Автор Тема: Морски аквариум - разходи за направата му  (Прочетено 17314 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен petrov_plamen1985

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
Морски аквариум - разходи за направата му
« : понеделник, 01 февруари 2016 г., 01:43 ч. »
Здравейте, искам да се сдобия със морски аквариум около 650л , може и 1000л. Рифов със живи корали и.т.н .Идеята ми е следната някоя фирма да ми го направи и след това до го подържа да речем година докато и аз свикна да го правя. Знам че начинанието е много трудно и искам да попитам заслужава ли си фирма ? и каква сума да си приготвя за аквариума , оборудването-да е качествено не китайски боклуци ? . Мисля да го сложа в хола , да не е на директна светлина но все пак си е хол  и ще е светъл през деня - удачно ли е ? .Благодаря предварително ако ми нахвърлите малко информация за сумата която да си приготвя?:)

Неактивен trex700e

• Активен потребител
  • Публикации: 161
Отг: Морски аквариум - разходи за направата му
« Отговор #1 : понеделник, 01 февруари 2016 г., 09:20 ч. »
Здрасти, не толкова "много трудно" колкото "много скъпо".
Пример за аквариум по твоите размери (минималния посочен от теб) с ниво на техниката 4 по 6тобалната система.
http://www.ebay.com/itm/Red-Sea-Max-S-650-White-Complete-Reef-System-/301149698617?hash=item461debba39:g:I1cAAOxyBvZTV8Gj

80 кила камъни за този аквариум още 3000 лева.

За да се напълни с корали и риби такъв обем - много зависи ама едно 15-20 000 има, че е много голям обема-това за да стане като по картинките и клипчетата.

В даден етап от хобито мислех и аз да се насоча точно към това, което ти показвам, но после осъзнах каква върховна глупост е. Съветвам те по-малък съд.

Примерно ако искаш вече върха на сладоледа като техника, да кажем за осветление ти трябват (за 1000литра) 6 ето такива осветлителни тела:
http://www.ebay.com/itm/ECOTECH-MARINE-RADION-XR30w-PRO-GEN-3-LED-LIGHT-UNIT-MARINE-CORAL-REEF-/221453710735?hash=item338fab758f:g:uNEAAOxyBPZTitnY

За поддръжка-най-лесно се учи човек и обслужва голям аквариум-почти не можеш да оплетеш нещата, така че един път като ти покаже кое-как фирмата, която ти го продаде и сглоби....и ти като прочетеш това-онова, сам ще се оправиш идеално.

Такива обеми на нормален хол на апартамент за мен лично стоят грозно. Другото е, че доста помпи работят , принципите на работа са различни от при скадководния и често страничния ефект е, че става мега шумно  в някакъв стандартен хол...

Най-общо казано и да разполагаш с такива бюджети, трябва добре да премислиш дали обема е ок за помещението.
Sumps are for chumps!

Неактивен petrov_plamen1985

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #2 : понеделник, 01 февруари 2016 г., 17:06 ч. »
Мерси за отговора.Хола по принцип не е малък около 55 квадрата е , идеята ми беше да съборя едната стена която разделя  хола и коридора  и да го вградя в "стената" .А какъв съвет би дал за капацитет ?  450 достатъчно ли ще е ?  целта ми да е 650 ( нека забравим за 1000 :) е за да мога да гледам  поне няколко от големичките и красиви рибоци (ангели , танг, одонус нигре  итн. ) а за всички като чета пише мин. 250 280  литра.Искам обитателя да не е един а да са няколко :) Да попитам също след като цялата идея е  осъществена аквариума си функционира итн  какви месечни разходи ме очакват ?  И изобщо добра идея ли е фирма да ми стартира проекта и тя да ми изпълни всичко или това са  излишни грешни пари който ще ми вземат допълнително за услугата? На този етап  нещата ми се виждат  доста подробни и не виждам как бих се справил сам , време за четене  и учене имам така че знае ли човек?:) Сбирки правите ли си където се събирате и обсъждате? :) Благодаря  предварително и дано не съм досаден с може би наивните си въпроси:)

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #3 : понеделник, 01 февруари 2016 г., 18:28 ч. »
Много съм далеч от капацитет :)
По принцип , когато някой ти даде съвет , като мен, взимай малко субективно подобно мнение-аз никога не съм имал толкова голям морски аквариум, реално, за това най-добър съвет ще получиш от някой , който е имал. Но, ето какво бих направил аз:
1. Може би някаква скица какъв размер аквариум отива на такъв хол. За мен е малко като плазмените телевизори едно време:)-трябва да премислиш точните инчове, че нито малък е добре нито голям. :)
2. Това е важно-какъв точно аквариум искаш (примерно харесал си си в тубата и искаш такъв и такъв):
2,а-само с риби-най-лесния на практика по-лесен от сладководния
2,б-риби , меки корали , ЛПС корали,непретенцизни СПС корали. Средна работа, така да се каже, но отново субективно-на мен най ми харесва такъв миксиран аквариум.
2,в-доминиращи СПС корали -това вече е върха на сладоледа като трудност, макар че моето мнение да имаш аквариум с цветни пръчки стърчащи от камъни не е кой знае какво.

Това ти е най-важната стъпка, след което си определяш бюджет. Не винаги най-скъпото е най-качествено и най-ок . Например аз едно време си взех помпи за течение Вортек-най най "мерцедеса" на помпите-еми така бръмчеше, че не ми даде покой... тук ти отварям опция да помислиш дали много време ще стоиш при аквата с цел да релаксираш-големите съдове си шумят. Отделно (тук само предполагам) толкова изпарение от водата, не знам ок ли е...

От начало най-добрия вариант е фирмата от която ще пазаруваш и поръчваш аквариум , да ти помогне за всичко. Но това в началото. От времето , което си стартирал до времето, което ще пускаш обитатели (около 2 месеца) ще се понаучиш чисто тоеритично. Останалото е практика. Търпението е основата на успешния морски аквариум. Нож с две остриета е то-от една страна имаш доста време и след първоначалната инвестиция не си товариш така бюджета , от друга страна бавните процеси изнервят-дал си една камара пари и си готов да дадеш и още, а на практика си трябва чакане.

450 litra според мен е най-добрия вариант за хол 55 квадрата, дори не много напраскан с мебелировка.

Сега личното ми мнение- за мен това е прекалено пенсионерско хоби.Много е красиво, но е пенсионерско. За това, аз като ме прихване крастата си правя някой малко рифче, погледам си го малко и го разваля и продам и после си взема ново след време, НО с голям аквариум нещата не стоят точно така , а парите не са малко ... ако си по-динамично живеещ млад човек, в даден момент ще те изнерви това чакане и пасивност. Но че е красиво и ефектно-такова е. Казвам ти тези неща , с цел сам да си прецениш дали си за такова хоби. 

Вероятно имаш предвид вече фирма, която да ти направи аквариум или ?

Sumps are for chumps!

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #4 : понеделник, 01 февруари 2016 г., 19:30 ч. »
Аз мога да изкажа още "по-субективно" мнение   :)  и да изпиша поне 20-листа с препоръки. Ще се огранича само с размера. Чисто бюджетно, като съотношение цена на техниката:обем финансово най-изгодна е система около 850-900 литра. Като дисплея е около 600-650, останалото е водата в съмпа. Това ще рече, някакъв примерен размер на аквариума от порядъка на 1600х700х700 мм. Тук визирам също и съотношението на качеството спрямо обема. Защото каквото и да си говорим, над един голям склад в Китай на сградата има реклама, която общо взето се превежда, като нещо подобно на  "Евтино не ни трябва, такова си имаме! Тук търсим само качество" И в тази сграда се продава например и Royal Exclusiv ;)
А да дадеш пари за готов сет, пък бил той и на Red sea си е чисто набутване.

Неактивен M_I_T_A_K_A

• Активен потребител
  • Публикации: 134
  • Нас. място: Русе
« Отговор #5 : вторник, 02 февруари 2016 г., 10:44 ч. »
trex700e, нищо лично, но като ти чета постовете чак на мен ми идва едва ли не да се откажа от соленоводната акваристика..... относно шума.... при мен имам няколко хиляди литра солена вода разпределена на няколко системи (в едно общо помещение) и не мога да кажа, че е - цитирам "мега шумно". Според мен е добре, колегата да каже от къде е и евентуално да го насочим към фирма в която да отиде, да види на място подобна по обем система и сам да си прецени дали му е шумна, прекалено голяма, прекалено скъпа и т.н. Най малкото след като се е насочил към подобен размер малко или много се е ориентирал към приблизителен размер и го е поналожил визуално в хола си, а и за по големи риби подобни обеми са си задължителни. Тук идва и момента да се съглася с тонино за съотношението обем/цена, наистина тези обеми са най-изгодни относно цени на качествена техника.
Та към колегата, кажи от къде си за да те насочим към конкретна фирма или човек.

Неактивен aquaworld

• Активен потребител
  • Публикации: 1 574
  • Нас. място: гр.София
    • Аква свят
« Отговор #6 : вторник, 02 февруари 2016 г., 11:32 ч. »
Здравей и добре дошъл и от мен, petrov_plamen1985!

Замисълът на проекта изглежда доста интригуващо и ще го следя с интерес.
Както са ти споменали колегите, всичко зависи от това на какви обитатели ще се спреш.
Шумът на морския аквариум наистина е по-висок от този на сладководния, но за холна стая е абсолютно поносим ( говоря въз основата на опита си, а не да давам субективно мнение). Аз също споделям твърдението, че готовите аквариуми не са добра опция. Като прибавя идеята ти, че искаш съда да се гледа от две страни, това съответно изключва фабричните.
Все пак най-красивите и сполучливи системи, най-често са ръчно изпълнение.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 03 февруари 2016 г., 09:05 ч. »
 M_I_T_A_K_A, казвам нещата, така както аз ги виждам и това е единствено и само моето мнение. Демокрация сме все пак!

За правените аквариуми, ще кажа на човека моята статистика, макар че , вие като търговци и изработчици на аквариуми , пак няма да ви хареса. :)

2 малки аквариума- насочено морски , от реномирни търговци , занаятчии.

1ви случай-в обявата на аквариума "перфектен, а-у" - като дойде- оксидация по стъклото :D
2ри случай- правен аквариум -"възможно най-перфектния, а-у" - след месец и половина му се разлепи черния ПВЦ фон. :D

Статистически погледнато от 100% правени аквариуми (при мен)-100% бъгове - какъв да е извода?

А, че има перфектни( и правени и фирмени) аквариуми -има,колкото му се иска на човек.

*Линка към модела на Red Sea  е изцяло с насочваща информация
Sumps are for chumps!

Неактивен M_I_T_A_K_A

• Активен потребител
« Отговор #8 : сряда, 03 февруари 2016 г., 10:39 ч. »
Както казах, нищо лично. Да имам спомен, че имаше драми с аквариумите в началото или поне за оксидацията.... наистина конкретно ти, има за какво да си леко отрицателно настроен от личния ти опит, затова и казах, че е добре момчето да отиде при конкретния човек или фирма и да види работещ такъв аквариум (сериозните фирми в тази свера имат такива работещи аквариуми). Така ще може да види за такива евентуални проблеми и неуредици, които биха го дразнили напред във времето. Наистина сумата, която евентуално би отделил за подобен аквариум няма да е малка и в един момент такива неща дразнят, особенно когато са не едно или две. Подобен аквариум наистина е добре да се обмисли много внимателно и колегата да не се притеснява да пита, защото от опит знам, че много хора не питат и после си бият главата, а в крайна сметка, ако отиде при човек, който малко или много е преди всичко фен на хобито, няма да направи така, че да направи продажба на всяка цена, а ще обясни добре, ще даде и плюсовете и минусите на такава система и техниката по нея и клиента сам ще си прецени (или поне така си мисля :grin: )
Поздрави.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #9 : сряда, 03 февруари 2016 г., 10:54 ч. »
Така е , ти понеже имаш дългогодишен опит с хем големи, хем красиви акви-какъв е горе-долу бюджета на 800 литра аквариум-без животните , защото там е индивидуално? Такава информация е ценна от човек като теб, с дългогодишен опит , за да знае човек в графа цена-качество, каква сума да си приготви? Ясно, че ултра маниашки неща са си пари, а компромисните не стават. Каква е една златна среда, дали си стигнал до някакво заключение?
Sumps are for chumps!

Неактивен M_I_T_A_K_A

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 03 февруари 2016 г., 11:15 ч. »
Ами ако говорим наистина много ориентировъчно, с техника средно ниво и нагоре (без китайска техника) с основно бейс рок, пак казвам много ориентировъчно е по около 1200-1300 лева на всеки 100 литра обем (плюс обема на съмпа) и въпреки всичко, има неща с които може да се направи малко компромис. Конкретни цени избягвам да давам, а след консултация с клиента подготвям оферта за всеки един детайл и ако има определени колебания в повечето случаи, давам по няколко варианта с описание на плюсове и минуси за всяко нещо за да си прецени клиента, кое го устройва.

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #11 : сряда, 03 февруари 2016 г., 12:55 ч. »
Съвсем прясна-прясна цена от последния реализиран проект от миналия месец - 11290 лева за 890 литрова система. Топ ниво на оборудване RE - помпа и скимър - стъкло clear vision 12mm - RRR камъни от всички видове над 100 кг, осветление ATI Powermodul 8х54W, 2 Gyre 150, доливнa системa, реактори, медии, доставка, монтаж, пясък, сол, siporax -  абе всичко  необходимо за стартиране и функциониране. + подарък две риби по 250 лева и то по доставна цена... Компромисната оферта по някои пера беше на стойност 9160 лева - цени с ДДС
Ето няма скрито-покрито.
Всеки сам може да си го сметне както иска - на литър, обем, кило...
А относно съотношението обем-цена: Малките системи са скъпи защото дали ще направя една 800-1000 литрова система или подобна 150 литрова, почти няма разлика във времето за изработка - То е едно и също. Затова подобни малки аквариуми се правят от всички и материалите са такива, за да се достигне ниската цена. В твоя случай Trex, знаеш по-добре от мен че водеща при избора ти беше цената. Е няма как да направя аквариум с тъмен гръб, напр. с черно стъкло, което ще струва на мен 70 лева :) , нано рифово аквариумче за 120-30 лева.  Това е и причината да отказвам изработката на подобни аквариуми.
Същото важи и за по-големите системи - техниката скача значително, дебелината на стъклото също. Почти всички клиенти си мислят, че видиш ли тоя 1000 литров струва 10 бона, ами 2000 литров ще струва 20 :D  Да ама не. Може да струва и 13 с калпава техника, но може да мине дори 27-8 с качествена. Всичко е въпрос на това, кой какво и как иска да направи/има. Нещо подобно при автомобилите - аз няма да дам 250 евро за дизайнерска стойка за чашка за моя автомобил  :D . Но ако моят автомобил е с цена над 100-150000 евро, това предполагам ще ми бъде компромисния вариант :D
Напоследък ме радва факта, че все повече хора заглеждат морските аквариуми. И това с цената е един от основните проблеми. "Колко ще ми струва?" Ами сега трябва да започнем да обсъждаме един-два дни :) . Да видим имате ли интерес. Да не би да ви уплашим с цените или не дай си боже да ви го направим по-евтино, а вие да имате възможност за повече...И се започва едно договаряне...правене...разочарование...следва втори търговец, който "осира" работата на първия и накрая клиента тегли на всички една майна и се отказва :)

Неактивен M_I_T_A_K_A

• Активен потребител
« Отговор #12 : сряда, 03 февруари 2016 г., 13:08 ч. »
+1 Андоне. Именно затова казах супер ориентировъчно. Както каза може да струва 13К може да струва и над 25К точно затова казах, че избягвам да давам цени предварително, защото е супер относително първо какво точно иска човека, какво иска да гледа и колко е готов да плати. Или иначе казано, може да караш А класа и Майбах... все е Мерцедес, но класите са... а за разликата в цената да не говорим. Колкото и банално да звучи, колкото по малко се пести в началото, толкова по добра система се получава в последствие.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 03 февруари 2016 г., 16:51 ч. »
tonino, ти самият си казвал,в темата ти за стартиране на нано аквариуми- "по-добре в Бг. 1000 аквариума нано аквариума, отколкото 5 по 1000 литра" ! Защо това убеждение се е променило и променило ли се е изобщо?

Моята обосновка , с колите е ::))) Порше Панамера 4 ес би турбо-един кашон пари, 2 години сервизна гаранция и което си го пише като инструктаж "Ако карате по-спортно, изчакайте преди да загасите колата , да се охладят турбините" Ами, питам аз, ако бързам с поршето за лекар, тоалетна дали ще стоя , че да охлади турбините-отговор Да, ще стоя, защото ако се спука турбина е някакви 11 000 евро комплекта:)))))

Нова Мазда- 5 години гаранция и нямам проблем с "охлаждане на турбините" , както и далеч не е един кашон пари.
Е, ако манията е да има човек Порше, има Порше, но дали практичността е такава?

Вие , с дългогодишния си опит знаете, че едно 100 литра нано със средно до високо качество техника струва и то към 1000 лева. (ориентировъчно) .

Е, кое е по-добре? Да стартираш с 1000 лева и да си прецениш дали хобито те устройва или да разбереш същото с 13 000?
Има уникални нано аквариуми.

M_I_T_A_K_A, заряда на моите постове не е бил, както ти си го разбрал нали' като чета ми идва да се откажа" , вероятно , защото това е минуса на форумното комуникиране, защото, макар и нано , щом и аз не спирам да се занимавам, значи не е генерирано желание за отказване, по-скоро нежелание за голям съд.

Каквото и да си говорим, важното е че говорим - за мен това е показател за интерес.  :beer:

Да не говорим, че и сладководен аквариум , ако стартираш литраж 1000 литра с най-качествените неща, например да си вземе човек на АДА всичко, няма да е по-малко пари от морски.
Sumps are for chumps!

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #14 : сряда, 03 февруари 2016 г., 17:22 ч. »
Сигурно сте прави за литража, но... пичове, вие ме закопахте жив! В последно време се зачитам в морските раздели и винаги съм си представял, че ще започна с 50/100л. скариди, охлюви, рачета ,меки корали. Не ми убивайте мераците за в бъдеще! :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.