Автор Тема: Инфо за филтър за обратна осмоза  (Прочетено 3412 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kal1980

• Активен потребител
  • Публикации: 46
  • Нас. място: Антверпен
Инфо за филтър за обратна осмоза
« : сряда, 27 юли 2016 г., 00:00 ч. »
Здравейте
От месеци проучвам техниката, необходима за рифов аквариум. Решил съм да стартирам един около 420 л +- 120л съмп. Идеята е основно SPS-корали. Може и някоя и друга рибка за движение. Минах през скимерите, помпи и тръби, пауърхедс... Дори и калциеви реактори и ph-контролери. Имам още адски много да уча. Но сега ми трябва малко помощ за филтъра за обратна осмоза. Повечето инфо е основно комерсиално. Всякакви модели и марки. Пишат основни неща като капацитет за 24 часа и необходимо налягане. Почти никой не казва какъв е процента на неизползваемата вода. Спрял съм се на модел на Dennerle. Онова, което успях да намеря за него, е че "отпадната" вода е 2,5 до 4 пъти повече от получената "чиста" такава. Интересува ме реални ли са тези цифри? Варирало от температурата и налягането в мрежата. Споделете какви са вашите филтри, колко вода изразходват? Вярно ли е, че ако към филтъра има монтирана допълнителна помпа разхода на вода пада? Защото има вариант да взема и такава. Почти тройно по-скъпа е. Но ако си заслужава, защо не? Инвестицията ще се върне бързо, при нас водата е 7 евро кубика...
Всякакъв споделен опит ще ми е от полза. Благодаря ви предварително.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
  • Публикации: 161
Отг: Инфо за филтър за обратна осмоза
« Отговор #1 : събота, 17 септември 2016 г., 12:22 ч. »
При мен около 4 пъти повече вода е отходната от осмозната! С допълнителна помпа съм, с тази система:
http://spectrapure.com/RO-RODI/RODI-SYSTEMS/6-Stage-Chloramine-Removal-RO-DI-System-w-SilicaBuster-MaxCap-DI

Sumps are for chumps!

Неактивен Kal1980

• Активен потребител
« Отговор #2 : събота, 17 септември 2016 г., 12:40 ч. »
Ей, вече бях изгубил надежда. Мислех си, че ваканцията свърши, а още никой не отговаря.
Значи правилно са писали производителите. 3 до 4 пъти повече. Сега се спрях на друг модел - Aquamedic premium line 300. Уж с по-добър коефициент. А тази помпа помага ли нещо всъщност? По-бързо ли става?
И благодаря за отговора.

Неактивен SDB

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #3 : събота, 17 септември 2016 г., 14:32 ч. »
помпата е за да поддържа постоянно налягане към мембраната
и по този начин намалява изхвърляната вода (съотношението осмозна към изхвърлена вода зависи от температурата на водата,
НАЛЯГАНЕТО и др.)

Неактивен trex700e

• Активен потребител
  • Публикации: 161
« Отговор #4 : събота, 17 септември 2016 г., 14:55 ч. »
Аз понеже живея в едно софийско село с много съмнителен водопровод и липса на налягане , особено Събота и Неделя, като си дойдат по вилите, за това ми беше с помпа-да поддържа налягане, както е отбелязал колегата горе. Косвено помага и за по-малък разход,да. Не, че не брах други ядове заради разминаване във водопроводните стандарти на щатите и Европа , но това е друга тема. За мен има значение и това как се работи с осмозата. Например, ако я пускаш често но по малко, филтри, мембрани заминават по-бързо , отколкото ако я пускаш по-рядко,но преработиш повече вода, която да складираш някъде.

А ако си купуваш отделно предфилтри, мембрани и чаркове няма ли да излезе по-евтино...казвам го, защото много от колегите така процедират-аз съм с две леви ръце , иначе и аз бих пробвал. To и за това, което планираш , определено няма да минеш с тези евтинките осмози за акваристика с капсуловани филтри. Ако решиш да взимаш и не си DIY фен се довери на спектрапюр.

Иначе до къде си докарал проекта? Готов сет ли ще взимаш или ще ти правят аквариума ?
Sumps are for chumps!

Неактивен Kal1980

• Активен потребител
« Отговор #5 : събота, 17 септември 2016 г., 21:57 ч. »
DIY съм откак се помня :D. Имам стъклата, помпа, скимер, авто-допълване, филтър за активен въглен... Имам даже един калциев реактор, който взех на разпродажба. Осъзнавам, че няма да ми трябва поне още година, ама не можах да се въздържа. Снабдявам се с нещата малко хаотично, но всичко се купува по промоции и празници. Тогава пускат стабилна, но залежала техника. Понякога дори на половин цена. Но се преместих в друга къща, и сега вместо уейвмейкър и LED купувам паркети и гипсокартон :(. Но ще изгрее слънце и на моята улица... Поне до нова година имам да събирам части и инфо.
Иначе ако реша да си сглобявам сам филтъра тук ще ми излезе златен. Затова се спрях на готов вариант. Налягането ни е супер, а и температурата зимата рядко слиза под нулата. Къщата е с централно парно на газ. Затова мисля да е без помпа. Aquamedic-a е стабилен, мисля да се пробвам с него. Останалите неща на пазара са или с малък капацитет, но маркови, или бюджетни китайски. А не искам да рискувам или да си правя експерименти. Все пак говорим за 700 литрова система. Дори ако сменям само по една трета вода, пак ще ми трябват три дни. Ако броим и разтварянето на солта...
И благодаря за съвета.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.