Соленоводна акваристика > Соленоводни аквариуми
Пико риф
(1/1)
Borko7:
Тия дни намерих много интересна и полезна тема за хора, които обмислят да си направят пико риф и реших да я споделя.
El Fab's Simple Guide to Pico Tanks - A Comprehensive Tutorial to Keeping A Successful Pico
Като доказателство, че човекът разбира какво пише ето и неговият аквариум: 3 галона (12л), без скимер, с много корали. Просъществувал повече от 3 години.
В най-добрите му периоди с повече меки корали:
И с повече SPS:
стъпка по стъпка: http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=136990
и видео:
El Fab's Pico Reef
tonino:
Борко много често взе да поглеждаш в соленото ;) .
Пикото е уникално!Истинско бижу!Беше едно от любимите ми,които следях с интерес.За жалост не преживя преместването,доказателство за чувствителноста на малките аквариуми.Но пък от друга страна е добър пример за това ,че морският аквариум не трябва задължително да започва от 100+ литри.
Borko7:
Тони, аз винаги съм следял "соленото", но сигурно си забелязал и че отдавна се заглеждам по наното. За сега все още идеята ми е само за черноморски с минимални усилия. Истински риф по-нататък ... евентуално.
Предполагам, че този аквариум е наистина известен, но аз го видях за първи път онзи ден. А после и обясненията на автора. Чудя се ако не го беше местил колко щеше да просъществува. В темата някъде се говори за най-старите пико аквариуми. Споменава се за 7-10годишни пико-та.
JIX:
Това и аз съм го позаглеждал....но незнам как точно го потдържат -или сменят цялата вода често или пък прехвърлят вода от по големи аквариуми....и аз някой ден бих се пробвал на нещо такова до 20 литра,но то корали камъни...обратна осмоза ...абе пака ще стане цифра :grin: ...и много четене си трябва, мътна ми е тая материя с рифовете :rtfm: ако има някой в България ,който е правил пико или нано риф да сподели опит .
Rama:
Създавал съм няколко пъти нано и пико - морски аквариумчета. Има правила, които човек ако спазва ще поддържа красив аквариум, който ще е доста интересен. Основната грешка, която правят акваристите е да се насочат към обитатели, които са неподходящи, което съм правил и аз :grin:.
В едно нано (до 50 л.) може да отглеждаш 4-5 рибки, 6-7 ракообразни и 30-тина корали и полипи. Дали ще е със скимър или без е много важна ежеседмичната подмяна на вода. Тя трябва да е прясна подготвена с хубава рифова сол. Количеството на сменената вода да не е повече от една четвърт от обема. Разбира се, ако системата не е натоварена - десетина процента ще бъдат достатъчни.
Видовете подходящи за нано и пико - морски ще разгледаме в отделна тема. Те са стотици, а някои доста интересни и с уникален начин на живот.
Навигация
Преминаване към пълната версия