Здравейте!
Казвам се Красимир и живея в Пловдив.
От около 3 месеца обмислям старт на аквариум и от тогава упорито чета във форума, трупам информация и в крайна сметка решението ми е - аква с цихлиди

.
Ако модераторите преценят, че темата ми е за раздел "Въпроси на начинаещи акваристи" , моля да я преместят.
И аз като вас станах фен на цихлидите - удивителни риби, достигнали много напред в еволюцията си, интересни с поведението, размножаването, многообразието на форми и окраска.
Тъй като за момента съм на ниво: голям ентусиазъм, известни теоретични познания и нулев практически опит, реших да започна с въпросите още преди старта, за да избягна в максимална степен грешките на начинаещия.
И така, смятам да стартирам аквариум с обем около 220 - 250 литра (размери евентуално 100/45/50).
Точния обем може би не е от съществено значение, защото идеята е ми е да има не повече 7 - 8 рибки.
Първоначално се бях спрял на Hemichromis Lifalili, но все повече започвам да клоня към устомътещи цихлиди

, само не знам доколко успешно ще се справя като начинаещ...
Много ми допадат цихлидите в червени тонове на окраската - например видовете Aulonocara - Fire fish, Red dragon, Rubin red, но ще приема всяка ваша препоръка и за други видове в това отношение.
Преди няколко дни по време на отпуска си набавих камъните - речни, от горното течение на р. Арда. Избрах чисти камъни - повечето са обли или плоски четвъртити, като преобладават такива с размери приблизително 20 - 25 см. дължина и около 10 - 12 см. широчина. Като тегло, мисля, че са някъде към 30 кг. и май ще са достатъчни за укрития при този обем. Набавих си и речен пясък за грунд, но със ситото, което намерих се пресея фракция някъде от 1 мм. до 5 мм.
Ще го промия тия дни, но нещо ми се вижда тъмен като нюанс и ми се иска да добавя по-светъл към него /много ми хареса грунда на снимките от аквариумите на Боби и Божо от тези дни и май ще се стремя към нещо такова/.
Ето накратко и основните въпроси, които искам да задам:
- готов аквариум ли да купя, или да го поръчам ? В Пловдив май само в Дискус мога да поръчам, не не съм ориентиран в цените ... Горе-долу колко трябва да приготвя за аквариум с горните размери и 10 мм. дебелина на стъклото ?
- осветлението много се чудя дали направо на Вили /Астарио/ да го поръчам ... Аз пътувам често до София и не е проблем транспорта.
- какъв външен филтър да взема - като марка, дебит и пр. Трябва ли задължително и вътрешен филтър ?
- ще ми създава ли проблем пловдивската вода, която знаете че е ужасно твърда ... /ако има цихлидари от Пловдив моля и те да си кажат мнението/ ?
- каква подходяща подложка за камъните да сложа ?
Ами горе-долу това са ми въпросите ...

, сигурно ще има още в процеса на стартиране. Очаквам помощта ви и ще бъда благодарен за всяко мнение и съвет от опитните акваристи, като предварително благодаря за отделеното време !
П.С. Бих желал да закупя рибите /независимо какви ще избера/ от някой развъдчик от форума или в краен случай от препоръчан магазин.
Поздрави!