Автор Тема: Морски аквариум - разходи за направата му  (Прочетено 18512 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Морски аквариум - разходи за направата му
« Отговор #30 : петък, 12 февруари 2016 г., 21:47 ч. »
Отключвам темата по молба на автора - човекът наистина иска да научи какво му трябва.
Има едно условие - ако ще се говори за цени, да е обективно. За техниката - конкретни марки и модели с точни цени, така че всеки да може да сравни с други източници. Никакви локуми повече.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
  • Публикации: 79
« Отговор #31 : събота, 13 февруари 2016 г., 09:29 ч. »
Явно въпросният човек е абсолютно неориентиран, освен че иска да има морски аквариум, затова бих го посъветвал да отиде в някой от магазините за морска акваристика (за съжаление те се броят на пръстите на едната ръка, но това в неговия случай е +). Там хората са не просто търговци, а преди всичко акваристи, които ще му обяснят всичко от А до Я. Още повече той говори и за външна поддръжка в началото, което също се предлага като услуга от тези акваристи. Иначе тук пак ще се заформи спор, като всеки ще отстоява своята гледна точка, и то по някакъв специфичен въпрос, а въпросният човек не само че няма да е наясно кое е най-добре за него ами може и повече да се обърка.

М/у другото вчера минах през един от "морските" магазини и бях свидетел на точно такъв случай. Човек имащ 0 опит в соленото, с мерак да се осоли. Явно това не беше първа среща, вече му беше изготвена оферта с няколко варианта, по-евтин, но с компромиси и по-скъп, но в перспектива по-удачен, обсъждаха се от такива елементарни въпроси като магнитна чистачка за стъкла до осветлението - китайско или радион и то какъв точно.

В случая за мен това е работещия подход.

Неактивен petrov_plamen1985

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #32 : събота, 13 февруари 2016 г., 15:11 ч. »
Здравейте и извинения за късният отговор от " неродения Петко " :)Причината да не се включа е ,че просто нямах  достъп до интернет иначе темата  ми е изключително интересна .От Варна съм и приемам съвети относно фирми магазини и майстори.Да правилно предполагат повечето доста неща не са ми ясно.Като цяло искам да науча колкото е възможно повече неща относно морската акваристика с цел като отида при конкретния човек или фирма да не го гледам като "гръмнат" .Аквариума в хола съм си намислил да е като вграден в стената с дължина 200х 55(ширина) 60 височина- размери на дисплея . Първият е въпрос ми е удачен ли е като размери, прекалено тесен? или пък по висок или нисък с цел добра осветеност ? Също  има ли подходящи осветителни тела за такъв тип аквариум. На въпроса фирма или човек се чудя кой би бил по добрия вариант . Знаем в България как седи въпроса относно майсторите и фирмите - повечето гледат да ти вземат парите и малко са съвестните хора. Надявам се въпроса с акваристиката  е по-различен. Питам за цени защото не искам да отида  и като ме видят бос да изсипя една огромна сума пари за  техника , който цени са ми надути от фирмата   тъй като виждат  че нямам грам идея за какво става дума. Идеята ми е донякъде да съм наясно каква сума да очаквам за аквариум с тези размери  и със техника която е да да речем  по скала 0-6    нека е  4 ,5 да не връх на сладоледа но да е нещо което е качествено и няма да си блъскам главата след това. В аквариума мисля да е микс - непретенциозни меки , СПС корали  и рибоци . И какви месечни  разходи да очаквам за следваща подръжка - храна , смяна на води ,  тестове , ел. и прочие.  Техниката от тук или с поръчки от сайт. Благодаря на всички включили се в темата за да ми помогнат и на бъдещите такива:)
Поздрави.

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #33 : неделя, 14 февруари 2016 г., 17:06 ч. »
Не знам след това фиаско с коментарите, заключване-отключване на темата въобще има ли смисъл да пиша в нея нещо конкретно.
До автора на темата - искам само да го поканя в Шумен. Според деня от седмицата мога да му организирам посещение при поне 3-4 аквариума - ще ги види с очите си (има много какво да види), ще пипне с ръце и ще има възможност да получи отговори на всякакви въпроси-дори и от собствениците на аквариумите, ако присъстват. И най-вече да сравни - готов фабричен и поръчков, както и качествена техника с компромисна такава - по външен вид, слух и въобще всичко, което още го интересува. И разбира се поканата не е обвързана със задължителна поръчка  :) 
А за да сме полезни и за следващите тръгнали по неговия път ще коментирам само размера. Дължината не е важна, тя е свързана пряко с отделения бюджет или място в помещението. Ако някой твърди, че трябва да се съобрази с осветлението за този размер, значи нещо не е наясно. Тук по важна е ширината за да се направи добра конфигурация на камъните. Ширина поне 60+ см. Ако има възможност най-добрата ширина за мен е 70 см. Другият момент е височината - нормално воден стълб 60- 65 см. Може да се направи и още по-дълбок, но тук пак всичко зависи от мястото и възможностите.

Неактивен petrov_plamen1985

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #34 : неделя, 14 февруари 2016 г., 18:33 ч. »
Ок ще имам предвид предложението . Само ,че най-близка възможност е началото на май , защото не съм в БГ .:)

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #35 : неделя, 14 февруари 2016 г., 20:44 ч. »
Няма значение, смятай се поканен по всяко време.

Неактивен Hake

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
  • Нас. място: Варна
« Отговор #36 : събота, 28 май 2016 г., 08:07 ч. »
Здравейте, все още съм много нов във морската акваристика, но и аз като автора на темата бях много бос в началото и всичко което исках е да гледам два клоуна в нормален за тях аквариум, дори не си помислях за корали в началото. И аз съм от Варна и след обикаляне из повечето магазини в града, единственото място на което според мен получих добра оферта за цялото оборудване беше магазина на Аквалайн. Предлагат и абонаментно обслужване, макар за моя малък аквариум да няма нужда чак от абонамент, все пак ми се наложи да ги извикам у дома за еднократна поддръжка и останах доволен. И на мен ми е интересно колко ще струва една по голяма система със средно качество на техниката. Моите  разходи до тук  са около 1000 лева като все още не съм инвестирал в качествено осветление.

Неактивен Mr.J

• Активен потребител
  • Публикации: 79
« Отговор #37 : събота, 28 май 2016 г., 09:25 ч. »
"...средно голяма система със средно качество на техниката" е много разтегливо понятие. Най-добре се обърни към Аквалайн, след като си доволен от тях, като конкретизираш, доколкото можеш, какво искаш да имаш като система и виж каква оферта ще ти дадат. Освен това може да разгледаш в раздела морски продажби какви с-ми и оборудване 2-ра ръка за какви пари се предлагат. 

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.