Аквариуми > Оборудване

Видове CO2 системи

(1/5) > >>

Pac:
Тъй като скоро ще трябва да се оборудвам с CO2 система, хванах да попрочета туй онуй по въпроса. Реших, че на форума би била полезна една тема, която разглежда най-общо видовете системи.
Тъй като аз не съм ползвал такава система досега, моля да ме корегирате ако има някои неверни според вас неща. Може и да допълним статията за да стане по-изчерпателна и полезна.

Пет типа CO2 системи
се използват от акваристите за добавяне на CO2 в аквариума. 1. CO2 биосистеми, 2. Мехнични CO2 системи, 3. Елекролитни CO2 системи, 4. CO2 таблетки. Следва описание на тези методи.
 
1. CO2 биоситемата
се състои от контейнер, подобен на 2 литрова бутилка от сода с малки количества мая, захар, pH буфер и вода. Тези съставки ферментират и отделят CO2. Това е много ниско-технологичен, естествен и евтин начин за добавяне на CO2 във вашия аквариум.
Контейнерът има капачка с дупка, където се слага маркуча извеждащ газа към акварума. Балончетата се разтварят във водата (за по-пълно разтваряне се използват специални устройства – реактори).Не е трудно да си направите сами такава система с подръчни материали.
Повече информация ТУК.
 
2. Механичните CO2 системи
са доста по-ефективни от биосистемите. Също така са доста по-сложни и по-скъпи. Веднъж задействани и регулирани правилно обаче, те работят безпроблемно с години.Механичната CO2 система използва бутилка с CO2 и обикновено включва механизъм за регулиране на налягането, брояч на мехурчета и реактор за разтваряне на газа във водата. Някои от предлаганите на пазара бутилки са за еднократна употреба, а други позволяват презареждане.

Тъй като фотосинтезата използва светлина, тя се случва само, когато е включено осветлението на аквариума. През останалото време и самите растения отделят CO2. Затова е препоръчително да изключвате системата когато няма включено осветлене. Това може да става ръчно, но за целта се продават и електрически клапани, които работят с таймер.
Има по-евтини алтернативи на тези клапани. Единият вариант е да се пуска допълнително аератор нощем. По този начин излишният СО2 отива в атмосферата. Ако пък използвате активен реактор, можете да спираре него. Газът ще се отделя на големи мехури, при което се разтваря минимално. И двата варианта изискват таймери, също както електромагнитния клапан. Ако сте се спрели на варианта със спиране на реактора, той се връзва на таймера за осветленито (вероятно вече имате такъв). При аератора нещата са наобратно и има нужда от допълнителен таймер.

Прекомерното съдържание на CO2 може да понижи pH на водата до нива вредни за рибите. Затова трябва да настроим правилно количеството на подавания газ. Разтворения CO2 може да се измери с различни лесни за употреба устройства. Продават се и системи, които регулират подаването на CO2 в зависимост от pH на водата измерено по електронен път. Те са доста скъпи, и имат нужда от периодично подменяне на електродите нужни за измерването на pH.3. Електролитните CO2 системи
използват електричество за да преобразуват въглероден блок (който се сменя периодично) в газ CO2. От блока бавно се отделят малки мехурчета, които се разтварят във водата. Системата се съсъои от електронно устройство и въглероден блок.Тези системи получават преобладаващо негативни отзиви и не са за препоръчане засега. Вбъдеще технологията вероятно ще се развие в положителна посока.

4. CO2 теблетките
се поставят директно в аквариума и постепенно отделят CO2 във водата.Някои фирми предлагат реактори специално за този тип таблетки, за да не излиза отделения газ нагоре, а да се събира и разтваря по-продължително.Като цяло метода не е много ефективен и е подходящ само за малки аквариуми.

Внимание! Някои CO2 биосистеми се зареждат с таблетки съдържащи активните вещества и бактерии нужни за ферментацията. Тези таблетки нямат нищо общо с CO2 таблетките, които се поставят директно в аквариума. Таблетки за биосистема поставени директно в аквариум биха създали сериозни проблеми.


5. Течният органичен въглерод
също се използва за подхранване на растенията. Поместването му в тази статия е малко под въпрос, защото не става дума за CO2. Растенията обаче могат да приемат въглерод и в такава форма. Течният въглерод много често се използва едновременно с подаването на CO2, но може да се добавя и самостоятелно. Ефектът от самостоятелното добавяне е около 1/3 от ефекта на добра механична система и е подходящо за бавни аквариуми. Течният въглерод има някои предимства - не понижава pH, също така намалява алгите в аквариума, особено нишковидните. Използването му е повече от лесно.


Pac:
Аз все още не съм решил за себе си какво да избера. Със сигурност няма да е третото. Май най-добре е да се понапъна да взема една механична система, или да си я сглобя от материали не специално за акваристика.

Borko7:
Напишете нещо и за СО2 таблетките. КОй има опит?

Pac:
Мерси! :) Добавих информация и за тях, бях ги забравил.

Kratun:
Pac, за да не се наложи да се издирва темата от други потребители след време - ще я залепя на таблото. Благодаря за усилията! :ok:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия