:14 ч. »
Купих Profito и EasyCarbo, и днес след смяната на водата почвам да торя с тях. Само незнам как да отмеря изикарбото, по сметки ми излиза 0,76 мл на ден... Понеже лампите ми се палят в 4 следобят смятам че тогава трябва да торя с изикарбо, а профито как е по добре, веднъж седмично или седмичната доза разделена за ежедневно?

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #97 : четвъртък, 05 ноември 2015 г., 18:00 ч. »
Имам въпрос към хората с външни филтри. Нормално ли е маркучите да изглеждат все едно някойе акал в тях, и това трябва ли да е индикация за нещо? Дебита ми се струва не променен, мъркучите не съм ги чистил около 3 месеца(тоест откакто имам филтъра), а филтъра последно преди месец го отворих от любопитство и си беше добре, не беше задръстен.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #98 : четвъртък, 05 ноември 2015 г., 23:40 ч. »
 :beer: да, нормално е.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #99 : събота, 14 май 2016 г., 21:10 ч. »
Ето че след като няколко месеца нямах абсолютно никакви проблеми с аквариума, само сменявах вода и скубех копъра, ми се завъди черна брада. Отдавам го на това че оставих копъра за известно време много избуял, и по анубиаса си беше сенчесто и там тръгна брада. Да се опитам ли да я махна механично или? Да сменявам по често вода? Лимнофилата я редуцирах и сега пак си му р слънчево на анубиаса.

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #100 : неделя, 15 май 2016 г., 10:00 ч. »
Точно Анубиаса няма да хване брада от това че е на сянка. Механично не можеш да я махнеш, а водата напсоедък е много зле за да се сменя често  :cry1:

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #101 : неделя, 15 май 2016 г., 10:20 ч. »
Е незнам кво да го правя че да се махне...

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #102 : сряда, 25 май 2022 г., 18:08 ч. »
Здравейте. Гледам не съм писал в темата повече от 6 години. За това време ми се случиха доста неща, и акваристиката мина леко на заден план. Ама леко. Та постопанисвах малкото аквариум че още известно време и си купих по голямо. По голямото е Eheim Aquapro 126 литра, стария модел, с луминисцентните лампи(тогава си беше актуален). В него вече по имаше място за развитие. Сложих грунд JBL Manado, два големи корена, доста каманяк. Оригиналния филтър от комплект много не ставаше и купих външен Sunsun, в комбинация с малкия външен който се разисква по нагоре в темата нещата се получиха. Пробвах с най различни разтения, като най добър резултат постигах с бавни растения. Последно в аквариума има само анубиас, микрозорум и вилснерея по задното стъкло.
Дълго време си се радвах на аквариума, и дойде време сменя жишището(бях под наем) като нямаше как да го преместя в новото(пак под наем). И го командировах в къщата на родителите ми, където отначало му обръщах някакво внимание, после по малко, после остана брат ми да се грижи за него, и в последната година е тотално занемарен. Като риби са останали два, или три анциструса, брат ки периодично купува някакви(той на вид ги избира) който не преживяват дълго.
Та за тези шест години успях да се сдобия с една малка къщичка, леко да я ремонтирам, и от скоро да живея в нея. И аквариума ми липсва. По време на ремонта, в ъгала на хола, зад един ревизионен капак си оставих изводи за чиста вода и канал. Но се оказа че сложихме твърде голям диван, и първоначалните планове за нов голям аквариум на предвиденото място няма как да се осъществят на този етап.
Място мога да намеря само на този който е при родителите ми.
Та за момента имам Eheim Aquapro 126 литра, с шкаф, неговото осветление е изгоряло, трябва да се подменят пурите и стартерите може би. Има монтирани и рефлектори(оригинално няма), има монтирани и две лед ленти по 15 вата(те светят).
Имам два външни филтъра, пълни само с керамика. Имам 25 литра JBL Manado, което доста се е затлачило, за съжаление не позволява никакво сифониране. Нагревател няма,изгорял е. Декорация, и растения за старт си има.
Та така.
Как ще ме посъветва те да процедирам относно преместването и последващия старт? Смятам да направя пълен рестарт, с измиване на грунда, филтрите, нова вода. Трябва да направя и основно почистване на стъкларията на аквариума. Предполагам с отцет?
За какво да внимавам относно техниката? Има ли опасност аквариума да се разлепи след 6 години? Трябва ли му някаква профилактика? Той и в момента е пълен, но възникват в мен едни такива притеснения...
Всякакви съвети и идей ще са ми добре дошли,щото хем ми се иска, хем не ми стиска. Пък пари за нов нямам.

Неактивен addicted

• Активен потребител
« Отговор #103 : сряда, 25 май 2022 г., 18:44 ч. »
Това е Eheim-а в най-добрия, и продължителен период.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #104 : четвъртък, 26 май 2022 г., 12:20 ч. »
Щом е бил пълен с вода- няма от какво да се притесняваше, ползвай го. За старт, не мисля че трябва да миеш с оцет. Изчисти стъклата само с вода и гъба, като ползваш релефната й страна. Сифонирай дъното и запази мътилката, ще ти трябва, както и водата! Преди да сложиш новия грунд я изсипи по цялото дъно, върху нея постави новия пясък( добре измит) и водата от аквариума. Не ползвай нова вода да от водопровода, за това си запази старата и с нея стартирай! Стига да ти е бил здрав аквариума всичко ще е ок.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.