Полезно > Знаете ли, че...

Бавноходецът е най-издръжливото животно на Земята

(1/2) > >>

Борис:
Бавноходецът е най-издръжливото животно на ЗемятаВодното безгръбначно живее 200 години

Водното безгръбначно бавноходец е дълго само 1 мм и оцелява, ако бъде замразено, сварено и дори изпратено в космоса, съобщи в. Daily Mail.
 
Бавноходците издържат не само на екстремни горещини и студ, но и на радиация и вакуум. Те имат много разновидности - известни са над 900 вида, като живеят навсякъде - по най-високите планини и в най-дълбоките части на океана. Хранят се с растения и животински клетки. Често могат да бъдат открити сред мъх и лишеи или във водна среда.
 
На студ малките сегментни безгръбначни издържат до минус 236 градуса Целзий, а на горещина - до 180 градуса Целзий. Могат да понесат 5700 грея радиация, докато 10-20 грея биха убили повечето други животни и хората. Те могат да се справят и цели 10 години без вода, допълва БТА.

Pac:
Кой и кога кръсти горкото животинче бавноходец? :D Аз го знам като тердигард. Тук в Аквапортал имаше новина за него преди време: http://www.aquaportal.bg/site/news.php?pg=3&id=184

Борис:
 :) Не знаех, че се наричат тардигади (тардиград,тердигард). Можете да допълните писаното в сайта, като допълните тази снимка.  ;)

dok70:
И к'во ся, всеки си го кръщава ли като не му знае името?!? Ей това най го мразя в нета!
Аз гадинката я знам като тахтаба. :rocknroll: :rocknroll: :rocknroll:

Lan:
          Всъщност правилното име е Тардиграда (Tardigrada) и не е на един вид, а на цял тип, който се дели на три класа (с описани около 1150 вида). По-интересното в случая е, че думата е съставна и произлиза от две думи (според българската "Уикипедия" - гръцки), които означават... "бавно" и "крачещ".
          Случайно да намирате някаква прилика с думата "бавноходец"?...

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия