Автор Тема: Филтрация с "Калднес"  (Прочетено 13633 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kraltchev

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 158
Отг: Филтрация с "Калднес"
« Отговор #15 : сряда, 31 декември 2008 г., 01:32 ч. »
Значи така, можем да говорим много от опит и т.н. но докато не пробваме тоя "Калднес" не смятам че можем да решим доколко е добър.  Трябва да отбележа, че моят опит с филтрирането не е голям. Оставям филтъра да си работи и много рядко го отварям да го мия.  Може би веднъж на година.  Може би защото аквариумите ми са били с растения, а може би защото никога не пренаселвам, но никога не съм имал проблеми които да не съм разрешил без чистене на филтъра.  Така че не мога да кажа коя керамика е по-добра според мен, биотопките наистина ли са толкова ефективни и т.н. 

Но знам че ако човек не чисти филтъра той доста бързо се превръща в нещо като обикновена помпа за вода със слаба биофилтрираща способност поради задръстването. Имах един случай в който канистъра се развали и не го смених няколко седмици.  Сложих една вътрешна помпа поне да върти водата.  Резултата беше подобрен растеж на растенията - явно от малкото излишен амоняк или нитрити.  Никакви други проблеми.  Мръсният ми филтър просто е движел водата и леееко биофилтрирал.  Но пак да отбележа - това беше слабо населен аквариум с много растения.

Няколко неща ме заинтересуваха с Калднеса и затова написах тази тема:

1. Самопречистването.
Никои от нас няма опит какво става в аквариума ако филтъра работи оптимално, без задръстване и без да се разбутва в продължение на дълго време.

2. Не-бактериалните филтратори.
Никой друг филтриращ материал не претендира да осигурява растеж на едноклетъчни.  Може и да го има но защо не се изтъква не знам.

3. Това че както изглежда никой не го е пробвал за аквариум.

Общо взето каквото и да открием за тоя златен мамин Калднес все ще е нещо интересно. Нали му викат "хоби", трябва да го поддържаме интересно, а това че хора като мен, Кратун,  Луис Наваро  и други подобни субекти го приемат като нещо друго е отделна работа...  :crazy:

--Николай

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #16 : сряда, 31 декември 2008 г., 04:26 ч. »
Еееееее!
Ники! Доживях, жива легенда като теб да ме спомене!  :bow:
Отивам да се похваля на мама  :drinks: :dance3:!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Плевен
  • Живко
« Отговор #17 : сряда, 31 декември 2008 г., 05:11 ч. »
Дори растенията няма да са достатъчни за усвояването им в един средно натоварен аквариум.

Това абсолютно не е така.
Не само в средно, но и в силно натоварен аквариум нитратите могат да бъдат недостатъчни.
За това, че порестата керамика е ефективен материал за аеробна филтрация бих се уверил след като направя някои замервания или пък ако някой сподели такива в своите аквариуми.
Никой не се е родил научен.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #18 : сряда, 31 декември 2008 г., 10:17 ч. »
Да,наистина ще е добре и някой друг да сподели,дали керамиката е добра за аеробни бактерии.
Ако наистина мислиш,че растенията са достатъчни за усвояването на нитратите,дори и в натоварен аквариум,то каква е тогава логиката да сменяме периодично част от водата.Ние значи сме постигнали перфектното равновесие и имаме идеален азотен цикъл?Не ми звучи реално!

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #19 : сряда, 31 декември 2008 г., 10:38 ч. »
Азотният цикъл не е единствения процес който, протича в аквариума и дори той да бъде съвършен, евентуално с помощта на растения, други процеси не са. Затова дори и нитратите да са 0, смяната на водата е необходима.
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #20 : сряда, 31 декември 2008 г., 13:16 ч. »
angelarii, и аз подкрепям мнението на raiko, че нитратите са крайният продукт на азотния цикъл, те са слабо токсични, неразтворими във вода и има само два начина да бъдат отстранени от водата - чрез смяна на определено количество вода или да бъдат поети от растенията. Силно се съмнявам в съществуването на анаеробни бактерии, които  преработват нитрати до.. (до какво всъщност?). Процесите, които протичат в порестата керамика, са аеробни. От 5-6 години насам единствената филтрация в аквариума ми се осъществява от едър дунапрен, последван от пореста керамика. Амоняк и нитрити - нула. Нитрати - колкото щеш.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Плевен
  • Живко
« Отговор #21 : четвъртък, 01 януари 2009 г., 12:25 ч. »
За усвояването на нитратите от растенията не предполагам, а споделям факти.
Спор дали порестата керамика работи при анаеробни услови или при аеробни, ще си остане в сферата на кой по, по най. Не виждам някакви данни да се предлагат.
Не напразно мисля използвах думите масова заблуда. Производителите заявяват, че този филтърен пълнеж може да бъде използван за анаеробна филтрация. Надявам се, че поне на тях ще обърнете внимание.

Значи тъпчем в канистъра сипоракс, на пример 5 л. Този сипоракс се равнява на нам си колко квадратни или кубични метри нещо. Да кажем пясък. Искате да ме убедите, че кислорода във водата , която ще премине през целият този филтриращ материал, ще е достатъчен, за работата на всички бактерии? В порите няма да остане място за анаеробни бактерии? Навсякъде ще има достатъчно кислород?
Тази керамика е правена за да затрудни достъпа на кислород, до по-голямата част от своята полезна площ.
Представете си, че едно парче керамика се състои от хиляди канали, в които бактериите са нанизани една след друга. За първите ще има кислород, а за останалите? Нали тези канали са изчислени точно така за да се подредят бактериите в наниз с цел затрудненото проникване на кислорода.

Разбира се този вид керамика може да се използва и за аеробно филтриране, но конструкцията на филтъра е особена. Да не изпадам в подробности. Ще кажа само, че работи на принципа на този, със зъбни колелета, които коментираме. Въпреки това процесите пак няма да са изцяло аеробни.

Боби. Приемем въпроса ти за риторичен!!! А за твърдението, че нитратите са неразтворими във водата, не знам как да го коментирам :)
Никой не се е родил научен.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #22 : четвъртък, 01 януари 2009 г., 15:42 ч. »
"Разбира се този вид керамика може да се използва и за аеробно филтриране, но конструкцията на филтъра е особена."

Не виждам нищо особено в конструкцията на един проточен филтър, или когато е от типа"wet dry"- целта при тях е да се осигури достъп на керамиката до вода богата на кислород т.е. условия за аеробни процеси.Напротив, по-особена е конструкцията на анаеробните филтри(денитраторите).При този тип филтри,филтърният материал(пореста керамика или биотопки) е разположен в някакъв затворен обем,в който има циркулационна помпа,която върти водата(бедна на кислород)вътре в самия обем на филтъра,за да не се получават мъртви зони.Проточноста на водата през самия филтър е силно намалена(за да няма достъп на кислород) и се регулира така,че едва,едва да капе от изхода.Тези филтри най-често се монтират като байпас на канистрите или като байпас към връщащата помпа от съмпа на морските аквариуми.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #23 : четвъртък, 01 януари 2009 г., 17:39 ч. »
angelarii, говоря от личен опит - канистър, изцяло натъпкан с пореста керамика, не намалява нитратите дори с 1 мг/л в сравниение с други системи за филтрация. От това следва прост извод - дори да има анаеробни бактерии в порестата керамика, то те със сигурност не са тези, които ти се иска на теб да са.
Казваш твърденията на производителите трябвало да се вземат за чиста монета?!? Хехе. Ето нещо по тази тема:

http://www.africancichlids-bg.com/forum/index.php?topic=771.0

Това е една изключително любопитна статия, подкрепена доста сериозно с референции (за разлика от твърденията на повчето производители). Не касае нитратите, но е пряко свързана с азотния цикъл преди тях. След тази статия си направих труда да напиша официални писма с молба за коментар до всички фирми, които продават препарати у нас, в които твърдят, че има амоняк- и нитрат- окисляващи бактерии (цитирам по памет - Sera, Tetra, Aqua-Medic, JBL, DajanaPet) . Резултат - благоволиха да отговорят от по-малко от половината, като във всеки един отговор от първия до последния (втория) съдържаха измъкване от въпроса. Оттогава вярвам само на собствените си проучвания и изводи.

А нитратите са разтворими във вода, разбира се. Сори за "лапсуса". Друго исках да кажа, но няма да се обяснявам сега какво точно (нещо като непреработваеми в аквариумни условия). :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен videv

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #24 : вторник, 10 март 2009 г., 20:25 ч. »
Здравейте,
от къде може да се купи такъв филтър и колко струва?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : сряда, 11 март 2009 г., 05:54 ч. »
Кой филтър?

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #26 : сряда, 11 март 2009 г., 16:25 ч. »
Определено нямам опит с биотопките като фълтровъчен материал, но имам опит с натоварен с риби аквариум.
Наблюденията ми са такива - като материал за филтрация ползвам само керамика и едра гъба, но в достатъчно голям обем на фълтъра/два пъти по-голям от педназначеното/ , при не пълен капацитет на дебита. Ефекта е поразителен, подържам сравнително постоянни нива на нитрати/30мг/л/ и нулеви стойности на вредните съединения. И както каза Кралчев - рибите просто висят във въздуха.

Не коментирайте снимките моля.

Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.