Аквариуми > Бавни аквариуми
Tom's Bucket O' Mud
Borko7:
Подръжката на Кофата с кал II:
Смяна на вода около 25% на 2 месеца, доливане на изпарената вода около 10% на седмица.
След рескейпа аквариумът не е до прозорец и се осветява само от МХ.
На около 4 месеца:
Махнал е плаващите листа и сега има повечко светлина към дъното.
Добавя няколко нови риби Sawbwa resplendens, които са доста активни и добавят живот в аквариума.
Borko7:
Големият Том явно не го свърта и скоро пак прави рескейп:
След като се избистри водата:
Поръчан е външен филтър.
Килимните растения почват да пълзят:
Видео:
Bucket Mk 2 on Vimeo
След 6 седмици. Осветлението е смъкнато малко по-ниско.
Всичко върви добре, мексиканският гамарус почти е изчезнал, защото всички го преследват.
Видео:
Bucket 2.1 on Vimeo
Купува нови "розови боции" (Yunnanilus sp. 'Rosy'):
Том си е купил малка 3W LED лампа oт IKEA за допълнително нощно осветление. (горе в дясно на снимката)
Видео показващо нощното диодно осветление и постепенното пускане на МХ:
Bucket 2.3 on Vimeo
Borko7:
Сред популацията от скариди red cherry се е появила тази скарида:
Междувременно преди време си е поръчал една диодна лампа (Kessil a150 'Amazon Sun' ), която няколко месеца обикаля по пощите. Като цяло е доволен от нея, освен че вентилаторът е шумен и мисли да го смени. Снимки за сравнение (за препоръчване да не се гледат цветовете през chrome и explorer)
70W МХ:
Kessil a150 (6700K):
На цвят са горе долу еднакви, като осветеност диодната е с около 20% повече.
JIX:
Според моето скромно мнение, бъдещето на растителната акваристика е точно на такъв вид аквариуми.Нискотехнологични, с бавно протичащи естествени процеси.-Колкото и странно да звучи, че точно аз го казвам.
Високотехнологичните аква системи и така наречения модерен акваскейпинг ,в който се форсира всичко на макс ,- много СО2 ,силно осветление и ежедневно торене,и кастрене в един момент омръзва на широката аудитория акваристи. Второ са прекалено скъпи . Те ще си останат само за определен кръг профита и маниаци , за да си правят реклама и да си мерят п-----е по конкурсите. Целия този бизнес ,в момента е бизнес за маниаци. А те не са повече 2-3000 човека в целия свят.(съдейки по конкурсите и участниците в подобни форуми).Обикновен човек ,искаш да си сложи подобна красива стъкленица в хола си, не може да я поддържа без помощта на знаещ човек. Не всеки има времето и желанието да си усложнява живота с четене и експерименти.
Всеки ден се появяват нови и нови растения, нови декоративни елементи - било екзотични камъни и корени , т.н......Бизнеса си каза думата..Дизайна на аквариумите се изчанчи до неузнаваймост- планини ,водопади....НО, това са просто едни красиви картички, за които се изискват доста грижи, опит и знания.Избяга се леко от истинското хоби - Акскейпинга вече е повече фотография , изобразително изкуство, и по малко акваристика.
Всички тези "примадонски растения" които не могат да изкарат седмица- две без да се отглеждат уж в специални условия , които насилствено приводняваме ,ще окапят с времето, и ще се върнем към класическите олдскул аквариумни китки, помнете ми думите.
И аз от известно време съм се върнал към тях, пробвам от време на време нещо ново, но просто за спорта . Не бих искал да ставам роб на някакъв аквариум. Дори съм си преместил по големите аквариуми на вилата,понеже съм в ремонт. У нас остана едно малко 27 л. с ендрери и скариди .Малкото бях решил да е джидано с финни китки като елатин хидропопър и мини елеохарис но като спрях СО2-то и не го поглеждам всичко си замина-само мъхчета са останали . другия 100л който замина на вилата още май месец е с растения и херацини, на него сменям вода веднъж месечно.Има вътрешна китайска помпичка да движи водата, не съм слагал и капка тор, ама нищо му няма-бистра вода ,китките(микрозоруми,анубиаси ,криптокорини) изглеждат добре. Какво повече му трябва на човек. :)
Навигация
Преминаване към пълната версия