Сигурно съм го разказвала този случай, но ще го повторя още веднъж - този път е съвсем по темата.
Преди няколко години поръчахме закалени стъкла за халогенни прожекторчета от Китай. Защо от Китай - ами защото се оказа, че тук никой не може да ни гарантира качество на закалката, не се ангажира да обработи стъпало по ръба (стъклото беше 6 мм), а ако реши да опита да докара нещо такова - иска безумна цена. Получих оферта от бившия военен завод в Панагюрище, поискаха 44 лв без ДДС и дори не изпратиха мостра, за да видим какво е качеството на стъклото. Братята китайци изпратиха мостра, която дадохме на изследване - от лабораторията казаха, че е перфектна, а цената им беше малко повече от 2,30$. После, като дойде контейнерът със стъклата, си направихме експеримент. Изнесохме едно стъкло, оставихме го на паркинга пред фирмата - не беше асфалтиран, а насипан с дребни камъчета - и както беше върху чакъла, започнахме да го замеряме с камъни. Проклетото стъкло издържа... само в мястото на ударите останаха белези. Който не го е виждал с очите си, едва ли ще повярва. Убедена съм обаче, че у нас не може да се направи такава закалка на стъклото. Все пак китайците се занимават с това от хилядолетия. И точно затова и аз не виждам смисъл да се оскъпяват аквариумите със закалено стъкло.