Автор Тема: Профилът на Franky  (Прочетено 43524 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 426
Отг: Профилът на Franky
« Отговор #120 : неделя, 06 март 2016 г., 11:19 ч. »
Много интересно..
Очаквам с интерес!

Но май се престарах с рецептата ... получиха се няколко малки дупчици по някои от листата. Ще изчакам още няколко дни и ще кача снимки. ДОста време го държах и вече се убеждава,че по-правилният вариант е да се потапят само за 1-2 минути и след това да се измиват хубаво с вода.

Другото което се чудя ,е че големите анубиаси с по-дебели и месести листа биха издържали и на по-силен разтвор.

Неактивен Asen

• Активен потребител
  • Публикации: 536
  • Нас. място: София/Габровица
  • Северума ми е много по- от Северума ти...
    • Профилът на Asen
« Отговор #121 : неделя, 06 март 2016 г., 21:13 ч. »
Опитай да не топиш корените, а само листата и не за 12 часа
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #122 : сряда, 20 април 2016 г., 10:06 ч. »
Опитай да не топиш корените, а само листата и не за 12 часа

Ще пробвам само с потапяне 2-3пъти и след това обилно измиване в леген с аквариума вода ...

Неактивен Горан

• Активен потребител
  • Публикации: 258
« Отговор #123 : сряда, 20 април 2016 г., 15:17 ч. »
Пак някъде тук четох, че почистването на анубиаса би трябвало да става, със потапяне за 2 минути в 40 процентов разтвор на белина, след това обилно изплакване с вода. Мисля, че това е правилното. Анубиаса има здрави листа и би издържал подобна интервенция. Разбира се без корените. Колкото и да е невкоренено растение, загинат ли му корените - край!

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #124 : сряда, 20 април 2016 г., 17:09 ч. »
Тук на клипчето една колежка демонстрира почистване на анубиас с белина, евентуално може да се възползваш от някои идеи  :)

https://www.youtube.com/watch?v=Y9uy0dCxWSU

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #125 : сряда, 20 април 2016 г., 21:24 ч. »
Количеството което тя слага е в пъъъъти доста над това което аз ... но при мен май прекалено много време стоя растението в разтвора.

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #126 : четвъртък, 05 май 2016 г., 20:40 ч. »
Другари да Ви се оплача и на вас:

Определено забелязвах липси последните седмици , но не му обръщах много голямо внимание. Ехинодоруса е зациклил с малки листа които не растът. Анубиасите вадят жълти листа , почти целия ми микрозорум е покафенял и скапал (5 шепи като размер) .

От миналия четвъртък (28април) боря  брада по ръбовете на 70% от анубиасите ми .
Започнах със смени от по 70-75л вода ( обем чист вода около 160-70л) през 2 дни .
Пълно затъмнение на аквариума 6 дни и ежедневно слагане на 16мл Глутаралденид(уж за 200л вода) , като със спринцовка и игла го пръскам директно върху засегнатите места.

От вчера светя по 4 часа на ден .

Канистъра не помня от кога не бях отварял и като го направих  :crazy: между гъбите и ватата имаше 2 пръста тиня миришеща "доста хубаво" - мисля ,че на него се дължи това нещо.

Въпроса ми е до кога да слагам/ппръскам алдехида ?
И от кога да започна да слагам от Профито ежедневно , че да се обърне процеса ?

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #127 : понеделник, 09 май 2016 г., 01:00 ч. »
Ако говорим само за махане на брада (при иначе добре развиващ се аквариум), при мен на втори-третия ден от почването на глутаралдехида брадата почва да червенее.  До седмица е заминала окончателно.
  Слагам го така:
 - сутрин преди работа (на тъмно) спирам филтъра;
 - две спринцовки по 5-6 мл ИзиКарбо (на 200л аквариум), като бавно си потапям ръката и бавно натискам спринцовката, че да не се разсейва много от движението на водата;
 - след 10-15 мин пускам филтъра.
Всичко по осветлението си е нормално, никакво затъмнение, водата я сменям нормално - веднъж седмично 20%.

Ама като гледам, не ти е само брадата, а друг някакъв проблем имаш. Брадата е само индикатор - и да я махнеш, пак ще се появи.
  Как си с торенето ?

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #128 : понеделник, 09 май 2016 г., 09:58 ч. »
Не бях слагал каквото и да е повече от 2 месеца.
Мисля ,че главния проблем беше затлачения филтър . Другото което ми направи впечатление е ,че по принцип доста здраво течение поддържам в аквариума - брадата е по посока на етчението , от което още повече се замислям ,че може би проблема е бил от затлачения канистър с тиня (буквално)
НО дебита си му беше ОК , което ме учудва още повече , явно тоя Атман 1400 ще се окаже наистина здрава машина.

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #129 : четвъртък, 02 юни 2016 г., 18:10 ч. »
На къде са тръгнали нещата при  мен....5л високо налягане

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #130 : понеделник, 08 април 2024 г., 09:33 ч. »
След не-малко прекъсване от моя страна се връщам с подготовката на една локва 150/50/55височина купен преди повече от 4г заедно с шкафа и осветлението от колега от форума. След пренасянето му вкъщи не ми хареса как е залепен аквариума защото на места силикона все едно беше "побелял" по средата на шева и съответно реших ,че ще го направя вечен като го обкантя с допълнително стъкло целия.
Мисля ,че аквариума беше на китайската марка  Juwel 400 , съответно двете му страници за от 8мм стъкло  :crazy:, дъното е вписано (надявам се 10мм) , обче е залепено с 9мм навътре между страниците поради причината ,че аквариума има пластмасова рамка отдолу фабрична , която стои така ,че уж да не ляга само на 4-те му страни ами да обхваща и дъното .
Съответно от до тук видяното много се разочаровах и аквариума след докарването му вкъщи стоя близо 2г празен. В един хубав момент се захванах с въпросното лепене на всички допълнителни крепежи - вътрешна рамка по цялото дъно, по протежението на всеки шев по височина , горни напречни и надлъжни разпънки от 10мм стъкло със силикон на Судал .
Е - няколко поредни уикенда псуване 3 шпули силикон нещата мисля ,че станаха . Вече след толкова много "арматура' в аквариума , мисля ,че ще е вечен или поне още 10-15г ще изкара. на края дори върнах и оригиналната  пластмасова подложка отлу , като я зезлепих и нея , защото ми хареса какъв хубав "калъф" ще е за цялото дъно ...
Този уикенд реновирах изцяло старите два филтъра Tetratec ЕX1200 , морално остарели 10+ годишни филтри , предполагам ,че ще име последния опит да се подкарат без да текат ...От шкафа до горния ръб на аквариума вместо маркучи - всичко е направено от ППР тръби и сферични кранове +опция за изпразване на аквариума от тях.
Осветлението ще е в капака за начало с 2*Т5 35w с рефлектори от Виолета купувани преди мноооого години .

Еми това е за момента ...
ПП не успоях да кача снимики защото  до 1мб няма как да ги компресирам на този етап .

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #131 : вторник, 30 април 2024 г., 13:33 ч. »
До преди май не беше така със снимките във форума ..
Кажете къде да ги качвам , при пускане тук да излизат ?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #132 : вторник, 30 април 2024 г., 19:15 ч. »
Във всеки сайт, където можеш да складираш снимки.
Само трябва всчка снимка да е максимум 2 МВ.

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #133 : вторник, 07 май 2024 г., 14:57 ч. »

Малко опити , малко чудене и на края не е ясен крайния резултат. Още камъни има да се поставят , за китки да не говорим ..
Стартира се всичко след повече от 4г отсъствие в хобито. След преправяне на цялата стъклария , филтри и осветления най-после аквариума видя вода.
Ще качвам по малко снмки с обяснения ,че трябва да търся всичко с времето назад

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #134 : вторник, 21 май 2024 г., 10:22 ч. »
Корените потънаха , още оцветяват водата и изглежда мътна .
Има 30 Родостомуса вече с два подрастващи анциструса .
ДОбавена още някоя китка ....
Скоро ще се преправя централната част на острова - само да се тръгнат всички китри нормално ..

Има още няколко нови Буцефаландри , но на този обем не се забелязват много .
Приемам съвети за някакъв комбиниран тор да се слага по малко 2-3 пъти в седмицата . Някои анубиаси извадиха първите си листа , обаче буцките гледам 2-3 са изгубили малко цветовете си и предполагам съвсем скоро ще си проличат липсите .
Ехинодорусите не са мръднали , въпреки подложката под тях от Калифорнийски - предимно заради тях мисля да добавям малко торове защото искам да дръпнат ,че са ми основния акцент за скейпа .

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.