Автор Тема: Арчърфиш - една много интересна риба.  (Прочетено 33913 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Арчърфиш - една много интересна риба.
« : сряда, 03 март 2010 г., 21:14 ч. »

Заради поведението си и начина на лов, тези риби би трябвало да бъдат значително по-популярни според мен сред хобистите. Начина, по който уцелват плячката си със водна струя е уникален. Прочетете профила на тези риби ЦЪК

А ето и малко видео:

Archer Fish Spitting

Archer fish spitting

Неактивен nevidimite

• Активен потребител
  • Публикации: 94
  • Нас. място: Айтос
Отг: Арчърфиш - една много интересна риба.
« Отговор #1 : сряда, 03 март 2010 г., 21:58 ч. »
Да наистина много интересни рибета.Какво нещо е природата  и истинктьт за оцеляване.А дали някой в Бг. ги отглежда.Мисля че ще са идеално допьлнение кьм палиудариуми.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : сряда, 03 март 2010 г., 22:04 ч. »
Във Варна се продават. В първия удобен момент ще си направя един бракичен аквариум. За палудариуми и аз си го мислех. Единственото което ме смущава е бракичната вода дали няма пречи на развитието на растенията отгоре? Не съм наясно, но ще потърся материали в нета и ще споделя. Ако някой има опит с това нека каже.

Неактивен nevidimite

• Активен потребител
  • Публикации: 94
  • Нас. място: Айтос
« Отговор #3 : сряда, 03 март 2010 г., 22:07 ч. »
Да и на мен ще ми е интересно да науча повече.Ако някой наистина има повече информация нека е сподели.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #4 : сряда, 03 март 2010 г., 22:31 ч. »
Страхотна риба, признавам си - не знаех, че има такава.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #5 : сряда, 03 март 2010 г., 22:49 ч. »
И аз ги гледах тия рибета ,в един магазин в Ст.Загора....хубаво е че могат да се гледат с тетраодони-на клипчето го видях....имам едно книжле в което пише ,че за бракически аквариум са подходящи-роголистник,крипток.цилиата,елодеа,хигрофила полисперма,микрозорум,гигантска сагитария,сагитария субулата,валиснерия спиралис,вал.тортифолия и явански мъх....само незнам дали няма да ги изпапат рибите.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : сряда, 03 март 2010 г., 22:59 ч. »
Я виж в книгата колко солена трябва да е водата. Все пак не върви да слагам сол на вкус и око. :)

Неактивен emilradev

• Активен потребител
  • Публикации: 107
  • Нас. място: обл. Варна общ. Варна село Варна
« Отговор #7 : сряда, 03 март 2010 г., 23:17 ч. »
Ей голямо нещо са природата и еволюцията .... Оставете всичко друго , ами с каква точност "изстрелва" струята ....
................................................
...................................................
И  :hunter: Съм ! И :fishing: Съм!

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #8 : сряда, 03 март 2010 г., 23:21 ч. »
Една картинка от друга тема - специално за Диян -
[ Не съществува такъв прикачен файл ]
Дияне, тук освен отражения има и такава риба.  :D

[Прикачени файлове с размер над 500 kB не са разрешени]
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен JIX

• Активен потребител
« Отговор #9 : сряда, 03 март 2010 г., 23:30 ч. »
Цецо,малко е постно книжлето-дадени са профили на бракични риби ,и са дадени растения подходящи за бракични аквариуми.Цитирам ти какво пише за параметрите на водата-"В естествената бракична среда нивата на соленост варират с приливите и отливите,така че не се тревожете особено за поддържането на солеността в стабилни граници.Дори по скоро следете за това промените да са постепенни и за поддръжката на качеството на водата.Придържайте се към следните оптимални параметри:темп. 25-28 С; pH 7.6 ;dH 12-15 ;SG 1.002-1.007 "
Книжката-"Всичко за аквариума" на Джина Сандфорд.
пп.Дори гледам че има и от твоите риби за бракическа вода-нарича се Атерина на Целебес- Telmatherina ladigesi

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #10 : сряда, 03 март 2010 г., 23:40 ч. »
Една картинка от друга тема - специално за Диян -
Дияне, тук освен отражения има и такава риба.  :D

Да, това е аквариума на Иван от Стара Загора:
http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?action=profile;u=1533

Той най-добре ще може да даде информация от личен опит за отглеждането на тази оригинална риба.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : четвъртък, 04 март 2010 г., 03:35 ч. »
]
.Придържайте се към следните оптимални параметри:темп. 25-28 С; pH 7.6 ;dH 12-15 ;SG 1.002-1.007 "
Книжката-"Всичко за аквариума" на Джина Сандфорд.
пп.Дори гледам че има и от твоите риби за бракическа вода-нарича се Атерина на Целебес- Telmatherina ladigesi
[/quotе]

Ще разгледам. Благодаря за инфото, вече имам идея, къде може да се започне сериозен бракичен аквариум. Не съм сигурен, че Телматерини могат да си живеят спокойно с тетроадони например. Ама като се замисля в скороста на Телматерините, Тетраодоните едва ли биха могли да ги дори доближат. Разбира се може и да бъркам. Изказвам мнение без да съм отглеждал двата вида заедно. Няма ли някой който да е експериментирал с бракични видове?

Неактивен Ицо

• Активен потребител
  • Публикации: 37
« Отговор #12 : четвъртък, 04 март 2010 г., 10:21 ч. »
За голямо съжаление паладариум и бракична вода са несъвместими. :sorry:
Но все пак има доста марули издръжливи на осоляване.

Неактивен JIX

• Активен потребител
« Отговор #13 : петък, 05 март 2010 г., 18:18 ч. »
Днес специално ходих до това магазинче ,да поразпитам за бракичните риби..и за малко да си тръгна с няколко :) ..но ги оставих за по нататък-може да  се пробвам с един бракичен акваскейп. ;) За мое учудване имаше няколко вида по няколко бройки,явно това ще e новият хит.
Имаше от тия пръскалки-стрелците по 15 лв. бяха,но собственика каза че въобще не им слага сол,и друг път така ги е гледал и нищо им нямало.Имаше и 2 тетраодона,няколко стъклени костура(чанда ранга)но ги бяха оцветили жълтурите :sadnew:  ,попчета -пчелички и разбира се велифери.Та моето внимание бе насочено към пчеличките-много са готини, но искат бая солена вода,собственика ми каза че на 40 л. аквариум слага по една шепа сол, и то не морска, ами най обикновенна готварска.Бяха още малки екземпляри и ги хранят само с артемия.
По нататък може да взема няколко попчета и няколко костурчета ,и да ги пробвам с растения..специално тия 2 вида могат да се гледат заедно.Но стрелците отпадат много големи стават-до 24 см.-toxotes jaculatrix.Разбира се и тетраодончетата не стават за гледане с други риби,големи зверчета били,пък и те стават  много големи-в аквариума при тетраодоните беше пусната една малка каракудка....това им била храната  :crazy: 

Неактивен velislav.zarev

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: Sofia
« Отговор #14 : понеделник, 08 март 2010 г., 20:34 ч. »
...
Та моето внимание бе насочено към пчеличките-много са готини, но искат бая солена вода,собственика ми каза че на 40 л. аквариум слага по една шепа сол, и то не морска, ами най обикновенна готварска.Бяха още малки екземпляри и ги хранят само с артемия.
По нататък може да взема няколко попчета и няколко костурчета ,и да ги пробвам с растения..специално тия 2 вида могат да се гледат заедно.Но стрелците отпадат много големи стават-до 24 см.-toxotes jaculatrix.Разбира се и тетраодончетата не стават за гледане с други риби,големи зверчета били,пък и те стават  много големи-в аквариума при тетраодоните беше пусната една малка каракудка....това им била храната  :crazy:

Относно слагането на една шепа готварска сол - препоръчвам и две-три щипки чер пипер и малко дафинов лист ....

За тетраодоните - може да се гледат спокойно със стрелците. А до храната им - в природата почти изцяло се хранят с мекотели - главно водни охлюви, които разтрошават със здравите си зъби. Имам наблюдения върху няколко тетраодона (нигровиридис) - гледат се в сладка вода и нямат проблеми, даже се размножават. Ако им се пуснат малки не много подвижни рибета им виждат сметката, но това не им е основната храна и не е най-доброто за тях  :nono:

Ако някога се реша да гледам такива рибки, предварително ще си направя солидни запаси от екологично чисти охлюви във фризера  :up:

Неактивен bandita

• Активен потребител
  • Публикации: 733
  • бандита забавя,но не забравя
« Отговор #15 : сряда, 10 март 2010 г., 22:47 ч. »
Здр.колеги,по нагоре в темата видях снимка на моя Аквариум,гледам си този стрелец вече от 2 месеца,много съм доволен,не закача другите рибки,вече го пробвах с това плюене,и е много весело да го гледаш,на едно цвете слагам муха на която и са скъсани крилата,поставям я на листото,махам капака на аквата и може да се гледа шоу,от 2-я път я свали,значи аз я храня с мухи,давал съм и пчела,и с нея се справя,пеперуда,давам и суха храна,ларва на комар,с една дума нищо не връща,забелязал съм през деня не е много активна стой седи най отгоре до нагревателя и все чака да отворя стъклото и да и пусна нещо,но около 19:00 става доста активна и обикаля целия аквариум,мисля дори да си взема още една пък да не скучае.За тетрадончета в магазина който колегата описа,и на мен много ми харесват,а тази каракудка стой от 1 месец при тях и те не я барат,бил съм там като ги хранят с замразена храна.Сега в началото на април знам че ще докарат много други интересни видове,взех си едно Мастасимбело,но от 1 седмица още не съм го видял да се храни,да не вземи хайванчето че да умре от глад.
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #16 : понеделник, 15 март 2010 г., 03:01 ч. »
Арчъри дебнат в засада:

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #17 : събота, 08 май 2010 г., 19:39 ч. »
Профила е допълнен по молба на бандита190

Неактивен bandita

• Активен потребител
  • Публикации: 733
  • бандита забавя,но не забравя
« Отговор #18 : неделя, 09 май 2010 г., 15:21 ч. »
Благодаря ти много колега,реших да си направя един 400литров палудариум и ще сложа само арчъри
1500 литров-MONSTER FISH

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : неделя, 09 май 2010 г., 19:14 ч. »
Много хубава идея. Мадявам се, че ни информирап своенвременно как вървят нещата. :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.