Здравейте,
Съвсем от скоро се запалих по акваристиката, много изчетох и реших в крайна сметка по препоръки и на познати и на хора в магазина реших да взема готов оборудван аквариум RS-600 EL, 82 литра с вграден филтър в капака. Дотук всичко точно, напълнихме го с вода и пуснахме филтъра да проверим дали всичко работи както трябва, но е доста шумен. Самия мотор издава сравнително силно бръмчене, което едно приложение на телефона (нз до колко е точно) ми измери като 47db, а на стикера на самия филтър пише 50hz = 17db. Това няма ли да е вредно за рибите? Тъй като аквариумът е в спалнята много трудно се спи с това постоянно бръмчене и се чудя дали това е нормално или има проблем с този филтър специално и трябва да се поправи? Четох че някои филтри трябва да се обезвъздушат, не знам дали този е един от тях. Може ли да се направи нещо или решението е да взема просто друг филтър? Ако е така, какъв бихте ми препоръчали, който да е наистина тих?
Другото ми питане е има ли как да се сложи изобщо външен филтър, тъй като капака е фабрично закрепен за аквариума и има само тесен отвор отзад, има ли как да се закрепи?
Прикачам и снимка на филтъра ако ще е от помощ.