Автор Тема: Осветление за 100 литрова локва.  (Прочетено 802 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен n1k3r

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
Осветление за 100 литрова локва.
« : неделя, 10 юли 2022 г., 21:50 ч. »
Здравейте. Имам една локва с размери 60/40/40 близо 100 литра. Та бях взел едно лед тяло 60 см 16w с 3 режима и с 3 цвята бял, син и червен. Винаги го пускам на третият режин всички цветове да си бачкат. Осветлението го пускам между 6-8 часа а понякога и по малко. Растенията грам не се развиват особено валиснерията и се появи черна брада. Та последствие разбрах, че това не ми вьрши работа и сьм решил да слагам пури. За пурити видях готов пример като за моят литраж 2х18 Sylvania GroLux + 2х18 Sylvania Auqastar. Гледам има ги пурите в 2 варианта в Т5 и Т8. Не знам каква е разликата, но кой вариант ще ми препорьчате. Няма ли да е по добре по 1 пура от двата вида по 30w или както сьм гледал примера по 2 от двата вида ? Дьлжината на пурите сьщо ме интересуват 45см или 55 да са ?  Евентуално ще се радвам и ако ми дадете сайт от кьдето да ги взема.

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
  • Нас. място: София
Отг: Осветление за 100 литрова локва.
« Отговор #1 : понеделник, 11 юли 2022 г., 13:09 ч. »
Т5 и Т8 пурите са според размера на цокъла. А именно оттам трябва да започнеш. Виж с какво пространство разполагаш и колко пури можеш да вместиш. Т8 стандартно са малко по-широки. Ако ще взимаш 30 W то 2 за този литраж ще са ти достатъчни ако просто искаш да си имаш някакви слабо до средно претенциозни растения. Ако искаш джунгла, добавяш СО2 и торове- поне 3. Лично при мен комбинацията Grolux + Aquastar вършеше най-добра работа.
Сега, относно това защо досега нямаш успех. Първо кога си стартирал аквариума? Ако растенията са отскоро им дай време да се адаптират поне месец преди да правиш рязка промяна. Второ защо светиш толкова малко? Поне 8 часа дневно трябва да светиш, иначе нещата, както се вижда ще вървят по-бавно, а и е предпоставка за развитието на зелени водорасли. Трето тази черна брада ме съмнява просто така да си расте. Имащ вероятно излишък от органика или нередовна смяна на вода. Казваш че имаш 3 цвята на ЛЕД-а. Ако е възможно да ги усилваш и намаляваш си пусни бялото и червеното на макс, а синьото на около 5-10% съвсем леко. Дълго време търсих и се оказа че многото синя светлина помага на черната брада повече отколкото на растенията.

Неактивен n1k3r

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
Отг: Осветление за 100 литрова локва.
« Отговор #2 : вторник, 12 юли 2022 г., 19:18 ч. »

Аквариума е стартиран преди около 4 месеца. От тогава до сега растенията почти не са мрьднали. Разтенията са 2 корена валиснерия, 1 корен октопус и 1 корен криптокорина венди. Само криптокорината добре трьгна за в момента. Докато другите разтения така стоят. От днес ги торя с профито и ще следя.  Осветлението е 60 см на дьлжина хваща целияк аквариум лед 16вввв. Светлината е на нива 1-во ниво само бяла, 2ро синю зелено и червено и 3то - синю, зелено, червено и бяла. Няма опция да намалям светлината по цветове. Нямам капак и за това смятам да си направя капак кьм който да вкарам и тези пури. Смаятам, че  ще мога 4 пури да вкарам, но по добре ми звучат 2 по 30в. Тук само се чудя дали да са 60 см колкото е дьлжината на аквариума или 45 см да сложа

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.