Соленоводна акваристика > Соленоводни аквариуми

Морски аквариум - разходи за направата му

(1/8) > >>

petrov_plamen1985:
Здравейте, искам да се сдобия със морски аквариум около 650л , може и 1000л. Рифов със живи корали и.т.н .Идеята ми е следната някоя фирма да ми го направи и след това до го подържа да речем година докато и аз свикна да го правя. Знам че начинанието е много трудно и искам да попитам заслужава ли си фирма ? и каква сума да си приготвя за аквариума , оборудването-да е качествено не китайски боклуци ? . Мисля да го сложа в хола , да не е на директна светлина но все пак си е хол  и ще е светъл през деня - удачно ли е ? .Благодаря предварително ако ми нахвърлите малко информация за сумата която да си приготвя?:)

trex700e:
Здрасти, не толкова "много трудно" колкото "много скъпо".
Пример за аквариум по твоите размери (минималния посочен от теб) с ниво на техниката 4 по 6тобалната система.
http://www.ebay.com/itm/Red-Sea-Max-S-650-White-Complete-Reef-System-/301149698617?hash=item461debba39:g:I1cAAOxyBvZTV8Gj

80 кила камъни за този аквариум още 3000 лева.

За да се напълни с корали и риби такъв обем - много зависи ама едно 15-20 000 има, че е много голям обема-това за да стане като по картинките и клипчетата.

В даден етап от хобито мислех и аз да се насоча точно към това, което ти показвам, но после осъзнах каква върховна глупост е. Съветвам те по-малък съд.

Примерно ако искаш вече върха на сладоледа като техника, да кажем за осветление ти трябват (за 1000литра) 6 ето такива осветлителни тела:
http://www.ebay.com/itm/ECOTECH-MARINE-RADION-XR30w-PRO-GEN-3-LED-LIGHT-UNIT-MARINE-CORAL-REEF-/221453710735?hash=item338fab758f:g:uNEAAOxyBPZTitnY

За поддръжка-най-лесно се учи човек и обслужва голям аквариум-почти не можеш да оплетеш нещата, така че един път като ти покаже кое-как фирмата, която ти го продаде и сглоби....и ти като прочетеш това-онова, сам ще се оправиш идеално.

Такива обеми на нормален хол на апартамент за мен лично стоят грозно. Другото е, че доста помпи работят , принципите на работа са различни от при скадководния и често страничния ефект е, че става мега шумно  в някакъв стандартен хол...

Най-общо казано и да разполагаш с такива бюджети, трябва добре да премислиш дали обема е ок за помещението.

petrov_plamen1985:
Мерси за отговора.Хола по принцип не е малък около 55 квадрата е , идеята ми беше да съборя едната стена която разделя  хола и коридора  и да го вградя в "стената" .А какъв съвет би дал за капацитет ?  450 достатъчно ли ще е ?  целта ми да е 650 ( нека забравим за 1000 :) е за да мога да гледам  поне няколко от големичките и красиви рибоци (ангели , танг, одонус нигре  итн. ) а за всички като чета пише мин. 250 280  литра.Искам обитателя да не е един а да са няколко :) Да попитам също след като цялата идея е  осъществена аквариума си функционира итн  какви месечни разходи ме очакват ?  И изобщо добра идея ли е фирма да ми стартира проекта и тя да ми изпълни всичко или това са  излишни грешни пари който ще ми вземат допълнително за услугата? На този етап  нещата ми се виждат  доста подробни и не виждам как бих се справил сам , време за четене  и учене имам така че знае ли човек?:) Сбирки правите ли си където се събирате и обсъждате? :) Благодаря  предварително и дано не съм досаден с може би наивните си въпроси:)

trex700e:
Много съм далеч от капацитет :)
По принцип , когато някой ти даде съвет , като мен, взимай малко субективно подобно мнение-аз никога не съм имал толкова голям морски аквариум, реално, за това най-добър съвет ще получиш от някой , който е имал. Но, ето какво бих направил аз:
1. Може би някаква скица какъв размер аквариум отива на такъв хол. За мен е малко като плазмените телевизори едно време:)-трябва да премислиш точните инчове, че нито малък е добре нито голям. :)
2. Това е важно-какъв точно аквариум искаш (примерно харесал си си в тубата и искаш такъв и такъв):
2,а-само с риби-най-лесния на практика по-лесен от сладководния
2,б-риби , меки корали , ЛПС корали,непретенцизни СПС корали. Средна работа, така да се каже, но отново субективно-на мен най ми харесва такъв миксиран аквариум.
2,в-доминиращи СПС корали -това вече е върха на сладоледа като трудност, макар че моето мнение да имаш аквариум с цветни пръчки стърчащи от камъни не е кой знае какво.

Това ти е най-важната стъпка, след което си определяш бюджет. Не винаги най-скъпото е най-качествено и най-ок . Например аз едно време си взех помпи за течение Вортек-най най "мерцедеса" на помпите-еми така бръмчеше, че не ми даде покой... тук ти отварям опция да помислиш дали много време ще стоиш при аквата с цел да релаксираш-големите съдове си шумят. Отделно (тук само предполагам) толкова изпарение от водата, не знам ок ли е...

От начало най-добрия вариант е фирмата от която ще пазаруваш и поръчваш аквариум , да ти помогне за всичко. Но това в началото. От времето , което си стартирал до времето, което ще пускаш обитатели (около 2 месеца) ще се понаучиш чисто тоеритично. Останалото е практика. Търпението е основата на успешния морски аквариум. Нож с две остриета е то-от една страна имаш доста време и след първоначалната инвестиция не си товариш така бюджета , от друга страна бавните процеси изнервят-дал си една камара пари и си готов да дадеш и още, а на практика си трябва чакане.

450 litra според мен е най-добрия вариант за хол 55 квадрата, дори не много напраскан с мебелировка.

Сега личното ми мнение- за мен това е прекалено пенсионерско хоби.Много е красиво, но е пенсионерско. За това, аз като ме прихване крастата си правя някой малко рифче, погледам си го малко и го разваля и продам и после си взема ново след време, НО с голям аквариум нещата не стоят точно така , а парите не са малко ... ако си по-динамично живеещ млад човек, в даден момент ще те изнерви това чакане и пасивност. Но че е красиво и ефектно-такова е. Казвам ти тези неща , с цел сам да си прецениш дали си за такова хоби. 

Вероятно имаш предвид вече фирма, която да ти направи аквариум или ?


tonino:
Аз мога да изкажа още "по-субективно" мнение   :)  и да изпиша поне 20-листа с препоръки. Ще се огранича само с размера. Чисто бюджетно, като съотношение цена на техниката:обем финансово най-изгодна е система около 850-900 литра. Като дисплея е около 600-650, останалото е водата в съмпа. Това ще рече, някакъв примерен размер на аквариума от порядъка на 1600х700х700 мм. Тук визирам също и съотношението на качеството спрямо обема. Защото каквото и да си говорим, над един голям склад в Китай на сградата има реклама, която общо взето се превежда, като нещо подобно на  "Евтино не ни трябва, такова си имаме! Тук търсим само качество" И в тази сграда се продава например и Royal Exclusiv ;)
А да дадеш пари за готов сет, пък бил той и на Red sea си е чисто набутване.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия