Полезно > Знаете ли, че...

Мексиканска ходеща риба (Axolotl).

(1/7) > >>

Kratun:

Аксолотл (Axolotl), аmbystoma mexicanum, е най-известният мексикански саламандър, наричан още мексиканска ходеща риба. Ларвите на този вид не успяват да преминат през метаморфоза, така че при възрастните остават водните перки и хрилете.
Видът произхожда от езерата в Централно Мексико. Тези саламандри се използват често за научни изследвания, поради способността им да регенерират повечето части на тялото си, дори и част от мозъка си, лесни са за отглеждане, и имат големи ембриони.
Обикновено се отглеждат като домашни любимци в Съединените щати, Великобритания, Австралия, Япония и други страни.
От 2008 г., дивите екземпляри от този вид са застрашени от пълно изчезване, като урбанизацията в Мексико Сити и замърсените води са основната причина за това. Някои видове риби, като азиатският шаран, използват за храна млади саламандри и това е допълнителна заплаха за тях.
Полово зрелите възрастни, на възраст около 18-24 месеца, са с дължина 15-45 см, въпреки че с размер близък до 23 сантиметра се срещат най-често, а по-големи от 30 сантиметра са рядкост.
Аксолотлите притежават характеристики, типични за ларвите на саламандър, включително външни хриле и опашната перка, простираща се от главата по цялата дължина на тялото. Разполагат с 3 чифта външни хрилни стъбла облицовани с нишки, които увеличават площта за усвояване на кислород от водата. Имат и по четири хрилни цепки снабдени с хрилни ресни. Аксолотлите имат и едва видими атрофирали зъби, които биха се развили по време на метаморфозата. Основният метод
на хранене е чрез засмукване, по време на което ресните затварят хрилните цепки. Те са месоядни. Хранят се с дребни насекоми и малки рибки, които поглъщат цели.
Окраската на тези саламандри е от четири различни цвята, два естествени и два изкуствено създадени. Двата естествени цвята са различни нюанси на кафяво и черно. А двата изкуствено създадени са бледо розово с черни очи и албиноси (златисто или бледо розово с розови очи, създаден в американска лаборатория през 1950 г.).


 


Аксолотлите са типичен пример за неотения (neoteny). Това е процес на постигане на полова зрялост при начален стадий на развитие. Липсата на метаморфоза при тях е свързана с отсъствието на хормон на щитовидната жлеза - тироксин. Този хормон е в основата при физическото развитие на организма. Понеже не се произвежда в тялото на този саламандър - той остава с недоразвита физика, макар и да е полово зрял.
Правени са множество опити за изкуствено стимулиране и предизвикване на метаморфоза у аксолотлите. Един от методите е чрез инжектиране на йод, който да стимулира щитовидната жлеза в отделянето на липсващият хормон, а друг метод е свързан с постепенното сваляне на нивото на водата във вивариум населяван от аксолотли. При вторият метод, шансовете за оцеляване са много малки, защото количеството на водата се намалява до толкова, че да не могат животните да се гмуркат.
Има единични успешни случаи за протичане на метаморфоза, но характерното при тях е краткия живот на индивидите. Ако в нормални условия е възможно един аксолотл да живее около 10-15 години (има регистриран единичен случай на 25 годишен индивид), то при претърпелите метаморфоза саламандри не надхвърля 5 години.


Отглеждането на тези животни в домашни условия има няколко съществени параметри. Температурата на водата трябва да е в диапазона от 14 до 24 градуса по Целзий. Както всички студенокръвни животни и аксолотлите се стресират от по-висока температура. Нивото на водата трябва да е минимум 15 см, а за всеки екземпляр трябва да има минимум 40 литра вода
на разположение. Хранят се с хирономус, със замразени или живи торни и земни червеи, както и с пелети от пъстърва или сьомга.

Axolotl (an introduction)

Desmoria:
Много интересна статия. А четвъртата снимка просто е невероятно чаровна. :)

Hristo:
Много са симпатични, наистина :D :up:

Kratun:
Оказва се, че са и доста популярни животинки. Миролюбиви, симпатични, фотогенични - с тази информация се опитвах да ви провокирам. Много бих се радвал да видя снимка на това същество в наш конкурс.
Както и да е.
Следващата ми задача е сибирският саламандър. Някой иска ли да ми помогне?
По-следващата е крилът, а по, по следващата салпа-та.
Търся си помощници.

Hristo:
От каква помощ имаш нужда?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия