Здравейте, да кажа и аз как процедирам с моя аквариум - с "мръсната работа".
Аквариума ми е с вграден съмп, около 150 литра по размери.
Почти на 7 месеца е вече и засега съм нямал сериозни сътресения, освен известен проблем с хеър алги, който се надявам да реша.
Съмпа ми е около 40-45 литра, като има следните отделения -първо е отделение за скимъра (най-обикновен с камъче), оттам водата минава през капан за мехурчета, след това през торбичка с anti phos на JBL, под нея е едропорест дунапрен, да спира едрите частици, след което има отделение пълно с много био-болс и керамика, активния въглен също е в торбичка и е на края на отделението с био-болс, оттам водата минава през отделението с нагревателя и накрая е отделението за възвратната помпа.
Активният ми въглен е постоянно в аквариума, сменям го на около месец. Не знам дали е правилно, но засега така я карам.
Сменям вода около 15 литра - почти 10% от обема, на около седмица до 10 дни, но това го правя от няколко седмици и нямам наблюдения дали има ефект.
Водата е от осмотизатор - който е също от скоро, но полека лека водата чрез доливането (по 1,5-2 литра на ден) и седмичните смени - ще се смени изцяло.
Осолената вода я джуркам с едно камъче за въздух около едно денонощие, след което я затоплям до поне 20 градуса, преди да я добавя в аквариума. Няма промяна в аквариумната вода на повече от градус, след смяната.
Източвам водата от отделенията в съмпа, тъй като там се събира мръсотия. Ровещото ми попче поддържа пясъка в дисплея в идеално състояние - поне горната част, не смея да сифонирам, за да не разбутам цикъла.
При смяната на водата, изплаквам дунапрена и филтърните пълнежи в част от източената вода.
Чашката на скимъра я почиствам на два-три дни, а основно целия скимър - на около седмица - две (зависи колко ме мързи). Камъчета на скимъра сменям всеки месец.
В момента параметрите на водата са следните -
pH - около 8,2 - теста на jbl оставя доста на фантазията на хората
kH - 9
амоняк и нитрити са 0
нитратите са под 10
Ca и Мg нещо не са ми наред според теста - Ca - 400 и Mg- 900,
при сравнителен тест в магазин ми показа различни стойности?!
Доливам си по малко двукомпонентен калций и магнезий редовно засега.
Лобофитума ми, който е показател за съдържание на магнезий, доколкото съм чувал и чел- е цъфнал като майска роза, така че засега всичко мисля е наред.
Температурата на водата е 27 градуса, солеността - 1.025-1.026.
Притесняват ме единствено хеър алгите - въпреки че според тестовете, фосфати не се откриват - теста ми работи, тъй като показа мъничко фосфати в сладководния ми аквариум.
Леле отплеснах се съвсем- това е от мен,
темата е чудесна, дано повече хора да споделят опит.
Поздрави, Ангел!