Автор Тема: ОЦУ или особено ценни указания  (Прочетено 20940 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
ОЦУ или особено ценни указания
« : петък, 06 февруари 2009 г., 12:32 ч. »
Тази тема е за всички, които имат намерение да се справят сами с осветлението на аквариума.

Има няколко важни неща, с които трябва да се съобразите, когато решите да правите капак с осветление.
 
Първото от тях е да се ориентирате какви лампи ще използвате. Широко използвани са луминесцентните лампи – за почти всякакъв размер аквариуми от 50 см нагоре могат да се намерят подходящи пури. За по-малките аквариумчета има енергоспестяващи лампи, които ще светят дълго и няма да излязат от габарита на съда. Все пак добре е тези неща да бъдат съобразени още преди да сте измислили какъв аквариум да си поръчате или изработите сами. За това прочетете тук.

След това си задайте въпроса  "Какво искам от осветлението?" Дали ще отглеждате растения и какви ще бъдат те, дали искате да виждате рибките с по-ярки цветове – всичко това зависи от осветлението. На нашия пазар вече има достатъчно видове лампи, с които да бъде осигурено желаното осветление.

Стигаме до въпроса с изработката и нагазваме в по-дълбоки води.
Самите капаци могат да бъдат от различни материали. Често капакът е от същия материал като шкафа – ПДЧ или някакви подобни плоскости. Тук трябва да съобразите, че тези материали обикновено са хигроскопични, т. е. поемат влага и могат да се деформират, а това е нежелателно. От друга страна лампите отделят топлина и увеличават изпарението на водата. Това изпарение е неблагоприятно и за електрическите компоненти в капака – лампи, фасунги, баласти и пр. Как да се справите с проблема? Пробийте отвор на задната стена на капака – един или още по-добре два – за да осигурите естествена вентилация на капака. Ако можете да намерите вентилаторчета от компютърно захранване – още по-добре. Тогава можете да пробиете двата отвора на двете странични стени на капака и да монтирате вентилаторите така, че единият да вкарва въздух отвън, а другият да го изкарва от капака. Възможен е и вариант само с един вентилатор (но отворите пак трябва да са два), който да вкарва или изкарва въздуха под капака. Смятам първия вариант за малко по-добър, тъй като предпазва донякъде вентилатора от влагата. Всъщност това е допълнителна екстра; практиката показва, че и без вентилатори – само с вентилационни отвори – няма да получавате нежелан конденз и осветлението ще работи без проблеми.

Дотук добре. Сега трябва да помислим как да "запалим" лампите. Консултирайте се със специалист, но преди това запомнете, че ако искате да разчитате на осветлението, е добре да инвестирате малко повече в т. нар. ЕПРА - електронна пусково-регулираща апаратура (или накратко електронен баласт). Има различни видове ЕПРА. Когато купувате, трябва вече да знаете какви точно и колко на брой лампи ще палите. За малките мощности – 15 и 18 W – има баласти, които палят 1, 2, 3 или 4 лампи. За 15 W отделни баласти няма, ползват се такива за 18 W. За по-големите мощности има баласти за 1 или 2 лампи. 30-ватовите лампи се палят с баласти за 36 W. Ориентирайте се към маркови баласти – „Philips”, „Osram”, „Vossloh-Schwabe” – при това се поинтересувайте какъв е точно баластът - с топъл или студен старт на лампите. Баластите със студен старт са по-евтини, но товарят лампите повече и им съкращават живота. Не ви съветвам да правите компромиси или направо да идете на китайски баласт за 4-5 лв. Вярно е, че има такива баласти, които могат да изкарат дълго, но за съжаление не е сигурно на какъв ще попаднете. Схемата на свързване на съответния баласт е отпечатана върху него. Разгледайте я внимателно и преценете дали всичко ви е ясно. Ако не е – консултирайте се със специалист. Хубавото в случая е, че дори и да не се справите със схемата, малко вероятно е баластът да изгори. Обърнете внимание и на останалата информация върху етикета. Обикновено марковите баласти имат изисквания за къси проводници към някои от клемите. Ако баластът е Philips това изискване трябва да се спази строго, макар че няма да намерите колко къси трябва да бъдат "късите" проводници. Препоръчително е тези проводници да не са повече от 50-60 см. За баласти Осрам вероятно ще намерите изискването конкретизирано... Когато опроводявате схема с 2 лампи и един баласт се стремете схемата да е симетрична. Това е особено важно, когато разположението на лампите е шахматно - "късите" проводници трябва да са приблизително еднакво къси, независимо че разположението на баласта е асиметрично. Преди да пробвате с лампите – проследете още веднъж веригата и се убедете, че сте изпълнили схемата вярно. Вариантът за конвенционално запалване, т. е. с дросел и стартер, е по-добре да не го коментираме изобщо. Ако някой се интересува – мога да му обясня лично, но не го препоръчвам, защото е по-неикономично, дроселът грее и не е добре да се монтира върху нещо, което не може да играе ролята на радиатор, лампите примигват и съответно горят по-често, а ефективността на осветлението ще е по-малка с 30-тина процента.
Дотук всичко, което написах, се отнасяше за лампи Т8 – с диаметър 26 мм. Ако искате лампи Т5, запомнете – те се палят само с електронен баласт.

Избрахме и запалване. Време е да помислим за фасунгите. Нужно ли е да бъдат влагозащитени? Отговорът е – не. Ако в капака е осигурена вентилация, дори и без вентилатори, влагозащитените фасунги не са необходими. Ако пък не е осигурена вентилация - те са по-скоро вредни, отколкото полезни, защото в тях кондензира влага и ги поврежда след време. Така че изберете обикновени фасунги – те са значително по-евтини и ще ви свършат работа.

Какви проводници да изберем за опроводяване? Най-удобен е едножилният едножичен проводник ПВА-1, защото най-лесно се закопчава във фасунгите и безвинтовите клеми на ЕПРА. Тук важи практическото електротехническо правило "квадрат на киловат". С други думи, ако нашето осветление ще съдържа дори 6 лампи по 58 W – т. е. 348 W инсталирана мощност – достатъчно е да използваме проводник 0,5 mm².
Фасунги за Т8
Фасунги за Т8
Стигнахме до въпроса да използваме ли рефлектори. Да, горещо ги препоръчвам. Рефлекторите ще увеличат ефективността на осветлението – колко точно ми е трудно да кажа, зависи от самите рефлектори. Тяхната геометрия трябва да отговаря на самата лампа, т. е. не е препоръчително да ползвате рефлектор за лампа Т5, за да увеличите ефективността на Т8. Отново се консултирайте. Важно е да знаете, че при опроводяването рефлекторите трябва да бъдат заземени, както и всяка друга метална част, ако не искате често да се "здрависвате" с индуцирани в тях напрежения.

Задължително ползвайте лустер-клема, не захранвайте директно баласта от мрежата. Това са стандартни електротехнически изисквания.

Един друг въпрос, който се задава често – дали да не ползваме метал-халогенни прожектори. Зависи от случая. Когато избирате такъв прожектор, трябва да имате предвид, че в зависимост от височината, на която го монтирате, той ще свети на по-голямо или по-малко петно. Ще грее многократно повече, отколкото луминесцентните пури, следователно влагата в помещението ще е значителна. През лятото ще повишава много температурата на водата, което значи, че ще трябва да мислите за съответно охлаждане. Не е за пренебрегване и аргументът, че съдът трябва да е открит. От друга страна светлината, която ще достига дъното, ще е повече и под петното ще можете да си позволите и много светлолюбиви растения, дори и на по-голяма дълбочина. Затова преценете плюсовете и минусите и избирайте.

Запомнете, че колкото е по-отдалечен източникът на светлина, толкова по-малко светлина ще достига до дъното. Това е важно за т. нар. пенделно осветление, т. е. когато капакът виси над аквариума. Осигурете възможност за повдигането му, когато ще почиствате аквариума. През останалото време капакът трябва да е максимално близо до повърхността на водата или предпазното стъкло. И понеже стана дума за предпазно стъкло – от гледна точка на електрическите компоненти е добре да го има. Но то трябва да е чисто, за да може светлината да прониква през него.

