Соленоводна акваристика > Соленоводни аквариуми

Въпрос относно нов рифов аквариум.

(1/1)

itodorov:
Здравейте колеги с повече сол в кръвта :)
Имам голямото желание да се присъединя към соленоводната гилдия. До сега съм гледал 3 години дискуси.  Замислил съм аквариум, с вграден заден съмп, с общи  размери 90/65/55 - д/ш/в. Съмпа ще е 20 см. широк по цялата дължина или около 100 литра. За дисплея остава 220 литра. Идеята е да има живи камъни с меки корали, 4-5 рибки, 2 скариди и едно раче, таралеж и морска звезда. Като изключим първоначалната инвестиция, може ли да ми кажете колко ще ми струва ориентировъчно, на месец поддръжката на тази система? Интересува ме и колко ток би харчила, пак ориентировъчно?
Благодаря предварително за отговорите?

akitaka:
Здравей,
Ако устоиш на изкушението да имаш само риби, ракообразни и меки корали за месечната поддръжка ще са ти нужни само 3-4 кг. качествена сол и 250-300мл. активен въглен. Относно електричеството не мисля,че потреблението ще е много по-различно от това на аквариума с дискуси.

Rama:
Здравей!
Длъжен съм да спомена, че почти всеки начинаещ любител на морските смята да гледа нещо скромно и непретенциозно. В последствие тази концепция доста се изменя и се налагат "тунинги" и корекции, в което не виждам нищо лошо. Моят съвет е да обмислиш възможност за самостоятелен обширен съмп. Не, че няма добри системи с вграден такъв, но възможностите са доста в полза на по-големия и удобен за обслужване филтър.
Естествено е в началото да започнеш с нещо по-издръжливо, за да не се обезкуражиш. Желая ти успех и ще помагаме, кой с каквото може. :beer:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия