Автор Тема: Знаете ли, че....закаленото стъкло е доста здраво :)  (Прочетено 6663 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Миро

• Заслужил потребител
  • Публикации: 708
  • Нас. място: София
  • Tanganyika man....
Знаете ли, че....закаленото стъкло е доста здраво :)
« : неделя, 30 октомври 2011 г., 10:46 ч. »
Колеги едно малко аквариумче направено от закалено стъкло....Много образователно клипче..Незнам дали закаленото стъкло е подходящо за аквариум, но според мен няма да пречи поне дъното му да е от такова!
Tempered Glass Aquarium
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Знаете ли, че....закаленото стъкло е доста здраво :)
« Отговор #1 : неделя, 30 октомври 2011 г., 15:56 ч. »
Да, закаленото стъкло е здраво, но когато поддава, това става изведнъж - пръска се на сол буквално.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Миро

• Заслужил потребител
  • Tanganyika man....
« Отговор #2 : неделя, 30 октомври 2011 г., 16:03 ч. »
Да, закаленото стъкло е здраво, но когато поддава, това става изведнъж - пръска се на сол буквално.

мм да като автомобилно стъкло...и аз съм го чувал това, но просто учудващо е на този клип колко килограма издържа и то в една точка-не разпределено по цялото дъно, и то това невярвам да е повече от 3-4мм стъгло все пак е на 10галона танкче :)
Защото иначе тежат да е.. и камъните....Аз незнам много се шашкам дали мога да си прибавя още камъни, като знам как тежат тея в момента...просто хваща ме леко притеснение :)..

Неактивен TiratroN

• Активен потребител
  • Публикации: 92
  • Нас. място: Варна
« Отговор #3 : понеделник, 31 октомври 2011 г., 12:45 ч. »
Преди време моят аквариум стоеше на една стойка , която хващаше стъклата само по ръбовете,но като взех да слагам камъни и се сетих че ще се огъне. Не ми хареса да стои непрекъснато под напрежение и сложих един фибран отдолу. Сега вече и 100 килограма камъни да сложа няма проблеми. Не виждам защо трябва да се слага закалено стъкло.

А между другото един път реших да режа стъкло с елмаза ама не знаех че е закалено. И напъвам аз да го чупя а то не иска. сложих го на земята върху една дъска. сложих отгоре друга и като настъпих с крак - сол навсякъде :)

Неактивен Rockad

• Активен потребител
  • Публикации: 310
  • Нас. място: Aheloy
« Отговор #4 : понеделник, 31 октомври 2011 г., 12:53 ч. »
Скоро с баща ми лепихме аквариум, дъното беше от закалено стъкло 1см. С шлайф го рязахме после с елмаз - голям зор беше :D здрави стъкла.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #5 : понеделник, 31 октомври 2011 г., 13:07 ч. »
Сигурно съм го разказвала този случай, но ще го повторя още веднъж - този път е съвсем по темата.
Преди няколко години поръчахме закалени стъкла за халогенни прожекторчета от Китай. Защо от Китай - ами защото се оказа, че тук никой не може да ни гарантира качество на закалката, не се ангажира да обработи стъпало по ръба (стъклото беше 6 мм), а ако реши да опита да докара нещо такова - иска безумна цена. Получих оферта от бившия военен завод в Панагюрище, поискаха 44 лв без ДДС и дори не изпратиха мостра, за да видим какво е качеството на стъклото. Братята китайци изпратиха мостра, която дадохме на изследване - от лабораторията казаха, че е перфектна, а цената им беше малко повече от 2,30$.  После, като дойде контейнерът със стъклата, си направихме експеримент. Изнесохме едно стъкло, оставихме го на паркинга пред фирмата - не беше асфалтиран, а насипан с дребни камъчета - и както беше върху чакъла, започнахме да го замеряме с камъни. Проклетото стъкло издържа... само в мястото на ударите останаха белези. Който не го е виждал с очите си, едва ли ще повярва. Убедена съм обаче, че у нас не може да се направи такава закалка на стъклото. Все пак китайците се занимават с това от хилядолетия. И точно затова и аз не виждам смисъл да се оскъпяват аквариумите със закалено стъкло.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Tseno

• Регистриран потребител
  • Публикации: 8
« Отговор #6 : сряда, 13 юни 2012 г., 11:55 ч. »
Ето и два клипа с тест на закалено стъкло :crazy:

Rotura vidrio templado

LABOCK BULLET PROOF GLASS / VANDALISM TEST

Неактивен Миро

• Заслужил потребител
  • Tanganyika man....
« Отговор #7 : сряда, 13 юни 2012 г., 12:05 ч. »
Втория клип е покъртителен...Няма такова стъкло...

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #8 : сряда, 13 юни 2012 г., 13:25 ч. »
Има леко отклонение. Закаленото стъкло и противокуршумното такова - не се добслижават много в качествата си. Бронираните стъкла са с доста специализирано приложение и няма да е много изгодно да си направиш аквариум от такова.
Има смисъл да си слагаш калено стъкло за дъно, само ако имаш намерение да поставиш аквариума на две опорни точки с малка повърхност (първият клип показва аквариум, който лежи на две дъски), но в акваристиката това не се налага често. В повечето случаи нашите аквариуми си лежат на доста гладка, равна и почистена повърхност с някаква подложка под дъното - фибран, стиропор или дори велпапе. Проблем ще има, ако между дъното и плоскостта е останало някакво миниатюрно камъче, което да поеме цялото тегло на аквариума върху нищожна по площ повърхност. Ако не го допуснем - няма никакъв смисъл от закалени, бронирани или каквито и да е други стъкла със специфични качества.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Миро

• Заслужил потребител
  • Tanganyika man....
« Отговор #9 : сряда, 13 юни 2012 г., 14:32 ч. »
няма никакъв смисъл от закалени, бронирани или каквито и да е други стъкла със специфични качества.

О това не е точно така...Предполагам много от заведенията, на които периодично пускат по някой куршумец биха били спокойни, че вече и те могат да сложат аквариум  :D.
Това в кръга на шегата разбира се...
Въпреки, че историята помни всякакви глупости..
Пример:
Преди едно известно време ( 5 години +), едно много приятно клубче по моя край Стара Загора, което за жалост вече не съществува беше първо гърмяно с пистилет по сред бял ден, а след това леко изкъртено със взрив...Малко след това го затвориха.. Много не приятно.
Както и да е отплеснах се.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.