Автор Тема: Едногодишните килита или историята на оцеляването  (Прочетено 33317 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com


Едногодишни килита

За оцеляването в едни от най-екстремните условия за сладководни риби, килитата са развили изумително поведение, за да живеят добре и да се размножават.

Eдногодишните килита е трябвало да развият изключителна адаптивност, за да оцелеят в някои от най-трудните и динамични среди, пред които са изправени всички водни гръбначни. Терминът "едногодишни килита" се отнася за тези риби, които обитават временни водни обекти, като се раждат, възпроизвеждат и умират в рамките на една година.  Сред многобройните стратегии за оцеляване е проявата на изключително бърз растеж, яйца, които могат да издържат на пълно засушаване, както и способността да се адаптират към постоянно променящи се параметри на водата.

Променящата се околна среда

Едногодишни килита са открити на източния бряг и някои вътрешни държави на Африка, както и в цяла Южна Америка - от северните граници на континента до Аржентина. Местообитанията на всички едногодишни килита имат общи характеристики. Те преживяват един или два изключително краткотрайни периода с големи валежи, следвани от дълги сухи периоди, с почти никакви валежи. Назъбените терени се пълнят с наносни води през дъждовния период, образувайки водни басейни и мочурища, които бавно се изпаряват след спирането на дъждовете и напълно изсъхват до следващите дъждове.

Тези временни местообитания са освен динамични, също така и ненадеждни. Всяка година дъждовният сезон може да започне по-рано или по-късно от обичайното, а понякога се предшества от един или два дъждовни дни. Поради това водоемите не съществуват много дълго и обикновено изсъхват преди основния дъждовен сезон, като убиват всеки воден живот, който може да е възникнал.

С дъждовете идват и всякакви диви животни, които допълнително размътват и замърсяват водата. Те са придружени и от хищници,  главно птици, насекоми и земноводни, които с удоволствие ловят цветните килита. В допълнение към видимите физически предизвикателства, местообитанията са изолирани и това води до потенциално ограничаване на генетичното разнообразие. Ембрионите на едногодишните килита също трябва да са много издръжливи, за да могат да оцелеят през инкубационния период в горещ и изсъхнал субстрат и да се излюпят в момент, в който да се гарантира оцеляването на личинките.

Взети заедно, всички тези фактори са в състояние да смажат и най-креативния набор от стратегии за оцеляване, но едногодишните килита са се запазили в продължение на хилядолетия.  Историята им за оцеляване продължава да учудва всички, включително и най-начетените професионалисти.

Излюпване на едногодишни килита

Произволно ще изберем люпенето за стартова точка на нашата дискусия за стратегиите за оцеляване на едногодишните килита.
Когато дъждовете станат продължителни, езерата и мочурливите зони бързо започват да се пълнят. Тогава повечето яйца завършват своя цикъл на развитие и се излюпват няколко дни по-късно. Малките рибки са в състояние да се грижат сами за себе си още когато започнат да плуват, което обикновено става до няколко часа след излюпването.

Горе-долу по времето на излюпването на яйцата започват да се развиват и хранителните им източници под формата на микроскопични организми и ларви на насекоми. Въпреки че новоизлюпените рибки са сравнително малки, те си имат зъби, които им позволяват да отхапват парчета от хранителните продукти, които от своя страна могат да бъдат твърде големи, за да ги лапнат наведнъж.

Малките рибки растат много бързо като някои от тях ще са готови да хвърлят хайвер след по-малко от 3 седмици. Основните причини за това са две.  Първата е, че ако валежите се окажат случайни и все още не е настъпил дъждовния сезон, водните басейни могат да пресъхнат бързо. Бързото съзряване позволява на видовете, които до няколко седмици ще започнат да хвърлят хайвер, да осигурят оцеляване на вида, дори ако басейните пресъхнат.

Въпреки че не е добре проучена, втората причина е много сложна и е свързана с генетиката на мъжките риби. Като цяло, доминиращите мъжки, които растат бързо и много цветни, също така има голяма вероятност да умрат първи, поради хищничество или стареене.  Когато доминиращите мъжки са отстранени, някои от подчинените мъжкари бързо увеличават размера си и развиват своята възрастна разцветка. Те приемат доминираща роля, докато не бъдат изядени от хищници или не умрат от старост, което позволява на следващите да се развият. Развъдчиците виждат това и в своите развъдници. Няколко мъжки имат голяма разлика в ръста, в сравнение с останалата част от скороизлюпените рибки. Ако тези мъжки не се отстранят бързо, подтиснатите мъжки никога няма да се развият.  Този гениален механизъм увеличава броя на индивидите,  което помага в най-широка степен за опазване на генетичното разнообразие.

Хайверът на едногодишните килита

Ембрионите на едногодишните килита също са изправени пред множество предизвикателства за своето оцеляване. Има два основни фактора, които трябва да се преодолеят: трябва да оцелеят в продължение на месеци в горещ и изсъхнал субстрат и трябва да се излюпят в момент, когато оцеляването им е сигурно. Стратегиите за оцеляване, които се включват, са може би още по-невероятни от тези, използвани от вече родените риби.

Нотобранхиусите снасят своя хайвер точно под повърхността на черната кал, която сформира субстрата на техния хабитат. Впрочем много видове в Южна Америка се възползват от широките и меки торфени подложки, предлагани от техните местообитания, за да заровят добре хвърляния от тях хайвер.  В един момент в инкубационния период, всички ембриони на едногодишните килита се нуждаят от въздух. Следователно субстратът трябва да се засушава и облива от вода, като по този начин позволява да достигне въздух до областите, в които се намират хайверните зрънца.

Като цяло, ембрионалното развитие е разделено на три етапа. Повечето яйца като че ли са програмирани да достигнат до третия етап от развитието си по това време на годината, когато се очаква да започне дъждовният сезон в техния регион. По-голямата част от зрънцата ще се излюпят до няколко дни след като езерата и блатистите местности се напълнят.

В повечето случаи, след като веднъж започне дъждовният сезон, хайверът продължава да се излюпва постоянно. Въпреки това изолирани валежи или фалшиво начало на дъждовния сезон може да запълнят местообитанията, които след това ще изсъхнат и всички излюпили се рибки ще загинат. Може да има и сух период, който да продължи повече от година и  да унищожи всички яйца, които са достигнали крайната си фаза на развитие. Ясно е, че видовете, на които всички яйца са достигнали крайната си фаза едновременно, не биха оцелели при продължителна суша или фалшиво стартиране на дъждовния сезон. Ето защо яйцата на едногодишните килита не навлизат в последната фаза на развитие по едно и също време. Малък процент от ембриони могат да останат на по-ранен етап от развитието си в продължение на седмици, месеци, а се предполага – дори и години. В резултат на това в почти всеки момент от живота на едно езерце или мочурище, ще има ембриони на различен етап от развитието си и някои от яйцата ще бъдат готови да се излюпят, независимо дали дъждовете наистина започват.

Като последна застраховка, ембрионите на някои едногодишни килита няма нужда да минават през всичките три етапа от развитието.  Етапите, които не са от съществено значение, са зависими от различни фактори на околната среда - температура, нива на кислород, CO2 и остатъчна влага. Като зависят от голям набор от променливи, си осигуряват още един механизъм, за да гарантират, че винаги ще има някои яйца, които са готови да се излюпят, когато истинските валежи настъпят, като по този начин осигуряват оцеляването на вида в бъдеще.

Отглеждане на кили рибки

През годините акваристите по света са използвали познанията си за стратегиите за оцеляване на едногодишните килита, за да успеят да ги отглеждат и размножават в аквариумни условия.

Може би няма по-голяма тръпка в хобито, от това да наблюдаваш сърчицето на кили ембрион да помпа кръв, докато все още се развива тялото.  Нито пък някой ще забрави първия път, когато е гледал как дузина новоизлюпени рибки, толкова малки, но вече напълно готови да растат и да се развиват, са излезли от сухата топка мъх.
Наблюдението на този етап от живота създава специални емоции и мисля, че това е нещото, което мотивира толкова много от нас да прекарват голямата част от съзнателния си живот в присъствието на риби.

Развъждане на едногодишни кили рибки

Разбирането на стратегиите за оцеляване на едногодишните килита осигурява на заинтересованите хобисти идеи за това как по-ефективно да отглеждат рибите. Една добре работеща двойка на здрави кили риби в размножителна възраст почти постоянно хвърля хайвер. Те произвеждат стотици яйца, ако им се осигурят подходящи условия и субстрат. Но успехът зависи най-вече от правилното инкубиране на хайвера.

Най-бързо развиващите се мъжки са и с най-краткотраен живот. Отстранете тези индивиди от групата, за да изберете по-добре украсени и с по-добра форма рибки от следващата група растящи мъжки. Трябва да се избират от 1 до 3 женски с леко заоблени коремчета, а не хлътнали. Изолирайте мъжките и ги подгответе за хвърляне на хайвера, като им осигурите живи и замразени храни.

Използвайте градинарски торфен мъх без тор, който предварително е накиснат или преварен, за да потъне по-бързо. Поставете го в цилиндрична съдинка, като допълните със стара вода до дълбочината, препоръчвана за този вид. Оставете рибите в продължение на поне 10 часа, но не повече от 24, като не храните. Групата може да се зареди отново след почивка от около една седмица, за да се възстанови.

След като извадите рибите, излейте водата и прецедете мъха през фина цедка, изстискайте го така, че да остане съвсем малко вода. Поставете топката между листа от вестник за 24 часа. След това леко влажният торф се съхранява в полиетиленов плик, вързан или сгънат, за да се предотврати излагането на въздух, но не да се затваря херметически.

Тестова част за излюпване трябва да се остави на стайна температура, за препоръчаното за този вид време. Поставете около 25% от торфа в съд, добавете стара вода и периодично проверявайте хайвера. Ако са се развили, повечето зрънца ще се излюпят за около два дни. Ако не са достатъчно развити ги засушете отново и оставете за още един месец. Повтаряйте тази процедура докато се излюпят хайверчетата и чак тогава накиснете и останалата част от мъха. След като приключи люпенето, засушете останалия мъх за още един-два месеца. Това позволява на яйцата, които са все още в първите две фази, да завършат своето развитие. Втората инкубация най-вероятно ще доведе до още излюпени рибки.

Повечето току-що излюпени рибки веднага се захранват с малко жива храна. Най-малките ще се нуждаят от микроскопична храна за първите няколко дни, разбира се, с уговорката да се добавя и
добре аклиматизирана растителна маса. Растежът е бърз. Поддържайте развъдните аквариума чисти чрез редовна смяна на водата, поне три пъти на седмица. Поддръжката след това е ясна. Мъжките започват да се оцветяват до третата седмица, а женските започват да хвърлят хайвер между шестата и десетата седмица.

Успешното хвърляне и отглеждане на хайвер на едногодишни кили рибки, е преживяване както никое друго.Автор: Charles Nunziata
Превод: DanyGod

Неактивен jigit76

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 18
Отг: Едногодишните Килита или историята на оцеляването
« Отговор #1 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 08:24 ч. »
 :clapping: :bow:Браво за положеният труд!Доста съдържателна и изчерпателна статия. :up:
ако не сте част от валяка, сте част от пътя!!!

Неактивен nihi79

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 234
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
Отг: Едногодишните Килита или историята на оцеляването
« Отговор #2 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 08:41 ч. »
Много полезна информация.Поздравления за превода :bow: :clapping: :clapping:

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Едногодишните Килита или историята на оцеляването
« Отговор #3 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 10:20 ч. »
Дани, благодаря за положения труд! Чудесна статия, много полезна информация.  :bow:
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен DanyGod

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 545
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Жена
 • Divolino.com
  • Divolino.com
Отг: Едногодишните Килита или историята на оцеляването
« Отговор #4 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 10:23 ч. »
Винаги съм готова да помогна  :-[
Divolino.com

Неактивен AQUASAUR

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 244
 • Нас. място: Sofia, Student City
 • Пол: Мъж
  • https://www.flickr.com/photos/47508342@N02/albums?fbclid=IwAR07FYfCmHpeuoFwAn5f3l8BCd_x2r8iDWhd6_8fJn3eJZNt9q3KG3HqGx4
Отг: Едногодишните Килита или историята на оцеляването
« Отговор #5 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 12:24 ч. »
Адмирации и от мен за превода!  :up:
Сега ако и Цецо подмени тази документална снимка с някоя и друга по-хубава 8) ... ще стане СУПЕР!  :)

Неактивен vicky

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 80
 • Ooops!
Отг: Едногодишните Килита или историята на оцеляването
« Отговор #6 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 17:31 ч. »
Едно бързо въпросче...
Колко дълго живеят нотобранхиус рахови в аквариумни условия?
Докарват ли 2 години?

Неактивен djer

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 340
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #7 : четвъртък, 09 юни 2011 г., 22:48 ч. »
Да ако не ги топлиш много ;), и храниш нормално.

Неактивен vicky

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 80
 • Ooops!
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #8 : петък, 10 юни 2011 г., 16:48 ч. »
Мерси за инфото  :)

Неактивен galagata

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 23
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #9 : събота, 04 февруари 2012 г., 16:36 ч. »
Авторът на статията на моменти е писал световни глупости. По долу извадениет цитати няма как да са верни.

"С дъждовете идват и всякакви диви животни, които допълнително размътват и замърсяват водата. Те са придружени и от хищници,  главно птици, насекоми и земноводни, които с удоволствие ловят цветните килита. В допълнение към видимите физически предизвикателства, местообитанията са изолирани и това води до потенциално ограничаване на генетичното разнообразие. Ембрионите на едногодишните килита също трябва да са много издръжливи, за да могат да оцелеят през инкубационния период в горещ и изсъхнал субстрат и да се излюпят в момент, в който да се гарантира оцеляването на личинките."


"Въпреки че не е добре проучена, втората причина е много сложна и е свързана с генетиката на мъжките риби. Като цяло, доминиращите мъжки, които растат бързо и много цветни, също така има голяма вероятност да умрат първи, поради хищничество или стареене.  Когато доминиращите мъжки са отстранени, някои от подчинените мъжкари бързо увеличават размера си и развиват своята възрастна разцветка. Те приемат доминираща роля, докато не бъдат изядени от хищници или не умрат от старост, което позволява на следващите да се развият. "

"Развъдчиците виждат това и в своите развъдници. Няколко мъжки имат голяма разлика в ръста, в сравнение с останалата част от скороизлюпените рибки. Ако тези мъжки не се отстранят бързо, подтиснатите мъжки никога няма да се развият."

"Има два основни фактора, които трябва да се преодолеят: трябва да оцелеят в продължение на месеци в горещ и изсъхнал субстрат и трябва да се излюпят в момент, когато оцеляването им е сигурно. "

"Най-бързо развиващите се мъжки са и с най-краткотраен живот. Отстранете тези индивиди от групата, за да изберете по-добре украсени и с по-добра форма рибки от следващата група растящи мъжки. Трябва да се избират от 1 до 3 женски с леко заоблени коремчета, а не хлътнали. Изолирайте мъжките и ги подгответе за хвърляне на хайвера, като им осигурите живи и замразени храни."

"Оставете рибите в продължение на поне 10 часа, но не повече от 24, като не храните. Групата може да се зареди отново след почивка от около една седмица, за да се възстанови."


Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #10 : събота, 04 февруари 2012 г., 20:01 ч. »
Няма да е лошо да се аргументираш колега. Така със сигурност ще разберем какво имаш предвид.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #11 : събота, 04 февруари 2012 г., 20:51 ч. »
Преведената информация представлява доброволно положен труд, който не заслужава квалификации от сорта "световни глупости".
Ако има нещо невярно, неточно, подвеждащо или такова, което да вреди на занимаващите се с отглеждането на кили рибки - има си начин за нормални забележки. Споделянето на знания е неблагодарно занимание. Винаги ще се намери критик, който да "опровергае" информацията.
Още по-лошо става, когато потребител превежда чужди статии. Може да попадне на четящи, които не са съгласни с превода. Лесна квалификация "световни глупости", макар да нямаш две преведени изречения в полза на акваристиката.
Разни хора - разни идеали.
Остава да поправим грешките в глупостите. Нали, galagata?
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен galagata

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 23
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #12 : неделя, 05 февруари 2012 г., 01:50 ч. »
 =

Неактивен galagata

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 23
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #13 : неделя, 05 февруари 2012 г., 02:45 ч. »
=

Неактивен nihi79

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 234
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
Отг: Едногодишните килита или историята на оцеляването
« Отговор #14 : неделя, 05 февруари 2012 г., 19:44 ч. »
Уповавайки  се на собствения си скромен опит с кили рибките,ще си позволя да коментирам цитатите извадени от колегата  galagata.


Авторът на статията на моменти е писал световни глупости. По долу извадениет цитати няма как да са верни.

"С дъждовете идват и всякакви диви животни, които допълнително размътват и замърсяват водата. Те са придружени и от хищници,  главно птици, насекоми и земноводни, които с удоволствие ловят цветните килита. В допълнение към видимите физически предизвикателства, местообитанията са изолирани и това води до потенциално ограничаване на генетичното разнообразие. Ембрионите на едногодишните килита също трябва да са много издръжливи, за да могат да оцелеят през инкубационния период в горещ и изсъхнал субстрат и да се излюпят в момент, в който да се гарантира оцеляването на личинките."


Тук ако думата "личинките " се замени с думите "новоизлюпените рибки"(защото се излюпват оформени рибки а не личинки)аз глупост не виждам.
"Въпреки че не е добре проучена, втората причина е много сложна и е свързана с генетиката на мъжките риби. Като цяло, доминиращите мъжки, които растат бързо и много цветни, също така има голяма вероятност да умрат първи, поради хищничество или стареене.  Когато доминиращите мъжки са отстранени, някои от подчинените мъжкари бързо увеличават размера си и развиват своята възрастна разцветка. Те приемат доминираща роля, докато не бъдат изядени от хищници или не умрат от старост, което позволява на следващите да се развият. "

От хищничество могат да загинат и други рибки освен доминиращите. Не мисля ,че не пораснали навреме рибки могат в по-късен етап да си наваксат .
"Има два основни фактора, които трябва да се преодолеят: трябва да оцелеят в продължение на месеци в горещ и изсъхнал субстрат и трябва да се излюпят в момент, когато оцеляването им е сигурно. "

Ако се приеме за хипербола думата "горещ" в цитата не виждам нищо странно!"Най-бързо развиващите се мъжки са и с най-краткотраен живот. Отстранете тези индивиди от групата, за да изберете по-добре украсени и с по-добра форма рибки от следващата група растящи мъжки. Трябва да се избират от 1 до 3 женски с леко заоблени коремчета, а не хлътнали. Изолирайте мъжките и ги подгответе за хвърляне на хайвера, като им осигурите живи и замразени храни."

Аз бих избрал именно най-бързо развиващите се индивиди да продължат рода.Защото се предполага ,че те се с най-добрите гени,щом са се развили най-бързо.Освен за мъжките трябва да се положат поне същите грижи и за женските индивиди за да могат да съберат повече хайвер,преди самото хвърляне.

"Оставете рибите в продължение на поне 10 часа, но не повече от 24, като не храните. Групата може да се зареди отново след почивка от около една седмица, за да се възстанови."

С оглед на това ,че мъжките могат да станат много агресивни към женските,не виждам нищо лошо в това предупреждение рибите да не се държат заедно повече от 24часа.А седмицата почивка е нужна отново на женските екземпляри!
Колега galagate, бих искал и ти да споделиш твоите аргоменти относно цитатите.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.