Автор Тема: Бавен аквариум 54 l  (Прочетено 32495 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
Бавен аквариум 54 l
« : вторник, 22 декември 2015 г., 11:36 ч. »
Здравейте колеги.
След поредният неуспех (за който само и единствено аз съм си виновен), реших да зарежа Со2 и опитите за химическо образоване.
За целта се възползвах от промоция на известен аква сайт/магазин и си поръчах Eheim Aquastar 54 L . Тъй като вътрешните филтри нещо ме дразнят, поръчах си и канистър EHEIM Classic 150. Имам си действащ JBL e901 и си е наред, но според мен ще е прекалено силен за тия има няма 50 л вода.
Като цяло, търся съвети как да процедирам, правилно. Какво да направя и как да направя.
Минах няколко статии от форумите - български и чужди.
Общо взето, концепцията ми е леко мъглива, но целта ми е да имам стабилно залесен аквариум, а за фауната има два варианта:
- една бета, мъжка и "блестяща червена" (цитирам желанието на щерката)
или
- до 5-10 ембер тетри. Отоси и  няколко red cherry за цвят - също може да се вкарат, но не съм сигурен, заради manado.то, което мисля да използвам, защото имам една кофа, останала в излишък. По мои преценки може да достатъчно за около 4 см дебелина, в изравнено състояние.
Осветлението по спецификация е 1 х  15W.
Сега, конкретно искам да стиковам момента с растенията.
Задната линия, ще се състои от микрозориуми, на корени/камъни.
От там нататък, нищо конкретно не ми идва на ум. Анубиас като вид, не ми харесва.
Чудя се, коя китка би вървяла "добре" и да наподобява полянков ефект - сагитария?
Искам да имам най-много до три вида растения, но пък в "голямо" количество.
И нито една китка няма да използвам от съществуващият аквариум, че там съм зарязал нещата. И ще пазаря само читави китки, от читави колеги
Умувах и върху методът Walstad. Но пък аквариумчето е само 30 cm високо и си мисля че няма да се получи добре визуално.
Моля за предложения, мнения и градивна критика.

Asito, ако видиш това, да отбележа, че в крайна сметка и аз реших да имам естетически завършен аквариум, най-малкото от към hardware.  :-[
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

• Активен потребител
  • Публикации: 258
Отг: Бавен аквариум 54 l
« Отговор #1 : вторник, 22 декември 2015 г., 12:03 ч. »
Сагитарията е добра идея. Също и варианта, който си избрал за залесен аквариум. Анубиасите са много добри китки, при добро гледане имат здрави листа с наситено зелен цвят. По-добре стоят ниските видове, като anubias barteri var nana. Сходни са като разтеж и изисквания с микрозориума, и за това са и подходящи. Ти си прецени, но бавен аквариум без едно от най-емблематичните бавни растения - анубиас, не че не може, но поне 3 корена така не биха стояли зле на преден план. Освен това и цъфтят. Вместо градинската почва от метода Walstad, бих използвал хранителен субстрат на jbl в него има глина, има торф... aqua basis plus е субстрата, не го рекламирам, но понеже го ползвам - виждам, че върши добра работа.

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #2 : вторник, 22 декември 2015 г., 15:16 ч. »
И аз имах тази идея скоро и ето резултата-инертен грунд,топчета на JBL за подхранване,Тетра Ал 13 за светлина,бавни растения и Зелен Неон
Бавното си има чар :)
Може и да ти даде някоя идея-размера е същия ;)

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #3 : събота, 23 януари 2016 г., 22:18 ч. »
Старт !
Както писах в 1ят пост, аквата е Eheim Aquastar 54 L, готов сет.
Грунд - манадо.
Флора - надводен eleocharis acicularis и две малки коренчета микрозориум.
Фауна - 10 неончета;
Филтрация ехайм pickup 60 с пълнеж 1/2 гъба и сера сипоракс.
Да видим какво ще се случи..

Хоби или тиха лудост?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #4 : събота, 23 януари 2016 г., 22:26 ч. »
Нищо няма да се случи.Този елеохарис с това осветление и без цо2 го забрави.Много кофти комбинация от растения за старт на аквариум.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #5 : неделя, 24 януари 2016 г., 22:56 ч. »
Това си е жив експеримент, съгласен съм.
Специално за този вид елеохарис има мнения, че вървял без СО2 и вяло осветление.
А и от там от дето пазарих ме увериха че рястял при всякакви условия - мокро, суха, под вода, над вода..
Тук тамс е виждат зелени листенца.
Мен повече ме съмнява да успеят да се захванат. Седят на молитва и магия в това манадо. Добре, че тия неонки са мързеливи и въобще не помръдват  :crazy:
А и ще мисля за осветлението..
Та затова казвам, да видим какво ще се случи..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Горан

• Активен потребител
« Отговор #6 : неделя, 24 януари 2016 г., 23:24 ч. »
Добре, щом е експеримент. По принцип това манадо е инертен грунд, и сам по себе си, ще му трябва доста време за да заработи, както трябва. Бил като акумулаторна батерия, събирал хранителните вещества, и после ги отдавал на растенията. За това и препоръчват да се комбинира отдолу с хранителна подложка. За елеохариса не знам, не съм отглеждал това растение, но си е бърза китка, и не се знае какво ще се случи с него. Ще изчакаме да видим... С тия неони зор ще видиш да ти обогатят грунда. А, и не позволява манадото, поне докато не поеме достатъчно вода дънни риби, а според мен си трябват. Аз бих сложил поне охлюви мелания, доста полезни са. Целта по принцип би трябвало да е, минимална поддръжка, но без сомчета, и мелании ще се налага да почистваш, особено стъклата в първите 3-4 месеца. Този грунд не позволява хубаво сифониране, но се надявам и да не е необходимо, дано се разрастнат китките. То идеята е да не се сифонира, де...

Неактивен yasenst

• Активен потребител
  • Публикации: 21
« Отговор #7 : понеделник, 25 януари 2016 г., 19:20 ч. »
Ако не се получи с Елеохариса, може да пробваш с мъхове. Привързваш ги към керамични рингове и ги поставяш на около пет сантиметра разстояние. Ако ги постригваш, може да се получи нещо като полянка, е не съвсем, но не изглежда зле  :)

Неактивен Горан

• Активен потребител
« Отговор #8 : понеделник, 25 януари 2016 г., 23:45 ч. »
То манадото представлява добре изпечена глина, обогатена с желязо, и при ползване на магнитна чистачка трябва да се внимава да не повлече нагоре от грунда и така да се надраска стъклото. Та, не знам дали не е по-добре мангрови корени да бъдат обвити с мъх, че с керамичните рингове става глина върху глина.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #9 : сряда, 27 януари 2016 г., 12:49 ч. »
Дръпнаха малко..
Има и загуби, плуващи коренчета, но са доста по-малко от очакваното.
А неоните са отчайващо статични, но шерката много им се радва и няма как, ще ги търпя.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #10 : сряда, 27 януари 2016 г., 13:08 ч. »
Този аквариум зациклен ли е преди да ги пуснеш неонките? Цвета не им е хубав стресирани са .Не че нещо ама си написал ,,Старт,, и рибите и те вътре.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #11 : сряда, 27 януари 2016 г., 13:31 ч. »
Не, не е зациклен  :-[
Пуснати са седмица след старта на аквариума. Първата снимка също е правена тогава, само дето този ден засадих елеохариса.
Компенсирам, или поне се опитвам, със нитрифициращи бактерии, които слагам всяка седмица по предписание на опаковката.
Пускането на рибките беше принудително и е дълга история. Относно цвета, и аз това си миля, стрес, но си бяха такива безцветни още като ги взимах.
Храня много оскъдно, взел съм си поука от предишните си начинания. Имат апетит, но уловката е да видят храната - хикари за тетри и тетра дискус. И двете потъват сравнително бързо, а заради капака пускам от единия край на съда, а те са "заковани" в отсрещният. Течението на филтъра е  успоредно на късата страна (все още), защото колкото и да е натъпкан, струята застрашително раздвижва китките. Поради това, храната си пада почти вертикално надолу, в "гръб" на рибите..
И тук да отбележа, един минус (за сега единствен) на тия фирмени капаци. Трябва да се изработи стратегия при махането/повдигането на капака, защото иначе цялата изпарена и кондензирала вода се разлива къде по земята, къде по стойката и стените на съда. Аз вече почти му хванах цаката..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #12 : сряда, 27 януари 2016 г., 16:16 ч. »
Тези Неончета Зелени ли са или Обикновени?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 27 януари 2016 г., 16:39 ч. »
Взех ги уж за червен неон..
Хоби или тиха лудост?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител