Автор Тема: Проблем с шумен филтър  (Прочетено 2667 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Zheni93

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Проблем с шумен филтър
« : понеделник, 27 април 2020 г., 08:35 ч. »
Здравейте,

Съвсем от скоро се запалих по акваристиката, много изчетох и реших в крайна сметка по препоръки и на познати и на хора в магазина реших да взема готов оборудван аквариум RS-600 EL, 82 литра с вграден филтър в капака. Дотук всичко точно, напълнихме го с вода и пуснахме филтъра да проверим дали всичко работи както трябва, но е доста шумен. Самия мотор издава сравнително силно бръмчене, което едно приложение на телефона (нз до колко е точно) ми измери като 47db, а на стикера на самия филтър пише 50hz = 17db. Това няма ли да е вредно за рибите? Тъй като аквариумът е в спалнята много трудно се спи с това постоянно бръмчене и се чудя дали това е нормално или има проблем с този филтър специално и трябва да се поправи? Четох че някои филтри трябва да се обезвъздушат, не знам дали този е един от тях. Може ли да се направи нещо или решението е да взема просто друг филтър? Ако е така, какъв бихте ми препоръчали, който да е наистина тих?
Другото ми питане е има ли как да се сложи изобщо външен филтър, тъй като капака е фабрично закрепен за аквариума и има само тесен отвор отзад, има ли как да се закрепи?
Прикачам и снимка на филтъра ако ще е от помощ.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Отг: Проблем с шумен филтър
« Отговор #1 : понеделник, 27 април 2020 г., 11:17 ч. »
Качете повече снимки на филтъра - къде е разположен и каква му е връзката с водата. Както и на капака - снимайте го отзад, отстрани, отгоре за да може човек да придобие представа.

Неактивен nicco

• Активен потребител
  • Публикации: 99
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #2 : понеделник, 27 април 2020 г., 17:07 ч. »
Ako го държите с ръка под вода и пак бръмчи по-добре го сменете.Ако бръмчи само когато е монтиран значи предава вибрации и трябва да се помисли как да се отстранят.

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #3 : понеделник, 27 април 2020 г., 17:35 ч. »
Всеки филтър е шумен при първо пускане(някой канистри правят изключение обаче) и за няколко часа или ден се балансират и млъкват. 8 вата е само и не би трябвало да е толкова шумен,но както казваш е в спалня,а това си е приключение да намериш вътрешен филтър който да не се чува изобщо ;)

Неактивен Zheni93

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : понеделник, 27 април 2020 г., 18:08 ч. »
Върнах се в магазина да го проверят. Жената там каза, че тези си били така шумни и мога да направя рекламация, но сигурно пак така щял да си шуми и да го видят техниците. Като разгледах това си е водна помпа, която засмуква вода от аквариума и я качва през флейтата във вградения под капака филтър. Бръмчи си всякак, и да го държа, и не, все така. Цяла вечер и цяла нощ работи и на сутринта нямаше промяна. Тъй като това ми е първият аквариум, може би аз не мога да преценя дали това е нормално, затова прикачам видео, на което се чува шума. За мен това е абсолютно непосилно да се спи на това бръмчене, то е по-силно от хладилника в нас и се чува и на пуснат телевизор, а аквариума е на метър от спалнята. Явно ще трябва да се търси по-тих вариант, някакъв вътрешен филтър до 60-70лв ако можете да ми препоръчате, който да е наистина тих и да може да му се изключва аерацията за през нощта ще съм много благодарна.  :-[

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #5 : понеделник, 27 април 2020 г., 19:35 ч. »
По - добре външен филтър. На sun sun са на добри цени.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : понеделник, 27 април 2020 г., 20:52 ч. »
Абсолютно нетърпимо!
Пробвай да махнеш прозрачния маркуч, който излиза от филтъра към повърхността. Би трябвало да се пооправят нещата.

Неактивен Zheni93

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : понеделник, 27 април 2020 г., 21:44 ч. »
Пробвах, бръмченето идва от самия мотор и явно няма да се оправи, тъй като в магазина казаха, че е напълно нормално...
Сериозно обмислям да взема Fluval U3. Някой тук има ли го? Главно ме притеснява нивото на шума, но четох доста положителни коментари в amazon. Какво ви е мнението за него?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #8 : вторник, 28 април 2020 г., 06:53 ч. »
Пробвах, бръмченето идва от самия мотор и явно няма да се оправи, тъй като в магазина казаха, че е напълно нормално...
Сериозно обмислям да взема Fluval U3. Някой тук има ли го? Главно ме притеснява нивото на шума, но четох доста положителни коментари в amazon. Какво ви е мнението за него?

Сега юе дадещ пари за Флувала ,но постепенно ще стигнеш до идеята за външен филтър.....тоест спести си този харч и направо вземи канистър ;)

Неактивен nicco

• Активен потребител
  • Публикации: 99
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #9 : вторник, 28 април 2020 г., 10:54 ч. »
Колегите са прави най-добре канистър.Иначе на въпроса имам по-малкия флувал у2 и е напълно безшумен.Спрял съм подаването на въздух защото шума от мехурчетата ме дразни,достатъчно е да раздвижва повърхността на водата.Има и друг вариант - глава акваел 1000 с обикновенна голяма гъба,като изхода може да се свърже с маркуч към топ филтъра.

Неактивен Zheni93

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : вторник, 28 април 2020 г., 21:07 ч. »
Много благодаря за съветите!  :pray: Страх ме е още да купувам канистър, да не стане някое наводнение.
Nicco идеята за помпа, свързана към топ филтъра е страхотна и мисля да я осъществя в скоро време. Засега взех Fluval U3, да не забавям старта на аквариума. Не е напълно безшумен, но пък е идеален, дори с балончетата е милиарди пъти по-тих от другия.
Мисля в 82 литра да сложа 6 сомчета коридораси и 6-10 цветни тернеции. Дали това е добър брой? Да не пренаселя аквариума?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #11 : вторник, 28 април 2020 г., 23:05 ч. »
Цветните тернеции на са дело на природата, а дело на човешката глупост и лудост! Изроди са тези риби, но уви... Човека, докато се осъзнае и вече е късно.

Неактивен miroki

• Активен потребител
  • Публикации: 676
« Отговор #12 : вторник, 24 януари 2023 г., 20:15 ч. »
Темата не е прясна, но имах сходен проблем със същият аквариум.
Помпата гръмна след 5-6 г. Работа.
Горната тръба за захващането я отрязах, за да ползвам захващането.
В нея влиза долната тръба. Която е същият размер, като на филтъра който купих. Ехейм 600л.ч. само помпа тип градинско езеро.
На тръбата пробих отвор и натиках един накрайник от друга помпа, да циркулира водата. И се получи прилично.
Закрепването на засмукващата тръба на ехейма, не е добре според мен. Много лесно пада. И за сега бръмчи почти, колкото китайският.
По-късно и снимки.
Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Неактивен miroki

• Активен потребител
  • Публикации: 676
« Отговор #13 : сряда, 25 януари 2023 г., 10:42 ч. »
Но водата се размъти. И снимките са лоши.
Новата помпа е тази. И смукателната тръба се държи повече от вакуума.
https://aquarium.bg/EHEIM_vodna_pompa_compacton_1021220.html
Отзад е фонът е на нивото на накрайникът за циркулация и трудно се вижда.
Сложил съм предфилтър от тривка за баня. Беше и на предния филтър и го преместих.
Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.