Соленоводна акваристика > Оборудване

Външен съмп

(1/6) > >>

geshi:
Здравейте колеги, искам да си направя съмп под аквариума (сладководен), но нещо не мога да се ориентирам. Не искам да дупча аквариума, ако може да ми дадете някаква схема. Имам възможност да сложа съмпа и до аквариума, но там максимално ще може да е с размери 20/40/40 дшв. Аквариума е 200/40/40.

Asen:
Здрасти,

Вчера видях темата, но си мислех, че някой ще се намери да отговори. Все пак със соленоводните съмповете се харчат  ;)
До сега не съм използвал съмп, за мой аквариум, но ето как бих постъпил в твоя случай:
Предварително се извинявам за чертежа, но на този лаптоп само с това мога да чертая  :)

ЛЕГЕНДА:
*Аквариум - голямото синьо нещо
*Съмп - малкото синьо нещо
*ПВЦ тръби - нарисуваното в сиво. Конфигурацията в горния край е такава, надолу слагай колена и кривки, колкото си поискаш
*Преливна колона - черното с гребена

Започваме отзад напред:

Преливната колона... варианти за нея колкото поискаш/стъкло, плексиглас, ПВЦ* и др./
*Мой познат си ги прави от ПВЦ тръби на ф100 и нагоре, не е много красиво, но в ъгъла стой що годе добре и струва 1 левче  ;)
Не и прави дълбок гребен, защото ще ти трябва и по-голям буфер на съмпа.
Преливната колона монтираш в аквариума,S-ката на ПВЦ тръбите в преливната колона и изхода им в съмпа.
Входа на тръбите от към S-ката трябва да е леко под нивото на гребена. Първия път докато тръгне водата, може и да се нагълташ леко, но след това би следвало физиката да си върши работата.
След това идва интересната част с изчисляването на буферната зона и дебита на подкачващата помпа, но тук си смяташ ти  ;)

Ако има грешки, ще е добре да се намси някой който ползва нещо от сорта  :)

geshi:
В този случай при спиране на тока ще засмука въздух и после няма да тръгне май, което значи, че при пускане на тока помпата ще почне да качва и ще остане на сухо.
Така ли е или греша?

Asen:
Мдаа  :hmm:
И какво е решението? 2 помпи?

geshi:
Ако спре тока тя не спира, а продължава на самотек. Айде бе колеги, почти всички морски са с такъв съмп.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия