Автор Тема: Старт на цихлидарник  (Прочетено 19984 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
  • Публикации: 46
  • Нас. място: Пловдив
Старт на цихлидарник
« : вторник, 26 юли 2011 г., 17:17 ч. »
Здравейте!

Казвам се Красимир и живея в Пловдив.
От около 3 месеца обмислям старт на аквариум и от тогава упорито чета във форума, трупам информация и в крайна сметка решението ми е - аква с цихлиди  :).
Ако модераторите преценят, че темата ми е за раздел "Въпроси на начинаещи акваристи" , моля да я преместят.
И аз като вас станах фен на цихлидите - удивителни риби, достигнали много напред в еволюцията си, интересни с  поведението, размножаването, многообразието на форми и окраска.
Тъй като за момента съм на ниво: голям ентусиазъм, известни теоретични познания и нулев практически опит, реших да започна с въпросите още преди старта, за да избягна в максимална степен грешките на начинаещия.

И така, смятам да стартирам аквариум с обем около 220 - 250 литра (размери евентуално 100/45/50).
Точния обем може би не е от съществено значение, защото идеята е ми е да има не повече 7 - 8 рибки.
Първоначално се бях спрял на Hemichromis Lifalili, но все повече започвам да клоня към устомътещи цихлиди :hmm:, само не знам доколко успешно ще се справя като начинаещ...
Много ми допадат цихлидите в червени тонове на окраската - например видовете Aulonocara - Fire fish, Red dragon, Rubin red, но ще приема всяка ваша препоръка и за други видове в това отношение.
Преди няколко дни по време на отпуска си набавих камъните - речни, от горното течение на р. Арда. Избрах чисти камъни - повечето са обли или плоски четвъртити, като преобладават такива с размери приблизително 20 - 25 см. дължина и около 10 - 12 см. широчина.  Като тегло, мисля, че са някъде към 30 кг. и май ще са достатъчни за укрития при този обем. Набавих си и речен пясък за грунд, но със ситото, което намерих се пресея фракция някъде от 1 мм. до 5 мм.
Ще го промия тия дни, но нещо ми се вижда тъмен като нюанс и ми се иска да добавя по-светъл към него /много ми хареса грунда на снимките от аквариумите на Боби и Божо от тези дни и май ще се стремя към нещо такова/.

Ето накратко и основните въпроси, които искам да задам:
- готов аквариум ли да купя, или да го поръчам ?  В Пловдив май само в Дискус мога да поръчам, не не съм ориентиран в цените ... Горе-долу колко трябва да приготвя за аквариум с горните размери и 10 мм. дебелина на стъклото ?
- осветлението много се чудя дали направо на Вили /Астарио/ да го поръчам ... Аз пътувам често до София и не е проблем транспорта.
- какъв външен филтър да взема - като марка, дебит и пр.  Трябва ли задължително и вътрешен филтър ?
- ще ми създава ли проблем пловдивската вода, която знаете че е ужасно твърда ... /ако има цихлидари от Пловдив моля и те да си кажат мнението/ ?
- каква подходяща подложка за камъните да сложа ?

Ами горе-долу това са ми въпросите ... :), сигурно ще има още в процеса на стартиране.  Очаквам помощта ви и ще бъда благодарен за всяко мнение и съвет от опитните акваристи, като предварително благодаря за отделеното време !

П.С.   Бих желал да закупя рибите /независимо какви ще избера/ от някой развъдчик от форума или в краен случай от препоръчан магазин.
Поздрави!

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Старт на цихлидарник
« Отговор #1 : вторник, 26 юли 2011 г., 17:46 ч. »
Привет. Правилен избор.

За аквариума добре - по добре 250 отколкото 200 :) Ако искаш го пусни ширина 50 и височина 45 , но според мен 100/50/50 е по добре.  Готовите аквариуми си имат предимства, но и недостатъци. Правените също - при тях всичко ще трябва ти да събереш - шкаф, капак , осветление. Аз лично бих взел правен.

7-8 рибки при този обем...може и повече според мен. Различни видове. Насочил си се към утака : добре , но вземи по 1 двойка за да имаш красиви мъжки. В противен случай ще имаш един доминиращ мъжки, няколко обезцветени и подтиснати мъжки и жени. Може да избереш 1 вид Аулонокари, 1 вид Пласидохромиси, 1 вид Отофаринкс, 1 вид кападихромис.

Пясъка го направи с еднороден размер - 3-4 мм е добре. Камъните са много за Утака. Сложи на 2-3 места по 2-3 камъка, да обособят територии.

Осветлението : Вили прави и моето и на Боби :) Може и готова лампа си купиш.

За филтрацията , колкото повече толкова по добре. Въпроса е и до финансови възможности - поразгледай и се
ориентирай и преди да купуваш питай. За мен вътрешния е задължителен за механична филтрация.

Водата в Пловдив е добра, няма да имаш проблеми и за Малави може и да не слагаш добавки в водата.

За подложка аз ползвам депрон 6-7 мм. Слагаш подложката отгоре камъните и после сипваш пясъка.

Успех

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #2 : вторник, 26 юли 2011 г., 18:29 ч. »
Здравей, Краси!

Много добре си се ориентирал - цихлидите са интелигентните и с най-коплексно социално поведение сладководни риби, а това ги прави лично за мен и най-интересните за отглеждане в аквариум. :)

Много ми допадат цихлидите в червени тонове на окраската - например видовете Aulonocara - Fire fish, Red dragon, Rubin red, но ще приема всяка ваша препоръка и за други видове в това отношение.

Това, че си се насочил към цихлиди от ез. Малави, е добре, но според мен аулонокарите са малко по-деликатни и не съвсем подходящи за начало. Защо не помислиш за рибки от групата Мбуна и след половин или една година, когато събереш опит с тях, не видиш отново какво ти допада? За начало са подходящи Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus saulosi, Metriaclima estherae, а с няколко изключения и повечето от останалите също стават.

- готов аквариум ли да купя, или да го поръчам ?  В Пловдив май само в Дискус мога да поръчам, не не съм ориентиран в цените ... Горе-долу колко трябва да приготвя за аквариум с горните размери и 10 мм. дебелина на стъклото ?

Не се хващай с готов аквариум. Филтрацията категорично не е достатъчна за цихлиди, осветлението обикновено е твърде слабо, а останалото не си струва парите. В Пловдив трябва да има и други, освен Дискус, но за това трябва някой пловдивчанин да се изкаже - нямам идея. :)
Друго обаче ще ти кажа - 200-250 литра би било добро начало, но ще е тесновато за хубав подбор Мбуна, а разликата с 300-350 литра няма да е чак толкова голяма като цена и заемано място. :)

- осветлението много се чудя дали направо на Вили /Астарио/ да го поръчам ... Аз пътувам често до София и не е проблем транспорта.

Задължително при Вили! (Вили, после ще ти пратя сметката за рекламата)

- какъв външен филтър да взема - като марка, дебит и пр.  Трябва ли задължително и вътрешен филтър ?

Тук нещата са доста разнообразни и всичко зависи от бюджета, който можеш да отделиш. Има всякакви варианти от Ехайм до разни китайски. Всъщност това са двата разумни варианта - всичко помежду им в така наречения среден клас издиша отвсякъде. Или евтин китаец, който да можеш лесно да подмениш, без да ти е жал, или Ехайм и не го мислиш повече. :)
Вътрешен е добре да има, за да допълни механичната филтрация и да създава движение на водата. МАрката не е решаваща тук - спокойно взимай едно  Boyu с як дебит и не го мисли.

- ще ми създава ли проблем пловдивската вода, която знаете че е ужасно твърда ... /ако има цихлидари от Пловдив моля и те да си кажат мнението/ ?

Колко точно ужасно твърда е? За цихлиди от африканските разломни езера няма да ти създава проблеми, даже напротив - ще ти спести добавяне на соли, но все пак са ми интересни точните стойности за обща твърдост, pH и карбонатна твърдост, за да кажа повече.

- каква подходяща подложка за камъните да сложа ?

Аз си правя самоделни подложки от пласт плексиглас и пласт мека изолация за стени. Може да се ползва и дебела подложка за паркет, вместо изолацията. Лепя плексигласа за подложката и я поставям под пясъка с плексигласа нагоре. Така едновременно тежестта се разпределя равномерно и подложката амортизира натоварването.

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
« Отговор #3 : сряда, 27 юли 2011 г., 00:15 ч. »
Божо, Боби,
много благодаря за бързите и изчерпателни отговори!
Вашето мнение е особенно ценно за мен и се радвам, че вие първи се отзовахте.
Всъщност не бързам много..., нека да минат жегите и някъде за началото на септември предполагам ще съм готов за старт.

Относно рибите, при все че ме "дърпа" червеното, ще послушам Боби, и ще започна с М'буна. От препоръчаните сякаш малко повeче ми допадат Metriaclima estherae (особено blue/red), но тук вече зависи кои ще ги намеря налични. Не разбрах точно - от един вид ли само да взема, или може да са две групи - например Metriaclima estherae и Labidochromis caeruleus ?

Ще поръчвам аквариума и ще водя тежки преговори с половинката /подплатени и с подъръци  :D/ за 300 литра.  А мога и да й кажа, че взимам 200 литра, пък той да е 300  :grin:

Осветлението ще е дело на Вили, вече го реших !  Ще й пиша след време на л.с. - дано да ми е по джоба и да може да ме вмести в графика...
Външен филтър - по всяка вероятност Ехаим ! Не съм толкова богат, за да купувам евтини неща, както казват англичаните.  Само допълнително ще ви питам какъв дебит ми трябва за този обем ?

За параметрите на водата в Пловдив четох някъде, че e с обща твърдост 13 Gh  и  ph 7,2 до 7,5. Значи твърдостта е в граници, а трябва да вдигам леко ph-то ...

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : сряда, 27 юли 2011 г., 07:23 ч. »
Така... Дойдохме си на думата. :D

В 300 литра можеш да вкараш над 20 Мбуна при добра филтрация, стига да не са от най-едрите представители на групата. Примерно четири вида по шест рибки ще са добре за начало, като в последствие с израстването може да махнеш някой и друг мъжкар, ако са в повече.
Metriaclima estherae blue/red е може би най-разпространената форма на вида и би трябвало да си ги намериш без проблем. Комбинацията с Labidochromis caeruleus е добра. Сега да помислим и за синьото - тук може да дойде на помoщ Melanochromis cyaneorhabdos, известен още като мангано - при него и мъжките, и женските са с почти еднакво наситен цвят. :) И за да допълним картинката до четири вида, можеш да помислиш и за някаква Cynotilapia afra или за някой от безбройните Tropheops-и.  Не знам какви разновидности има в момента, но ако си харесаш нещо, ще поразпитаме.

Понеже Мбуна (както и много други африкански цихлиди) се гледат с голяма гъстота заради агресията, филтрацията трябва да е адекватна. Тук важи с пълна сила златното правило на Мечо Пух за дебита - колкото повече, толкова повече. :D Няма твърде много. Ако ще си вземаш Ехайм, нещо с дебит около 1300-1500 л/час ще е ОК. Това обаче важи само за Ехайма, защото те единствени мерят дебит в работни условия, а не без пълнежи, както останалите. :)

Твърдостта на водата е добра, няма нужда да я пипаш. pH-то е малко нисичко, но при нужда Мбуна с лекота могат да се адаптират към него и да си живеят без проблем. От теб зависи дали все пак да не им го вдигнеш малко с някоя лъжичка сода бикарбонат при всяка смяна на водата.

Успех! :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
« Отговор #5 : сряда, 27 юли 2011 г., 12:51 ч. »
Благодаря отново, Боби !
Ще действам точно така и в хода на процеса ще питам пак ако се налага ...
Относно рибите нагласата ми беше да не са много като видове и бройки, макар че от друга страна явно трябва да мисля и за туширане на агресията им ...
Може би ще се спра на три вида в групи от по 5 - 6 екземпляра, като Cinotilapia Afra ми се вижда също атрактивна  :up:.
Като дойде време за рибите ще пиша пак и ще търсим с твоя и на колегите помощ нещо подходящо като вид, пол и възраст  :).

Неактивен vaklinpetkov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #6 : сряда, 27 юли 2011 г., 15:06 ч. »
Приятел Привет  аз също съм от Пловдив и мога да те насоча кум човек който се занимава с това което търсиш изработва всякакви акви и предлага всичко от А до Я
Ако искаш пиши на лични да ти кажа телефон и тн. поздрави

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #7 : сряда, 27 юли 2011 г., 16:31 ч. »
Благодаря отново, Боби !
Ще действам точно така и в хода на процеса ще питам пак ако се налага ...
Относно рибите нагласата ми беше да не са много като видове и бройки, макар че от друга страна явно трябва да мисля и за туширане на агресията им ...
Може би ще се спра на три вида в групи от по 5 - 6 екземпляра, като Cinotilapia Afra ми се вижда също атрактивна  :up: .
Като дойде време за рибите ще пиша пак и ще търсим с твоя и на колегите помощ нещо подходящо като вид, пол и възраст  :) .

Краси , Cinotilapia Afra е атрактивна, но ... както ти казах ще имаш един оцветен мъжки. Жените няма да са толкова ярки. По скоро разгледай Tropheops : Mauve yellow , chilumba или Pseudotropheus Msobo Lundo / Magunga. Има и други интересни Мбуна и избора не е лесен. Само не бързай с рибките. Харесай си, питай  и после пазаруваш.
Според мен е по добре да сложиш 2 канистра отколкото един мощен.

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
« Отговор #8 : сряда, 27 юли 2011 г., 20:06 ч. »
Краси , Cinotilapia Afra е атрактивна, но ... както ти казах ще имаш един оцветен мъжки. Жените няма да са толкова ярки.

Аз разбрах от първия ти пост, че при Аулонокарите е така ... Мисля, че не е толкова страшно ако имам и вид с по семпло оцветени женски.
Дааа, и това Msobo Magunga e вариант ... Трудно решение, ще видим след около месец какво ще се намери. Няма да бързам  :). А интересно - видях в един сайт наименование - Metriaclima sp. msobo ?!?

Относно филтрацията - разбирам, че трябва да избера между един мощен Ехайм и един вътрешен, или два по-слаби пак с един вътрешен ?
Ще ми се да имам по-малко изкуствени тела в аквариума, но ако имам по-добра филтрация при втория вариант може и така да направя ...

Неактивен 5er

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #9 : сряда, 27 юли 2011 г., 21:33 ч. »
  Колега, хубаво е че си си дал повечко време за избора на рибки, ама те са толкова много . . . :D
http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2
http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=1 - от тука само Утака (а бе по-дребните :D)
 Това, което те е посъветвал Боби за видовете е много близко и до моите виждания за красива комбинация. Само да кажа, че някои хора не препоръчват в един аквариум Metriaclima estherae и Lab. caeruleus заради възможна хибридизация. Един съвет - когато разглеждаш снимки на различните видове, освен мъжките разглеждай и женските. Ей, сетих се и за един руски сайт http://www.cichlidenareal.ru/wiki/index.php?lake=1
  Колкото до техниката - слушай Божо и Боби. Според мен алтернатива на един Ехайм са два Сън сън-а  :wink1:
Malawi Mbuna/Haplochromines

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 27 юли 2011 г., 22:07 ч. »
Петър, ценни съвети - благодаря !
Руският сайт е страхотен  :up: /свалям им шапка на братушките и за сайтове в други области/.
Естествено, че попивам всичко от Боби и Божо, но просто изразиха малко различни концепции за филтрацията ..., макар че явно и двата варианта са добри.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #11 : сряда, 27 юли 2011 г., 22:16 ч. »
Краси , концепцията е една : колкото повече, толкова повече.  Филтрацията никога не е излишна за цихлидите.

Неактивен 5er

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #12 : сряда, 27 юли 2011 г., 22:36 ч. »
  Хубаво е да имаш повече варианти за действие защото . . . истината е някъде там . . . :D Пък ти рано или късно ще прецениш сам за сабе си. Колкото до двамата (без да ги познавам) ми се струва, че са пробвали какви ли не марки и модели аквариумна техника (а са и цихлидари  :clapping: )
  За аквариума - успееш ли да се уговориш за 300 литров, вземи 450  :up: Жените все още не са много на "ти" с мерките (да ме извиняват колегите жени от форума)  :tongue2: Аз започнах с преговори за аквариуче за детето, а съм с 450-литров за баща му  :D
  За рибките - "чиста далавера" си е когато цихлидари като Boby_ , BOJO и atsekov "разреждат" видовете в аквариумите си. Иначе бих те посъветвал да се обърнеш към LusilSorel  :up:
Malawi Mbuna/Haplochromines

Неактивен Krasi_N

• Активен потребител
« Отговор #13 : вторник, 09 август 2011 г., 10:47 ч. »
Здравейте !

Стигнах до поръчката на шкафа и аквариума  :).  120/50/50, с 10 мм. дебелина и надлъжни разпънки. Кажете ми има ли смисъл да слагам 12 мм.  дънно стъкло ?
Също така днес разгледах сайта на EHEIM ...
Тук във форума видях някъде, че е удачен канистъра - модел 2080, но не го виждам там ?!?
Видях обаче от серията Professionel 3 e /350/ - модел 2074  (1500 L/ч.) би трябвало да ми върши работа ...
От тази серия "3 е" филтрите имат интерфейс, с който през компа може да се свързва с EHEIM Control Center /поне аз така разбрах де от елементарните ми познания по немски/.
И така: става ли този EHEIM Professionel 3е 2074, за да го поръчвам ?

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #14 : вторник, 09 август 2011 г., 11:18 ч. »
Привет, аз имам 2080 и съм много доволен. Заслужава си всяка стотинка.
Помисли обаче за 2 по малки канистъра . Например аз бих сложил 2 Eheim 2228 , вместо един голям. Стига да имаш място де. Освен това 2080 е без никакви пълнежи, докато 2228 е с пълен комплект пълнежи. 2228 са много сполучлив модел.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.