Автор Тема: Обратна осмоза  (Прочетено 5742 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Milev183

• Активен потребител
  • Публикации: 50
Обратна осмоза
« : сряда, 20 ноември 2013 г., 22:36 ч. »
Здравейте
Искам да попитам какво мислите за тази обратна осмоза ?
http://prodavalnik.com/obratna-osmoza-za-akvarium-i34968965
Благодаря !!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Обратна осмоза
« Отговор #1 : сряда, 20 ноември 2013 г., 22:54 ч. »
Здравей!
Нека първо да изясним, нужна ли ти е обратна осмоза за аквариума ти? За сладководен аквариум, освен ако не искаш да развъждаш дискуси, тетри или разбори, смятам че не си струва парите. Нещо повече, намялява твърдоста на водата почти до нула, а много от рибите няма да м хареса това. Иначе самата система си е ок. Не знам дали си наясно, че веднъж пусната, трябва да и осигуряваш дебита на производство всеки ден, сиреч, трябва да произвежда тези 280 литра на денонощие. Ако я спреш мембраната, се прецаква и трябва да търсиш резервни мембрани после , а никъде не пише дали имат такива.

Неактивен Milev183

• Активен потребител
« Отговор #2 : сряда, 20 ноември 2013 г., 23:10 ч. »
Ами мисля че ми трябва ще пускам два нови аквариума и искам да е перфектна водата единия е 600 литра с дискуси другия 390 литра с различни видове скаларий , а водата ми в нас ph-то е някъде 8-8.5 и не ми харесва затова искам да си взема обратна осмоза .
Благодаря

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : сряда, 20 ноември 2013 г., 23:31 ч. »
Ок но както ти казах, трябва да и осигуриш денонощна работа, за да не се прецака мембраната и също така няма да лошо, да видиш някакви параметри на биотопите и ако трябва да миксираш осмозната вода с чешмяната, докато получиш точния параметър. Също така не бъркай твърдоста на водата с pH. Това е киселинност.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : сряда, 20 ноември 2013 г., 23:49 ч. »
Гледай рН то ти да е между 5,5 и 6,5 . Не сваляй рязко този параметър , плавно, постепенно, за около седмица-две, да не стресираш рибите.

Неактивен Milev183

• Активен потребител
« Отговор #5 : четвъртък, 21 ноември 2013 г., 07:22 ч. »
Аз като напълня двата аквариума някъде 1 месец ще го оставя без риби всичко друго ще сложа да се завърти цикъла .

Неактивен phantomas

• Регистриран потребител
  • Публикации: 6
« Отговор #6 : четвъртък, 21 ноември 2013 г., 11:57 ч. »
Здравей!
Нека първо да изясним, нужна ли ти е обратна осмоза за аквариума ти? За сладководен аквариум, освен ако не искаш да развъждаш дискуси, тетри или разбори, смятам че не си струва парите. Нещо повече, намялява твърдоста на водата почти до нула, а много от рибите няма да м хареса това. Иначе самата система си е ок. Не знам дали си наясно, че веднъж пусната, трябва да и осигуряваш дебита на производство всеки ден, сиреч, трябва да произвежда тези 280 литра на денонощие. Ако я спреш мембраната, се прецаква и трябва да търсиш резервни мембрани после , а никъде не пише дали имат такива.

Хъм - доста неща изчетох преди да си взема обратната осмоза - но подобно твърдение не видях - че мембрананта се прецаквала ако не се ползва денонощнос пълния си капацитет. Мембраната има определен капацитет (литри и годност обикнвено 3 години макс). Най-сигурния показател че е прецакана е стойноста на TDS-а след мембраната. Има различни техники за удължаване на живота на мембраната - една от най разпростанените е да се сложи байпас на рестриктора и преди и след използване на мембраната - около минута да се пуска този байпас за да може да се изчиства външната стена на мембраната. Относно резервни мембрани - има :-) точно там достатъчно - ама аз бих си взел от ebay а не от тях.

Неактивен Milev183

• Активен потребител
« Отговор #7 : четвъртък, 21 ноември 2013 г., 12:19 ч. »
Благодаря за отговора. Какво бихте си купили от ebay обратна осмоза или мембрана . Коя обратна осмоза бихте ми препоръчали от ebay.

Неактивен phantomas

• Регистриран потребител
  • Публикации: 6
« Отговор #8 : четвъртък, 21 ноември 2013 г., 16:18 ч. »
Благодаря за отговора. Какво бихте си купили от ebay обратна осмоза или мембрана . Коя обратна осмоза бихте ми препоръчали от ebay.

Лично аз и двете - но по едно стечение на обстоятелствата се сдобих с това :
http://www.vertexaquaristik.com/Products/WaterPurificationSystems/RODISystems/DeluxePuratek100RODI/tabid/202/language/en-US/Default.aspx

Иначе си бях харесал това
http://www.ebay.co.uk/itm/3-STAGE-AQUARIUM-REVERSE-OSMOSIS-SYSTEM-UNIT-MARINE-DISCUS-FISH-/251262077454?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&var=&hash=item3a80630a0e

- излиза по евтино май от българския магазин а върши същата работа. За инфо - след като имам Вертекс-а се замислих да го ползвам и за "нормални" нужди - т.е. добавил съм си и минерализатор и прочие - сега си купих и батерия с 3 захранвания за 20 еуро - да имам и осмозна вода до кухненската чешма.
   Ти си решаваш - а пропо - в немския ebay може да намериш за около 50 еуро доста сносни китайски системи - със съд май - ако не ме лъже паметта - аз не гледам вече. Иначе за мембраната - цената на 100галона е прибилизтелно равна в БГ и навън - виж обаче 150галона :-) тука искат почти 3 пъти повече и няма да им ги дам - но следващата мембрана ще е такава.
   Една добавка- като гледам обемите на аквариумите - по добре си вземи една поне 150 галона осмоза ще трябва да сменяш поне по 200 л седмично и нагоре. Другия вариант е да си сложиш една 50галона да си тече нон стоп :-)
   А пропо от кой град си и мерил ли си параметерите на водата - това също има значение за покупката. И още нещо да добавя - при такива големи обеми вода на седмица - не си вземай от типа който ти пратих  -ами гледай системи със сменяеми предфилтри - като това дето съм си взел аз. Разликата във сменяемите филтри е поне 3 пъти като цена - ако водата при теб е зле -ще трябва да ги сменяш на 2-3 месеца а не на 6!! Погледни сайта от продавалника - тези са ми градски, но въпреки това цената им ме отказа защото същото нещо което те продават (скъпата версия) излизаше със 100 лв по евтино от ебей.де (е може би като се сложи доставката няма да е толкова голяма разликата).

Неактивен Milev183

• Активен потребител
« Отговор #9 : четвъртък, 21 ноември 2013 г., 16:49 ч. »
Аз вече поръчах осмозата и ще ведим дали ще ми върши работа освен ако не ми хареса ще я продам и може да си взема като тази коята ми препоръча . Аз имам омекотителна система на цялата къща  като я пия ми е вкусна водата не знам какво точно прай

Неактивен Milev183

• Активен потребител
« Отговор #10 : петък, 22 ноември 2013 г., 20:24 ч. »
Взех обратната осмоза и ако някой може да ми обясни как се връзва системата ??

Неактивен donadonykr

• Активен потребител
  • Публикации: 34
« Отговор #11 : сряда, 11 март 2026 г., 22:37 ч. »
То и аз искам да знам как се свързва! Ако правилно съм разбрал май червеното е изход за отпадачната вода , синьото е вход на чешмяната а черното е изход на пречистената вода! 

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.