Полезно > Знаете ли, че...

Корали от язовира

(1/7) > >>

Torsade:
За тази тема трябва да се благодари на жена ми. В неделя бяхме семейно за риба на язовир "Александър Стамболийски", нито костур се обади, нито бяла риба... А на връщане съпругата казва: "Я виж това камъче, мисля, че е някаква вкаменелост?" И така, като се поразтърсихме малко, намерихме набързо цяла шепа вкаменени останки. Повечето ги намери тя  :D . Част от тях много ми приличат на полипи от съвременен коралов риф, но идея си нямам дали някога по тези места климатът е позволявал развитието на корали. Ето находката, преценете сами.
Ето този камък ми прилича на колония от затворени зоантиди...

Този също. Снимал съм го и отстрани.А какъв е този корал не мога да се сетя. И той е сниман и отстрани, а даже и отдолу:

Добре, че ми се виждат пръстите, че забравих да сложа нещо за мащаб.
Ето един полип, който прилича на горния:


Следващите неща съвсем ме объркват. Биха могли да са и растения. Ако произхождат от коралов риф, нямам никакво предположение що за създания са:И последната находка, която няма как да не е подводна - мида  :D


Ако някой може да каже нещо за вкаменелостите, нека сподели...

Divane:
Само дето не се вижда нито една снимка. :hmm:

Boby_:
Много интересни находки наистина! :)
За самите корали едва ли мога да ти кажа нещо, което не знаеш, но по едно стечение на обстоятелствата преди няколко дни гледах поредния филм (мисля по History или NatGeo) за климатичните промени. Интересното беше, че в някакъв район в САЩ определяха какво е било морското равнище в даден момент от миналото по слой от определен вид корали в скалата - такива, които живеят само на дълбочина между 3 и 6 метра. Доста от находките им изглеждаха почти като твоите. :)
Има два начина, по които според мен тези корали могат да са се оказали там. Възможно е да са достатъчно стари, за да не са се формирали по нашите ширини, а на доста по-южни, след което движението на тектонските плочи да ги е докарало тук. Но по-вероятно ми се струва там да са живеели корали преди няколко стотин хилади години, когато този район е бил част от Средиземно море, климатът е бил доста по-топъл, съответно нивото на моретата - доста по-високо от сегашното.

Divane:
аз продължавам да не виждам снимките..

aquaworld:
Аз също не ги виждам.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия