Автор Тема: Изчезнали зоантиди  (Прочетено 3810 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен cihlidi_fan

• Активен потребител
  • Публикации: 9
  • Нас. място: София
    • Tennis-bg.com
Изчезнали зоантиди
« : сряда, 01 декември 2010 г., 20:27 ч. »
Здравейте,

реших да пусна тази тема, защото направо се изумих от случилото се и не мога да си о бясня как се случи:

Преди 1 седмица си взех зоантиди (5 полипчета бяха и тамън поникваше 6) , още със слагането им във водата изглеждаха супер. Нямаше никакъв "стрес" за тях и веднага след като ги сложих се отвориха и 5-те.
Вчера отсъствах от вкъщи и днес се прибирам и какво да видя: камъчето със зоантидите го нямаше.
Викам си УЖАС, сигурно е заровено някъде с пясък (не съм го лепил за голям камък, беше на пясъка) , търся, търся... Аха, намерих го наопаки, обръщам го и какво да видя - камъчето ГОЛО! Нито едно зоантидче нямаше на него?!  :eyes:

Заподозрените обитатели са:  таралеж, 2 калцинуса, скарида (?!) , и може би най-вероятните - 2 краба. След случката единия отиде в съмпа.

Случвало ли се е на някой друг подобно нещо? Няма щети по др. корали (звезден полип, анемона и саркофитон) ?
Възможно ли е (който е преобърнал камъчето) зоантидите да са "паднали" (въпреки, че разрових пясъка и ги нямаше) ?

Малко странна тема, ама... Кофти ми е, защото много се радвах, че така вървят и сега изведнъж... няма ги...

Tropheus Fanatic
220л. Морски
1 - Acanthurus leucosternon
2 - Amphiprion ocellaris
1 - Diadema setosum
1 - calcinus
Corals: green star polyp, condylactis gigantea pink, zoanthids

Still in progress...

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Изчезнали зоантиди
« Отговор #1 : сряда, 01 декември 2010 г., 21:39 ч. »
От "главните заподозрени" изключвам скаридката и крабчетата, макар да не казваш от кой вид са. Поне при мен не проявяват такива мераци.
Почти съм сигурен, че причината е в падането надолу с главата. Няма как да оцелеят забити в пясъка, а и няма как да остане следа от тях.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен cihlidi_fan

• Активен потребител
  • Публикации: 9
  • Нас. място: София
    • Tennis-bg.com
« Отговор #2 : сряда, 01 декември 2010 г., 21:47 ч. »
И така... Ето какво се оказа.

Преди малко храних рибока и видях, че точно към устата на анемоната се носеха 4 оцелели полипчета. Извода е в това, че явно не са били добре залепени за камъка си и нещо ги е отскубнало от него. Нищо чудно това да е таралежът, или пък морската звезда, която да ги е преобърнала.
Останали са 3 по-големи полипа, 1 от които е доста наранен и 1 "бебе" . Много се надявам да ги опазя, знам, че няма да е кой знае каква загуба, но въпросът е принципен.  :drinks:
Ще драсна в тази тема, ако оцелеят, или пък...

Хайде със здраве!

П.С: Крабът е от тези Rock crab май се казваше и до колкото си спомням, се води вредител и не е добре да бъде в рифов акавриум. Мен ми стана жал, че така го метнах в съмпа, но може и да го върна...
Tropheus Fanatic
220л. Морски
1 - Acanthurus leucosternon
2 - Amphiprion ocellaris
1 - Diadema setosum
1 - calcinus
Corals: green star polyp, condylactis gigantea pink, zoanthids

Still in progress...

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #3 : сряда, 01 декември 2010 г., 22:42 ч. »
Тези малки фрагчета са доста уязвими, лесно се отлепят дори и без някой да им помага. След като паднат се свиват и може да не ги забележиш и така докато загинат. За да не се получават такива сакатлъци е хубаво да бъдат залепени на голям и стабилен камък, което всъщност е добре и за други по-големи колонии. Таралежите в малките танкове често са като слончета в аква магазин. На където и да тръгнат все повличат нещо.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Torsade

• Активен потребител
  • Публикации: 246
  • Нас. място: Люлин
« Отговор #4 : четвъртък, 02 декември 2010 г., 14:19 ч. »
На мен такива бели ми прави калцинуса. А ти имаш два. Фрагментчето ако е било направено скоро, може зоантидите да са били залепени с нещо и да са паднали лесно. А малък камък с полипи просто не оставяй незалепен за големите камъни. Винаги се намира някой да го обърне.
Охлювът не ни е враг!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.