Предвидете и таймер – независимо дали електронен или механичен – за да не се грижите кога да включвате и изключвате осветлението. Това е особено важно, когато ще отсъствате за няколко дни – рибките можете да оставите без храна няколко дни, но растенията в аквариума не бива да остават нито с непрекъснато включено осветление, нито на тъмно.

Накрая ето и малко нагледен материал: http://picasaweb.google.bg/vily.sav/AquariumLighting#

Надявам се с ваша помощ да допълним и обогатим тази статия.

www.astario.eu

   
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен marty1993

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 3
 • Нас. място: Плевен
 • Пол: Мъж
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #1 : петък, 06 февруари 2009 г., 15:34 ч. »
Искам да знам малко повече относно електро-енергията, която консумират лампите и/или баластите
Имам 3 лампи по 18 вата като две от тях светят 4 часа а останалата една свети още около 4часа, демек две светят общо 4часа, една свети общо 8 часа.
Имам баласт 2х36 вата, но много ме притеснява това, че лампите са по 18, защото:
1-во това 36 вата е 2 пъти повече от 18 (имам предвид, че не знам дали това ще окаже влияние върху пурите)
2-ро като е 2х36 - 72 вата - толкова ли харчи? Или колкото вата са лампите?
3-то едната, която свети сама е на отделен баласт за 18 ватова лампа.
Ще чакам отговори! :drinks:

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #2 : петък, 06 февруари 2009 г., 16:04 ч. »
Доколкото разбирам - от трите лампи едната е на самостоятелен баласт 1х18W. Следователно с нея всичко е наред. За другите 2 нещата са зле. Баластът ги товари повече от необходимото и ще им съкрати живота. Те със сигурност светят по-силно от едната лампа, захранена с баласт за 18W. Има баласти, които захранват едновременно 3 или 4 лампи по 18W. Вземи си такъв и ще си решиш проблема.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен marty1993

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 3
 • Нас. място: Плевен
 • Пол: Мъж
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #3 : петък, 06 февруари 2009 г., 16:39 ч. »
Ще сменя този 2х36 със 2х18 не е такъв проблем, идеята беше всичко да е наред. :)
Благодаря ти много!

Неактивен Torsade

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 246
 • Нас. място: Люлин
 • Пол: Мъж
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #4 : вторник, 24 февруари 2009 г., 19:19 ч. »
Искам да си изясня нещо, което може и да звучи идиотски.
Значи, за да отглеждаш дадено нещо ти трябват еди колко си вата на литър. Това стандартно обяснение, доколкото разбирам, е валидно за всякакви луминисцентни лампи или поне за повечето. И е валидно за лампи без рефлектор. А като се постави рефлетор, ефективността от лампите се засилва в някаква степен. Означава ли това, че ако за даден аквариум трябват 100 Вата осветление без рефлектор, ако сложим рефлектор, който увеличава ефективността на лампите 2 пъти, може да минем с 50 вата?
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #5 : вторник, 24 февруари 2009 г., 21:42 ч. »
На растенията в аквариума им е нужна светлина, а светлината не се мери във ватове, но това, което питаш, разбира се, има смисъл.
Рефлекторът увеличава ефективността на осветлението, като насочва светлината в правилната посока и ограничава нейното разсейване. Трудно ми е да кажа от колко точно вата на литър (колкото и да е некоректно) мощност на осветлението има нужда един аквариум, зависи от много неща. Тук е Стас, той може да разкаже, че неговият аквариум в офиса, с 390 л вода, се осветява с 2 лампи по 36 вата. На всичкото отгоре не са специални - Philips Master 840 и 865. А самият аквариум е дълбок 65 (или 70) см. Това прави под 0,2W/l. Растенията са в много добра кондиция, аз например редовно си изпросвам по някой корен ехинудорус, хигрофила или апоногетон. Няма водорасли... И, да, има добри рефлектори. Та според мен, а и не само според мен, правилното развитие на растенията е функция от много фактори, които трябва да бъдат балансирани, т.е. нещата не зависят само от осветлението.
Това, разбира се, са неща, които са известни. Добрият, стабилизиран аквариум е резултат от експерименти, за да се постигне оптималният резултат. Това важи и за осветлението. Точна рецепта няма. Всички препоръки са по-скоро ориентировъчни... за да можем да започнем отнякъде.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #6 : вторник, 24 февруари 2009 г., 22:10 ч. »
Вили много точно го е казала.
Аз по принцип не виждам смисъла от много силното осветление.
Вместо да ръгаме пура след пура, по-добре ще е да помисли за СО2 система, за адекватно торене и добра биологична филтрация. Също така и подходящ подбор на растенията.

