Автор Тема: Всичко за поддръжката на аквариума (мръсната работа)  (Прочетено 3897 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kole99

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 274
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • На воля
  • Морски аквариум
Да започнем първо със смяната на вода. По-късно ще направя видео клип, как се премахва органика и нитрат от филтъра (съмп)
Водата която е за смяна, трябва да отговаря на температурата в аквариума. Освен това и водната химия също се променя при смяната, а това влияе неблагоприятно на морските организми. pH, твърдост, редокс, соленост. За това водата се сменя по-често (на 10 дена) в малки количества (по 10%).

Плътността на морската вода се променя с температурата:
14*C > SG 1,015, a при 26-27*C > SG 1,012
14*C > SG 1,025, а при 26-27*C > SG 1,022
Това са лични мои измервания

Искам в темата да се дискутира за филтрацията на водата, премахването на органичните съединения и токсините. Филтрацията е биологична, механична, органична и химична. Искам темата да е без спам, само наблюдения на колеги с личен опит. Нека да се опитаме да си помогнем.

Съмп (филтър)

Първо отделение: скимер (устройство за обиране на органичната материя)
За сега най-добрите помпи са на Aqua-Bee. Следва делител, в него имам биоболс топчета за биологична филтрация и за задържане на органика.

Второто отделение е с 10 см дълбоко пясъчно дъно (субстрат от варовикови камъчета и мидички от 1-2 мм) - за биологична филтрация. Аз много го харесвам, защото задържа много органика и нитрат. На десет дена го чистя и съм стигнал нива от 5 мг/л. и редокс 350 mV. Това e при силно натоварен аквариум с много риби и хранене. Следва делител с биоболси, които съм ги сложил в мрежичка, за по-лесно вадене и чистене.

Трето отделение: Помпата с обратна циркулация, която върти водата 3-4 пъти през филтъра. Естествено, колкото повече, толкова по-добре.
В това отделение съм поставил активен въглен, понеже ползвам и озон (окислител на органика). Имах проблеми с една морска врана, появиха и се бели точки. При пускане на озон, слагане на активен въглен и честа смяна на вода рибата се оправи.
Също така в съмпа може да се сложи филтърна вата и едро порест дунапрен - те също вършат добра работа.
ау, ау

Неактивен kole99

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 274
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • На воля
  • Морски аквариум
Отг: Всичко за поддръжка на аквариума (мръсната работа)
« Отговор #1 : понеделник, 02 януари 2012 г., 22:29 ч. »
Eто аз какво изкарах от двата филтъра:
Кафеви петна по стъклото, органика, нитрат, Agua-Bee от близо и кофата със стирката
ау, ау

Неактивен Rama

 • Мотохолик, акваманиак
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 867
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
 • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Всичко за поддръжка на аквариума (мръсната работа)
« Отговор #2 : вторник, 03 януари 2012 г., 21:03 ч. »
Всеки модерен морски аквариум се нуждае от активна филтрация и поддръжка на много добри показатели на водата.
Разбира се, добрият скимър е първото стъпало в поредицата от методи на отстраняване на ненужните и вредни за аквариумните обитатели примеси. Вариантите на биологична филтрация вече са доста разнообразни и набират все по-голяма популярност. Мисля, че освен различните бактерии, които добавяме за биологичната филтрация, водорасловите филтри все още са едни от най-ефикасните. Някои автори, практикуващи Скрубер система (изцяло водораслов филтър) дори твърдат, че постигат перфектни показатели без друга филтрация, активен въглен и смяна на вода.

От своята практика обаче съм установил, че редовна подмяна на активния въглен и 10% смяна на вода (на една или две седмици в зависимост от натовареността и потребностите на танка) са наложителни. Предпоръчвам да се използва активен въглен предназначен за морски аквариуми, тъй като често други такива са произведени за други цели и могат вместо положителен да имат отрицателен ефект върху системата. При смяна на вода наблюдаваме винаги положителен ефект, ако е старателно подготвена със сходни параметри на аквариумната. Заблуда е, ако човек смята, че с подмяна на 10% вода намалява количеството на нитрати, фосфати и др. нежелани вещества. Лесно се пресмята, че при тези малки количества има много слабо влияние върху промяната на химичния състав. При 50% смяна вече ще има намаляване на половина, но баланса на микроорганизмите ще бъде доста нарушен и след няколко дни ще доведе до нежелани ефекти. Такива смени се налагат в крайни случаи, когато се явява единствения начин да спасиш обитателите или поне част от тях.


Как сменям аз:

- подготвям водата предварително на плътност и температура, като за целта ползвам само синтетична рифова сол

- добре е Ph и Kh да бъдат близки до тези в аквариума (всички микроелементи - Ca и Mg добавям допълнително няколко пъти седмично)

- избягвам сифонирането на дисплея, защото предпочитам пясъка да бъде обработван от ровещи попчета, при липса на такива сифонирам горния пласт, но това винаги малко нарушава баланса

- източвам необходимото количество вода - ако сифонирам, то става от дисплея, ако не сифонирам - без особено значение, както и доливането, което се прави бавно


Нашата цел е да поддържаме максимално добри условия за обитателите ни, но каквото и да правиме морето или океана не могат да бъдат наподобени на 100%, което и не е необходимо в домашни условия.Коле, темата е много полезна!  :drinks: Би било любопитно да разберем, ако някой има нестандартни или малко популярни методи с положителен ефект при подръжка на своя соленоводен аквариум. :)
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен kole99

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 274
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • На воля
  • Морски аквариум
Отг: Всичко за поддръжка на аквариума (мръсната работа)
« Отговор #3 : вторник, 03 януари 2012 г., 21:55 ч. »
Здрасти Марио,
липсва ми време да почиствам, обаче като почна... нямам спиране :rocknroll:

Забравих да спомена, че филтърната вата, едро порестия дунапрен и биоболс топчета ги почиствам само с аквариумна вода, за да не се загубят полезните бактерии. Преди това спирам качващата помпа, за да не се качва мътилката. Също така забелязах, че при силно натоварен аквариум с много риби и хранене алкалността пада до 7.9 - 8.0 pH, а при аквариум с две рибки е по-висока 8.2-8.3 pH. Токсини се отделят от рибите, от неизядената храна и детрита - тогава алкалността пада. За сега в рамките на този диапазон от 7.9 до 8.3 pH, нямам проблем с риби и безгръбначни. А както знаем те са чувствителни от промяната на алкалността и можем да ги загубим.
Кислорода също е окислител на органиката. При ниска температура в системата има много повече кислород.
Добре е някой да снима перките на качващата помпа и "уейвмейкъра" като ги почиства.
Ето снимки и на третия ми филтър, който много харесвам. Водата пада върху филтърна вата, минава през протеинов скимер, едра фракция коралови камъчета и едро порест дунапрен. Целта е да се хванат твърдите отпадъци и азотния цикъл да си свърши работата.
ау, ау

Неактивен Ангел Христов

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 201
 • Нас. място: София, Люлин-7
 • Пол: Мъж
Отг: Всичко за поддръжка на аквариума (мръсната работа)
« Отговор #4 : петък, 06 януари 2012 г., 17:54 ч. »
Здравейте, да кажа и аз как процедирам с моя аквариум - с "мръсната работа".
Аквариума ми е с вграден съмп, около 150 литра по размери.
Почти на 7 месеца е вече и засега съм нямал сериозни сътресения, освен известен проблем с хеър алги, който се надявам да реша.
Съмпа ми е около 40-45 литра, като има следните отделения -първо е отделение за скимъра (най-обикновен с камъче), оттам водата минава през капан за мехурчета, след това през торбичка с anti phos на JBL, под нея е едропорест дунапрен, да спира едрите частици, след което има отделение пълно с много био-болс и керамика, активния въглен също е в торбичка и е на края на отделението с био-болс, оттам водата минава през отделението с нагревателя и накрая е отделението за възвратната помпа.
Активният ми въглен е постоянно в аквариума, сменям го на около месец. Не знам дали е правилно, но засега така я карам.
Сменям вода около 15 литра - почти 10% от обема, на около седмица до 10 дни, но това го правя от няколко седмици и нямам наблюдения дали има ефект.
Водата е от осмотизатор - който е също от скоро, но полека лека водата чрез доливането (по 1,5-2 литра на ден) и седмичните смени - ще се смени изцяло.
Осолената вода я джуркам с едно камъче за въздух около едно денонощие, след което я затоплям до поне 20 градуса, преди да я добавя в аквариума. Няма промяна в аквариумната вода на повече от градус, след смяната.
Източвам водата от отделенията в съмпа, тъй като там се събира мръсотия. Ровещото ми попче поддържа пясъка в дисплея в идеално състояние - поне горната част, не смея да сифонирам, за да не разбутам цикъла.
При смяната на водата, изплаквам дунапрена и филтърните пълнежи в част от източената вода.
Чашката на скимъра я почиствам на два-три дни, а основно целия скимър - на около седмица - две (зависи колко ме мързи). Камъчета на скимъра сменям всеки месец.
В момента параметрите на водата са следните -
pH - около 8,2 - теста на jbl оставя доста на фантазията на хората  :crazy:
kH - 9
амоняк и нитрити са 0
нитратите са под 10
Ca и Мg нещо не са ми наред според теста - Ca - 400 и Mg- 900,
при сравнителен тест в магазин ми показа различни стойности?!
Доливам си по малко двукомпонентен калций и магнезий редовно засега.
Лобофитума ми, който е показател за съдържание на магнезий, доколкото съм чувал и чел- е цъфнал като майска роза, така че засега всичко мисля е наред.
Температурата на водата е 27 градуса, солеността - 1.025-1.026.
Притесняват ме единствено хеър алгите - въпреки че според тестовете, фосфати не се откриват - теста ми работи, тъй като показа мъничко фосфати в сладководния ми аквариум.
Леле отплеснах се съвсем- това е от мен,
темата е чудесна, дано повече хора да споделят опит.
Поздрави, Ангел!  :drinks:
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.