Автор Тема: Соленоводният аквариум в софийския зоопарк  (Прочетено 159940 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Ангел Христов

• Активен потребител
  • Публикации: 201
  • Нас. място: София, Люлин-7
Отг: Соленоводният аквариум в софийския зоопарк
« Отговор #375 : четвъртък, 15 ноември 2012 г., 18:49 ч. »
Аз по стечение на обстоятелствата бях тази неделя в зоопарка дълго време и отскочих да видя разбира се морския аквариум....ама греда...залата, в която е той, беше оградена с ленти и без достъп - надписа гласеше че е "в ремонт".
Оказа се, че скоро филм са снимали там.... :crazy:
Много ще ми е любопитно да видя някоя и друга снимка на морския аквариум и развитието му :)

Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #376 : сряда, 22 октомври 2014 г., 17:46 ч. »
И така...

Предполагам, че много съфорумци се питат този аквариум съществува ли и в какво състояние е.
Да, аквариумът продължава да съществува, като голяма част от обитателите са му старите, но има и някои нови. Двойката Немовци, след дълъг съвместен живот се споминаха, достигайки пределна възраст около 8 год. Третият, който беше редовно малтретиран от тях, сега се радва на спокойни старини. Скаридите, пораснали до гигантски за вида си размери, окапаха и те. Някои корали изчезнаха в небитието, а други се завъдиха с моя помощ. Не бих казал, че положението е цветущо - има какво да се желае, но не е и толкова трагично, колкото им се струваше на някои...
Да не забравяме, че този аквариум съществува от години без сериозни катаклизми. :grin:

За доброто състояние на аквариума до голяма степен има заслуга Оги (ogogogo), който редовно полага грижи за поддръжката му като служител в зоопарка. :drinks:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #377 : сряда, 22 октомври 2014 г., 19:21 ч. »
Слуховете за моята смърт са леко преувеличени. :)

А аквариумът е в добра форма благодарение на вас двамата с Оги.  :drinks:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #378 : четвъртък, 23 октомври 2014 г., 00:00 ч. »
Много се изписа за този аквариум през всички тези години. Още си пазя някой постове от хора, които пророкуваха какво ли не и наричаха участниците в проекта, как ли не. Времето си показа кой е прав и кой крив! Благодаря на всички, които спомогнаха за съществуването на този аквариум, Марио, Петя, Оги, Вили (пропускам много хора) и всички, които направиха това нещо възможно. На професорите от всякакви форуми да замълчат най-добре. Винаги съм бил на мнение, че думите в сравнение с делата нямат стойност. Когато някой друг направи такъв проект, който да е жив толкова години, тогава да се обажда.  :) :drinks:
Наздраве!

Неактивен Yonchev

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #379 : четвъртък, 23 октомври 2014 г., 16:55 ч. »
Много добре изглеждащи риби! Успех и за напред!  :clapping:

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
« Отговор #380 : петък, 16 октомври 2015 г., 19:02 ч. »
Здравейте. Отдавна не съм ходил в зоопарка и се чудя... аквариума все още ли съществува?

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #381 : събота, 17 октомври 2015 г., 04:55 ч. »
Би трябвало. За съжаление имаше много промени на хора от ръководството, с които имахме уговорка, дойдоха много нови. Аз лично нямам никаква информация за сегашното състояние на аквариума. Ще се радвам да споделиш.

Неактивен poboo

• Регистриран потребител
  • Публикации: 8
« Отговор #382 : сряда, 07 февруари 2018 г., 14:50 ч. »
Eто няколко актуални снимки на морския аквариум или каквото е останало

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #383 : четвъртък, 08 февруари 2018 г., 06:45 ч. »
Типичен пример за това как с безхаберие и нулева заинтересованост се затрива нещо хубаво. Нещо в което са вложени пари и емоции. Типично по Български. Нямам думи просто... :diablo: :down:

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
  • Публикации: 79
« Отговор #384 : неделя, 25 февруари 2018 г., 16:57 ч. »
Жалко за труда и ентусиазма на хората отделили лично време, а съм убеден и лични средства, за създаване на нещо уникалко, за което "ръководството" на зоопарка пет пари не дава.
Беше чудесна идея, но като знаем че в БГ, по чисто финансови причини, соленоводната акваристика едвам крета може би трябваше да се опита с  нещо по-малко, дори тип нано. Шанса да просъществува проекта тогава може би бил по-голям (щот' пак става дума за едни пари)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #385 : неделя, 25 февруари 2018 г., 19:16 ч. »
Нямаше как да бъде по-малък - там размерите на аквариумите в залата са даденост. Имаше даже идея на ръководството на парка да се направи един много по-голям аквариум, над 1 тон вода, само че се надяваха ние да го финансираме. Ясно е, че нямаше как да стане, а ако се беше случило, сега щяхме да гледаме и още един занемарен съд. Жалко.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #386 : понеделник, 26 февруари 2018 г., 10:09 ч. »
Нямаше как да бъде по-малък - там размерите на аквариумите в залата са даденост. Имаше даже идея на ръководството на парка да се направи един много по-голям аквариум, над 1 тон вода, само че се надяваха ние да го финансираме. Ясно е, че нямаше как да стане, а ако се беше случило, сега щяхме да гледаме и още един занемарен съд. Жалко.

Беше аквариумът вдясно от входа - по-скоро около 5 тона, ако не ме лъже паметта. И ние всъщност го финансирахме - закупихме езерни филтри два броя, събрахме и подарихме едри малавийски хищници от 7-8 вида, аз и голямата щерка ходихме да влачим камъни и пясък за оформлението и влизахме в аквариума да ги подреждаме и нагласяме. Направил съм с личната си кола поне пет курса с камъни от Витоша, пренесъл съм ги на ръка и съм ги редил в аквариума.
След това въпросният "аквариум" протече (естествено - беше с рамка от 30 годишен ръждив винкел), рибите бяха преместени по малки аквриуми отзад. 30-сантиметрови прекрасни екземпляри бяха уморени за два-три месеца.
Онзи.... Радко Сертов (не ми идва на ум по-обиден епитет от собственото му име) викна някаква фирма на свои познати да поправят съда.
Те се справиха така, че аквариумът отново протече след по-малко от месец и оцелелите малавийци пак бяха върнати по малките съдове отзад. Накрая не остана нищо от тях.
Радко завлече двата езерни филтъра, за да си ги ползва за някави шарани в другия край на залата.
Така че в този аквариум сме вложили пари, труд и лични дарения под формата на прекрасни риби, само за да видим как всичко се унищожава от алчност, безхаберие и тъпота.

Спирам да пиша за Софийския зооконцлагер, че само се ядосвам.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #387 : петък, 25 май 2018 г., 15:06 ч. »
Изненадан съм, че аквариума съществува!!! Е, той е пълен погром...До преди две- три години правех опити да го поддържам. Даже нямах нищо против това да е за моя сметка. Моята сметка обаче е доста..... поизтъняла(което е само по моя вина). Мисля, че и цихлидите, щяха да са в големия аквариум и морския можеше да е "РИФ". За мен Радко Сертов и др. Нейков не са проблем. Винаги мога да ги изнудя за съдействие, а и който и да е на тяхната длъжност, но...
Времената се менят и парите се въртят...
Не се справих с новото търсене и новия пазар. Последния форумист, който ме посещаваше беше Пац и мога да го обявя за най-крупния ми клиент от две години насам!, а хората от акваристичната общност срещам изключително рядко и то съвсем случайно( не и в магазина си). Това не доведе до спадане на ентусиазмаът ми, продължавам да се занимавам със всякакви водни твари и да размножавам редки и трудни риби, ракообразни и мекотели.
Проектите в зоопарка се провалиха, но не мисля, че се е случило нещо сериозно или непоправимо. :drinks:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #388 : неделя, 27 май 2018 г., 06:02 ч. »
Проектите в зоопарка се провалиха, но не мисля, че се е случило нещо сериозно или непоправимо. :drinks:

Е какво може да се поправи и да е сериозно Марио?  :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #389 : неделя, 27 май 2018 г., 20:12 ч. »
Марио, мисля, че Нейков не е директор на зоопарка вече. Има някакъв непознат млад човек, видях го веднъж в новините покрай историята с унищожените птици от БАБХ - уж с птичи грип.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.