Автор Тема: Колко са шумни инсталациите около и в морските аквариуми ?  (Прочетено 5879 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен milen_sf

• Активен потребител
  • Публикации: 76
  • Нас. място: София
  • Ако искаме дъга, трябва да се примирим с дъжда.
Здравейте !
Може ли да споделите мнения за това, колко шумни са морските аквариуми в стайте ви ?
Имам идея да си направя едно нано рифче в спалнята с обем около 70/80 литра, което трябва да разположа на метър от главата ми. В него смятам да гледам риби подходящи за начинаещи, като някой клоуни, гобита и т.н
Може и някакви по-непретенциозни мешести, но едва след като се адаптират рибите .
Мен конкретно ме интересува (с оглед на необходимата техника за отглеждането на риби в този съд), може ли нивото на шум около аквариума да позволи спокоен сън . :hmm: :D
Въпросът ми е много лаишки, но с него искам да провокирам отговорите и на други въпроси, които ме интересуват.
Знам че има ли съмп няма тишина, казано по-просто. И затова нямам намерения да използвам допълнителен съд(съмп).
Дайте съвет, какво оборудване бих могъл да използвам ,евентуално за да поддържам добри условия в аквариума и същевременно да запазя безшумно в стаята ? :crazy:

Неактивен bat_stancho

• Активен потребител
  • Публикации: 42
  • Нас. място: Айтос
Здравей Милене, аз от скромния си опит знам, че тишина няма, но без съмп може, но пак ще бражди скимера, а без него не става. В един чужд сайт човека гледа 26 анемонии без съмп, но с много каулерпа задалжително и всеки ден хвърля по 2 чаши от скимера. Ако колегите с повече опит могат да ти препоръчат някой тих скимер, нека го направят. Или пък с таймер вечер да не работи, докато спиш.Това е от мен. Успех в начинанието!

Неактивен milen_sf

• Активен потребител
Благодаря ти за мението и пожеланието . :up:
Ако е възожно съмпа да се устрой така, че да е обсолютно тих може би бих го сложил .
По отношение на скимерите ще се радвам ако има такъв, който да е тихичък иначе ще се наложи без него .Ще залагам на повече живи камъни и жив пясък . ???

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
Предполагам, че скимер, който ще ти седи на 1 метър от главата, няма как да не дразни. Но пък наистина може да се изключва нощем. Да шуми остава само циркулационната помпа, но те по принцип са доста тихи.
Охлювът не ни е враг!

Неактивен milen_sf

• Активен потребител
Честно казано това с изключването е най-лесно, но не ми изглежда удачно. Аз лесно ще настроя един таймер да го включва и изключва по едно и също време, но не всеки ден лягам и ставам по едно и също време, и сме двама.... В крайна сметка може да се окаже, че скимера ще работи средно по половин денонощие и според мен има опасност да се променят качествата на водата към неблагоприятни . :eyes: :sadnew: :hmm:

Неактивен Torsade

• Активен потребител
Отг: Колко са шумни инсталациите около и в морските аквариуми ?
« Отговор #5 : понеделник, 10 май 2010 г., 20:00 ч. »
За скимера е по-добре да работи непрекъснато, но това все пак е филтър с физикохимичен начин на действие, така че няма да е фатално, ако се изключи, както например би станало с канистъра, на който могат да му измрат бактериите. В периодичното филтриране няма нищо лошо, например в смяната на водата представлява същото. 
А можеш и да минеш без всякакви филтри, ако разчиташ на смяна на водата и на много живи камъни, евентуално с каулерпа в аквариума. Но трябва да си много стриктен към чистотата в този случай.
Охлювът не ни е враг!

Неактивен milen_sf

• Активен потребител
Съществува ли изобщо начин за една безшумна и ефективна ситема за филтрация на морски аквариум ? :dontknow:
Никой нищо не споменава за шумът в стаята си с морският аквариум ?! :dontknow:
Толкова ли си заслужава компромисът с това нещо ? :hmm:
Не ми се вярва да няма измислени начини, като се има предвид че морската акваристика е толко напреднала. Не е тайна и това, че си е необходим сериозен бюджет за да си я позволиш (може би не само в България), а щом плащаш солидно тогава изискванията ти са по-големи . :hmm:

Неактивен mejdupraznika

• Активен потребител -
  • Публикации: 239
  • Нас. място: Добрич
Ако шумът спираше всички , досега нямаше да има колеги акваристи .
Добрич/Хиподрума.

Неактивен milen_sf

• Активен потребител
Ако шумът спираше всички , досега нямаше да има колеги акваристи .

Растителен аквариум, както и аквариум с цихлиди от около 80 литра (толко мисля да е морския) могат да се направят с достатъчно ефективна и безшумна система за филтрация . :up:
Всеки нещо го спира било то шумът, мястото, парите, страхът, незнанието и т.н.
Затова има различни колеги акваристи с различни стремежи, желания, вкусове, потребности и т.н. :drinks:   

Неактивен Torsade

• Активен потребител
Охлювът не ни е враг!

Неактивен milen_sf

• Активен потребител
[url=http://www.nano-reef.com/articles/?article=3]http://www.nano-reef.com/articles/?article=3[/url]

Torsade има ли основание да му вярваме на този Christopher Marks ? :grin:
Благодарен съм ти за насоката. :up: :drinks:

Неактивен Torsade

• Активен потребител
http://www.aquawiki.ru/«Мини_„Немо“»
Имаше някъде 1 статия на руски, как руснака си гледал 2 години по този начин 2 клоуна и таралеж в 20 литра. Май и актиния имаше даже.
П.П. Този даже бил издържал 3,5 години.
Охлювът не ни е враг!

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
Торсаде
Линка който си дал за руския аквариум на Лев има една особенност. За частичната смяна на водата ползва вода от големия си аквариум, който ако не ме лъже паметта беше около 1 тон.
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Здравей колега,
Що се отнася до безшумния морски аквариум, относно размера, който имаш впредвид 70/80 л. е възможен.Смея да твърдя,че последните няколко години понатрупах опит и в морската акваристика. За целта са необходими някои нестандартни решения. Естествено , не те съветвам аквариума да е без скимър , повярвай опитах неведнъж- на големи, на малки и нано съдове. Много живи камъни , каулерпа и подмяна на вода- това помага, но не решава проблемите, които ще се появяват отново и отново. Ще ти се отще - от кафяви фази, нишковидни водорасли, цианобактерии и воня на метан. Не трябва да те притеснява това , че скимъра ще ти изтегли и полезни вещества. Ние не се въздържаме от уриниране :o само и само да не загубим ценни вещества. Турбофлоторите (марковите) са доста ефикасни, но не и безшумни. На практика в дома си реализирах една система с минифлотор, която е приемлива за теб, защото не е по - шумна от цихлидарник. Морската акваристика е занимание, за което няма да съжаляваш. Ако тази система те заинтригува , която няма да ти излезе много по-скъпа от направата на един аквариум с цихлиди , мога да ти дам повече подробности и да ти помогна за направата и.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
kamos каза:
Цитат
За частичната смяна на водата ползва вода от големия си аквариум

Е нали не вярваш в тезата за "стара" и "нова" вода. Все пак огромното количество полезни бактерии са в камъните, пякъса, не и свободно плуващи. Така че няма причина да не работи и с новоприготвена вода. 
Охлювът не ни е враг!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.