...
Както пише Agence France-Presse, за първи път Фу Яндонг е показал трика си с рибките преди около две седмици.
Съмнявам се дали „Франс прес” изобщо знае какви ги е надрънкала... Или някой просто е използвал името ѝ за по-голяма тежест?... Защото видеоклипът не е на две седмици, а е доста по-стар, както личи от темата
„Фокуси с рибки” от 24 II 2011 в същия този раздел, а също и от:
Качено от khmerkic на 08.02.2011
* * *
Филм с необичаен фокус, в който участват живи аквариумни риби предизвика голямо внимание от страна на защитници правата на животните.
Те твърдят, че в рибите са били скрити магнити, което е проява на жестокост към животните.
Номерът е в това, че с ръцете си над рибките, фокусникът ги направлява във водата в една или друга посока.
...
„Ако аз използвах магнити, рибките щяха да са залепени една с друга” - оправдава се Яндонг...
Моята идея беше по-добра – преди време в някаква тема за същия видеоклип (може би в някой друг форум, защото тук не я намирам) се бях пошегувал, че фокусникът е дал на рибите да глътнат по една гайка и ги води с магнит(и) под масата... или в ръкавите (но заради червената покривка до пода мисля, че разковничето все пак е под масата). Тогава няма да се лепят една за друга, но както казах, това беше шега и никога не съм го вярвал сериозно. Колкото и да е проста (или не) тайната, тя не е очевидна и не бива да се очаква, че неподготвеният професионално зрител ще може лесно да я разгадае. Ако беше така, фокусът нямаше да впечатлява толкова. А и да не забравяме, че китайското (както и индийското) илюзионно изкуство се е развивало в продължение на хилядолетия и приемствеността между поколенията майстори на това изкуство никога не се е губила (за разлика от древноегипетското например, което също е било на завидно ниво, но чиито „магически” тайни са загубени). Така че е напълно възможно показаните във видеоматериала номера да са стари или пък да са нови, но разработени на базата на стари китайски илюзионни техники. Отговора знае най-вече момчето на сцената...