Автор Тема: Tom's Bucket O' Mud  (Прочетено 7571 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
    • LOTR chess set
Tom's Bucket O' Mud
« : четвъртък, 06 февруари 2014 г., 15:44 ч. »
Този аквариум е прекалено хубав, и трябва да си има самостоятелна тема.

Втора тема:

Tom's Bucket O' Mud
(кофата с кал на Том :)

Аквариумът е описан в няколко форума:

http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=150555
http://www.seriouslyfish.com/forums/my-aquarium/toms-bucket-o-mud/

Човекът отсъства често за по 5-6с. и е направил аквариум, който да може да издържи спокойно такъв период.

Характеристики:
Аквариум 3'х3'х1' (90х90х30 см.) около 240л.
Техника: нагревател 300в, МХ лампа 70в разположена на около 60см от повърхността + слънчева светлина от прозореца, пауерхед да върти водата.
Подръжка: доливане на вода и добавяне на сухи листа. На няколко месеца смяна на малко вода. Понякога добавяне на храна.
Хардскейп:
Неминерализиран компост размесен 50/50 със пясък и покрит пясък
Сърбани камъни и клони.
Подводни растения - всякакви с ниски и средни изисквания за светлина, плаващи растения
Надводни растения - всякакви саксийни растения, каквито е имало по магазините.

Fauna:
Риби: 6 Parosphromenus sp. 'sentang', 7 Bororas maculata, 4 otos,
Ракообразни: cherry shrimp, всякакви охлюви, ostracods и други безгръбанчни

Началото:
След като е засял всичко е изчакал около месец растенията да се адаптират и да мине първоначалният пик на амониеви съединения. След това добавя 50 скариди, отоцинкусите, и някои други безгръбначни. След около 3м, когато популацията на скариди е изглеждала добре добавя расборите, след още един месец трихогастерите (Parosphromenus), за да е сигурен, че хранителната верига е стабилна.

Подръжка: доливане на вода и заменяне на сухите листа от дъб, бук, индийски бадем, когато се разложат. Малка смяна на вода веднъж на няколко месеца. Добавя храна, когато си е вкъщи, но най-вероятно не е важно.
Рибите се чувстват добре, хранят се основно със скариди и остракоди (?), Отосите също постоянно са с пълни коремчета.

На 10. месеца:

Видео:
Parosphromenus: A love story (in two parts) on Vimeo

I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
Отг: Tom's Bucket O' Mud
« Отговор #1 : четвъртък, 06 февруари 2014 г., 16:17 ч. »
На 1 година:

Аквариумът е повече или по-малко самоподдържащ се, и се е превърнал в истинска джунгла.

Изводи за 1 година:
- нужен е по-добър преход за надводните растения, така изглеждат като потопена кофа в аквариума.
- развитието на аквариума е много бавно. каквото става тук за година в бърз аквариум се случва за няколко седмици.
- аквариумът изглежда наистина див.
- има проблеми с твърдостта на водата. Ще се опита да я намали с повече смени на вода. Иска да е по-ниска за да могат гурамитата (Parosphromenus ) да се развъждат.
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #2 : четвъртък, 06 февруари 2014 г., 16:38 ч. »
Рескейп:

Кофата с кал II:

След рескейпа рибите понасят добре прехода. Забелязва , че за изминалата година са изчезнали 2 "пароса", най-вероятно заради твърдата вода.

След като нещата се стабилизират (след около 2 месеца):

Рибите са сменени с такива, които обичат по-твърда вода, а старите отиват в някакъв нанокуб. Сегашните обитатели са : 5 Yunnanilus sp. 'rosy', 8 Danio erythromicron, 3 Dario hysginon и старите Отоси.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #3 : четвъртък, 06 февруари 2014 г., 17:32 ч. »
Без да съм искал сегашния ми аквариум много се доближава, най-вече с храненето на рибите със този. Много кросив аквариум! Също твоята тема е и голямо съвпадение с новия ми аквариум или по-точно стария нов аквариум, който подготвям в момента... надявам се до месец да го стартирам.
50л - вото ми аквариумче се справи само с моето 14дневно отсътвие, при наличие и  на СО2.
Засега да чукна на дърво няма проблеми със него. Имах леки колебания в параметрите на водата, но в движение и с помощ се справям.
Имам въпрос относно растителността - по специално за надводните растения. Знаеш ли какво е наименованието на растенията,  и можеш ли да ги опишеш по - отделно?
Доколкото видях от снимките има и цъфтящи, които са ми много интересни.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #4 : четвъртък, 06 февруари 2014 г., 17:45 ч. »
По 2-3 седмици абсолютно всеки стабилен аквариум трябва да може да издържа. Аз и при цихлидарника ми , където няма едно растение не се притеснявам да го оставям за толкова.
Има много бавни и стабилни аквариуми, но до сега аз съм срещал информация само за 2-3 наистина почти самоподържащи се.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #5 : четвъртък, 06 февруари 2014 г., 17:57 ч. »
Подръжката на Кофата с кал II:

Смяна на вода около 25% на 2 месеца, доливане на изпарената вода около 10% на седмица.

След рескейпа аквариумът не е до прозорец и се осветява само от МХ.

На около 4 месеца:

Махнал е плаващите листа и сега има повечко светлина към дъното.
Добавя няколко нови риби Sawbwa resplendens, които са доста активни и добавят живот в аквариума.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #6 : събота, 08 февруари 2014 г., 16:43 ч. »
Големият Том явно не го свърта и скоро пак прави рескейп:

След като се избистри водата:

Поръчан е външен филтър.

Килимните растения почват да пълзят:
Видео:
Bucket Mk 2 on Vimeo

След 6  седмици. Осветлението е смъкнато малко по-ниско.

Всичко върви добре, мексиканският гамарус почти е изчезнал, защото всички го преследват.
Видео:
Bucket 2.1 on Vimeo

Купува нови "розови боции" (Yunnanilus sp. 'Rosy'):

Том си е купил малка 3W LED лампа oт IKEA за допълнително нощно осветление. (горе в дясно на снимката)

Видео показващо нощното диодно осветление и постепенното пускане на МХ:
Bucket 2.3 on Vimeo

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #7 : събота, 08 февруари 2014 г., 17:04 ч. »
Сред популацията от скариди red cherry се е появила тази скарида:

Междувременно преди време си е поръчал една диодна лампа (Kessil a150 'Amazon Sun' ), която няколко месеца обикаля по пощите. Като цяло е доволен от нея, освен че вентилаторът е шумен и мисли да го смени. Снимки за сравнение (за препоръчване да не се гледат цветовете през chrome и explorer)

70W МХ:

Kessil a150 (6700K):

На цвят са горе долу еднакви, като осветеност диодната е с около 20% повече.

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #8 : петък, 14 август 2015 г., 10:44 ч. »
Според моето скромно мнение, бъдещето на растителната акваристика е точно на такъв вид аквариуми.Нискотехнологични, с бавно протичащи естествени процеси.-Колкото и странно да звучи, че точно аз го казвам.
 Високотехнологичните аква системи и така наречения модерен акваскейпинг ,в който се форсира всичко на макс ,- много СО2 ,силно осветление и ежедневно торене,и кастрене в един момент омръзва на широката аудитория акваристи. Второ са прекалено скъпи . Те ще си останат само за определен кръг профита и маниаци , за да си правят реклама и да си мерят п-----е по конкурсите. Целия този бизнес ,в момента е бизнес за маниаци. А те не са повече 2-3000 човека в целия свят.(съдейки по конкурсите и участниците в подобни форуми).Обикновен човек ,искаш да си сложи подобна красива стъкленица в хола си, не може да я поддържа без помощта на знаещ човек. Не всеки има времето и желанието да си усложнява живота с четене и експерименти.
 Всеки ден се появяват нови и нови растения, нови декоративни елементи - било екзотични камъни и корени ,  т.н......Бизнеса си каза думата..Дизайна на аквариумите се изчанчи до неузнаваймост- планини ,водопади....НО, това са просто едни красиви картички, за които се изискват доста грижи, опит и знания.Избяга се леко от истинското хоби - Акскейпинга вече е повече фотография , изобразително изкуство,  и по малко акваристика.
Всички тези "примадонски растения" които не могат да изкарат седмица- две без  да се отглеждат уж в специални условия , които насилствено приводняваме ,ще окапят с времето, и ще се върнем към класическите олдскул аквариумни китки, помнете ми думите.
И аз от известно време съм се върнал към тях, пробвам от време на време нещо ново, но просто за спорта . Не бих искал да ставам роб на някакъв аквариум. Дори съм си преместил по големите аквариуми на вилата,понеже съм в ремонт. У нас остана едно малко 27 л. с ендрери и скариди .Малкото бях решил да е джидано с финни китки като елатин хидропопър и мини елеохарис но като спрях СО2-то и не го поглеждам всичко си замина-само мъхчета са останали . другия 100л който замина на вилата още май месец е с растения и херацини, на него сменям вода веднъж месечно.Има вътрешна китайска помпичка да движи водата, не съм слагал и капка тор, ама нищо му няма-бистра вода ,китките(микрозоруми,анубиаси ,криптокорини) изглеждат добре. Какво повече му трябва на човек. :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.