В аквариума ми с дискуси, осветлението е 0,18 вата на литър и въпреки, че там основната цел не са растенията, те растат изключително добре и много често раздавам дори и без СО2 система.

Растителният ми аквариум е с 0,37 вата на литър, с СО2 система, торене през ден и т.н. Там растат други растения и досега не съм намерил такова, което да не върви.

Извод: не винаги силното осветление е гаранция за растеж на растенията! То разбира се помага, но не е всичко.

Неактивен Torsade

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 246
 • Нас. място: Люлин
 • Пол: Мъж
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #7 : сряда, 25 февруари 2009 г., 21:40 ч. »
Въпросът ми всъщност е по-друг.  Нека приемем, че имам аквариум с 4 лампи и всичко в него е наред. Ако приемем, че рефлектора увеличава ефективността на лампите двойно, можем ли след поставяне на рефлектори да оставим аквариума само с две лампи?
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #8 : сряда, 25 февруари 2009 г., 21:43 ч. »
Можеш и ако нещата се влошат ще знаеш защо се е случило. Как да ти кажа? Горе Вили е написала, че на 390 литра светя с 2 пури х 36 вата с рефлектори... Значи може. Но не е само до светенето. Дано си го разбрал.

Неактивен Torsade

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 246
 • Нас. място: Люлин
 • Пол: Мъж
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #9 : сряда, 25 февруари 2009 г., 21:59 ч. »
М да, извинявам се, не съм доосмислил отговора на Вили. Благодаря и на двама ви  :)
Охлювът не ни е враг!

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: ОЦУ или особено ценни указания
« Отговор #10 : сряда, 25 февруари 2009 г., 22:02 ч. »
Нека и аз да се допълня малко. Рефлекторът в случая трябва да се разбира като аксесоар с подходяща геометрична форма, изработен от качествена огледална ламарина. Значи ако сложим просто 2 лампи без нищо отгоре на аквариума - тяхната светлина ще се разсейва във всички посоки. По-малко от половината ще попада в аквариума. Но ако лампите са разположени в капак, боядисан в бяло, неговата повърхност също ще отразява - не колкото огледалният рефлектор, но положението ще е много по-различно, отколкото ако нямаше такъв капак. Ако в този случай добавим рефлектори няма да повишим ефективността на осветлението 2 пъти, а да кажем с 30-40%...
Аз затова дадох този пример - за мен също беше изненада, че растенията вървят при толкова малко осветление.
И - да не забравя - рефлекторът се замърсява с течение на времето. По огледалната повърхност полепва прах, ако съдът е открит твърде вероятно е да се пръска и да остават петна от варовик по него. За съжаление никога няма да успеете да го почистите така, че да възвърне първоначалните си качества. Това означава, че след време трябва да направите нови рефлектори, така, както трябва да смените и лампите, които са ви служили една година, независимо, че още светят.

Всъщност искам да благодаря на Torsade за хубавия въпрос. Такива въпроси разширяват темата и ме подсещат за още неща, които мога да сподела с вас... аз това имах предвид, когато казах, че се надявам с ваша помощ да допълваме статията.
Искам България ЗЕЛЕНА!
 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.